Kırmızı ette tavan fiyat uygulamasının orta vadede enflasyonun 20 baz puan civarında geriletebileceği belirtiliyor.
Türkiye İş Bankası, 15 Şubat tarihli haftalık bülteninde Türkiye ve dünyadaki ekonomik gelişmelere yer verdi. Bankanın İktisadi Araştırmalar Bölümü uzmanlarınca hazırlanan raporda, TÜİK tarafından açıklanan verilere göre Ocak ayında dana eti fiyatı yıllık bazda %22,2 artarak 38TL/kg’ın üzerine çıktığı hatırlatılarak, yaşanan hızlı fiyat artışı nedeniyle geçtiğimiz hafta kırmızı ette tavan fiyat uygulamasına geçildiği belirtildi. Buna göre, tavan fiyatın; kıymada 32TL/kg, kuşbaşı ette 34TL/kg olarak belirlendiği kaydedilen raporda, tavan fiyatın bu hafta içinde nihai ürün fiyatlarına yansıtılmasının beklendiği ve et fiyatlarının belirlenen tavan fiyatlara yakınsaması halinde orta vadede enflasyonun 20 baz puan civarında gerileyebileceği öngörüldü.
Bankanın haftalık raporunda turizm, otomotiv, pamuk ve Irak’a vize uygulamasındaki değişiklikler de değerlendirildi. Raporda bu konulara ilişkin şu öngörülerde bulunuldu:
Turizmde sıkıntılı günler
Dünyanın en büyük tur firması TUI Group, Türkiye’de yaz ayları için yapılan tatil rezervasyonlarının Ocak ayında yıllık bazda %40 gerilediğini açıkladı. 2015’te müşterilerinin %14’ünü oluşturan 2 milyon kişinin Türkiye’ye seyahat ettiğini belirten grup, 2016’da ise 1 milyon müşterisinin Türkiye’ye seyahat etmesini bekliyor.
Türkiye’ye yönelik kapasitesini %29 azalttığını ifade eden İngiliz tur firması Thomas Cook ise İspanya rezervasyonlarının önceki yıllara kıyasla daha hızlı dolduğunu ve bu durumun Türkiye’ye yönelik talebi izleyen günlerde canlandırabileceğini açıkladı.
Öte yandan, turizmdeki kayıpların telafi edilmesine yönelik önlemler alınmaya devam ediyor. Gazipaşa, Antalya, Dalaman, İzmir, Kütahya ve Bodrum gibi lokasyonlara 1 Nisan – 31 Mayıs 2016 döneminde turist getiren A grubu seyahat acentelerine uçuş başına 6.000 dolar devlet desteği verileceğine ilişkin karar Resmi Gazete’de yayımlandı.
Pamukta damping şüphesi
ABD’den ithal edilen pamuk için bir yıldır süren damping soruşturması neticesinde ABD menşeili pamuğa haksız rekabet yaratarak yerli üreticiye zarar verdiği düşüncesiyle ithalat vergisi getirilmesi planlanıyor. ABD’den ithalat yapan firmaların damping marjları hesaplanarak, uygulanması gereken ithalat vergisinin de minimum bu seviyede olması gerektiği belirtildi. ABD, 2015 yılında %23 pay ve 538 milyon dolar ile Türkiye’nin en çok pamuk satın aldığı ülke konumunda bulunuyor.
Irak’a vize uygulamasında değişikliğe gidiliyor.
Irak’tan yeni gelecek mültecileri engelleyebilmek için Irak’a vize uygulamasında değişikliğe gidildi. Yeni uygulamayla sınırda kaşe vize uygulamasına son verilirken, iş dünyasının talep ettiğinin aksine Iraklı işadamları bu uygulamadan muaf tutulmadı. Bu uygulama Irak ile iş yapan sektör temsilcilerinde endişelerin artmasına neden oldu. 2015 yılında uzun bir aradan sonra ilk kez 10 milyar doların altına inen Türkiye’nin Irak’a olan ihracatı son 2 yıldır aşağı yönlü seyrini sürdürüyor. TİM tarafından açıklanan güncel verilere göre de Ocak ayında Irak’a yönelik ihracat bir önceki yılın aynı ayına göre %48 oranında geriledi.
Otomotiv sektöründe üretim Ocak’ta geriledi
2015 yılında üretim ve ihracatta rekor seviyelere ulaşan otomotiv sektöründe üretim Ocak 2016’da yıllık bazda %5 oranında geriledi. Sektörde ihracat %13 gerilerken, iç satışlar da %8 oranında düştü. TİM verilerine göre Ocak ayında sektörün AB’ye ve İran’a ihracatının yükseldiği, Rusya’ya ihracatının ise yıllık %67,2 düştüğü görüldü. Öte yandan, otomotiv sektöründe yatırımlar devam ediyor. Geçtiğimiz hafta Mercedes-Benz Aksaray’daki kamyon fabrikasında üretim kapasitesini 2 katına çıkaracağını, Toyota da Adapazarı’ndaki fabrikasının üretim kapasitesini hibrit araç yatırımıyla %90 arttıracağını açıkladı.
Enerjide yatırımlar sürüyor
Türkiye, İngiltere, Fransa, Kanada ve Bulgaristan’ın nükleer sanayi dernekleri ile teknoloji transferi için işbirliği anlaşması imzaladı. Nükleer enerjide Akkuyu Santrali’nin 2022 yılında elektrik üretimine başlayacağını ifade eden Enerji Bakanı Berat Albayrak, önümüzdeki 10 yıl içinde enerji sektöründeki toplam yatırımın 110 milyar doları geçeceğini; enerjide arz güvenliği için doğalgaz depolama kapasitesinin, yenilenebilir enerji kaynaklarından ve yerli kömürden elektrik üretiminin arttırılmasını hedeflediklerini belirtti. Öte yandan, Rusya krizinden sonra enerji çeşitliliğinin arttırılması çalışmaları kapsamında Kuzey Irak-Şırnak doğalgaz boru hattının inşası için minimum 29,9 milyon dolar olmak üzere 4 firmadan teklif alındığı açıklandı.