5.4 C
Ankara
Perşembe, Aralık 26, 2024

Symes: “Çin’e özel ülke stratejisi geliştirilmeli!”

Okumalısınız!

Yaşam İçin Gıda
Yaşam İçin Gıda
Gıda, yaşamdır! Yaşamınız söz konusu olduğunda efsaneleri bir kenara bırakın!

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Cansen Başaran-Symes, Çin’in, TÜSİAD’ın özellikle son on yıldır öncelik verdiği ülkeler arasında yer aldığını belirtti. Çin’e özel bir ülke stratejisi geliştirilmesini isteyen Symes, bu strateji geliştirilirken Çin’in önceliklerinin özellikle dikkate alınması gerektiğini kaydetti.

TÜSİAD ve Koç Üniversitesi Ekonomik Araştırma Forumu (EAF) işbirliği ile düzenlenen “Çin’i Anlamak & Çin ile İş Yapmak” konferansının üçüncüsü, UnionPay International ana sponsorluğunda 11 Aralık Cuma günü İstanbul’da gerçekleştirildi. Konferansın bu yılki odak noktası, Çin’in Mart 2015’te vizyon ve eylem planını açıkladığı “Bir Kuşak & Bir Yol” projesi oldu. “Yeni İpek Yolu” olarak da bilinen proje, İpek Yolu Ekonomi Kuşağı ve Deniz İpek Yolu’nu inşa etmeyi amaçlıyor. Proje, Asya, Avrupa ve Afrika’daki pek çok ülkeyi kara ve deniz yolu ile birbirine bağlayacak.

tusiadKonferansın açılış konuşmaları TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Cansen Başaran-Symes ve Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Hongyang YU tarafından gerçekleştirildi. Konferansta, Çin ekonomisindeki son gelişmeler ve küresel ekonomiye etkileri, Bir Kuşak & Bir Yol Projesi ve bu projenin Türk-Çin ekonomik ilişkilerine yansımaları ele alındı.

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Cansen Başaran-Symes, konferansın açılışında yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı:

“Bir Kuşak & Bir Yol Projesi ülkemiz için önemli”

TÜSİAD ve Koç Üniversitesi – Ekonomik Araştırma Forumu işbirliğinde düzenlenen Çin’i Anlamak & Çin ile İş Yapmak konferansının 2012 ve 2014 yıllarında gerçekleştirdiğimiz iki etkinliğinin ardından, bu yılki üçüncü konferans kapsamında Bir Kuşak & Bir Yol Projesi’nin ülkemiz için önemine dikkat çekmek istiyoruz. Asya, Avrupa ve Afrika’daki pek çok ülkeyi kara ve deniz yolu ile birbirine bağlayacak olan bu dev projeye yönelik Türk iş dünyasında bir farkındalık yaratmayı; bu önemli projenin Türk-Çin ekonomik ilişkileri üzerine etkilerini derinlikli bir şekilde değerlendirmeyi amaçlıyoruz.”

Çin’in, TÜSİAD’ın özellikle son on yıldır öncelik verdiği ülkeler arasında yer aldığını belirten Başaran-Symes, TÜSİAD’ın Çin’deki faaliyetleri konusunda bilgi verdi:

2007 yılında Pekin’de Avrupa Birliği Çin Ticaret Odası bünyesinde açılan temsilcilik büromuzun yanı sıra TÜSİAD olarak, Türkiye ve Çin arasında ekonomik ilişkileri geliştirmek amacıyla Çin Uluslararası Ticareti Destekleme Konseyi, Çin Sanayi ve Ticaret Federasyonu ve Avrupa Birliği Çin Ticaret Odası ile birlikte ortak faaliyetler yürütmekteyiz. Çin’deki varlığımızla, Asya-Pasifik bölgesindeki ekonomik ve siyasi gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Çin iş dünyasını Türkiye’deki iş ortamı hakkında bilgilendiriyoruz. Çinli muadil kuruluşlarla birlikte ortak faaliyetler gerçekleştiriyoruz. Buna ek olarak, giderek gelişen Çin bağlantılı faaliyetlerimizi desteklemek amacıyla bu yıl başkanlığını Sayın Korhan Kurdoğlu’nun yürüttüğü “TÜSİAD Çin Network”ünü kurduk. Bu kapsamda; TÜSİAD Yönetim Kurulu’nun da öncülüğünde, önümüzdeki yıl Şubat ayında bir Çin ziyareti planlıyoruz. Ziyaretin temel amacı; Çinli muadil kuruluşlarımızla, hükümet temsilcileriyle ve iş dünyası ile ikili ilişkilerimizi güçlendirmek amacıyla görüşmeler yapmak ve 2016’da Çin’de düzenlenecek olan G20/B20 zirvesi öncesinde temaslarda bulunmak.”

Çin hükümetinin 2015 yılında uygulamaya koyduğu Bir Kuşak & Bir Yol projesini “küresel arenada oyunun kurallarını değiştirecek, ekonomik ve politik anlamda büyük önem taşıyan bir girişim” olarak nitelendiren Başaran-Symes, “Bu projeyi hayata geçirmek için oluşturulan ve Türkiye ile birlikte toplam 57 ülkenin kurucu üyesi olduğu Asya Altyapı Yatırım Bankası, projenin vizyonunun ve öneminin somut göstergesidir. Hem Çin ekonomisini canlandıracak hem de küresel piyasaları birbirine yaklaştıracak bu dev proje, İpek yolu güzergâhındaki Türkiye için de büyük önem taşıyor. Çin’e özel bir ülke stratejisi geliştirilmesinin iş dünyası ve TÜSİAD olarak çok önemli olduğuna inanıyor, bu strateji geliştirilirken Çin’in önceliklerinin özellikle dikkate alınması gerektiğini düşünüyoruz.” şeklinde devam etti.

Cansen Başaran-Symes, Türkiye ve Çin arasındaki işbirliğinin daha üst seviyeye ulaşması, ikili ticaret ve yatırım ilişkilerinin ivme kazanması açısından Vize Kolaylaştırma Anlaşması’nda sürecin hızlanmasını TÜSİAD olarak çok önemsediklerini vurguladı. Başaran-Symes şu ifadeleri kullandı:

Artık küresel ekonominin en etkili paydaşlarından biri haline gelen Çin’in içinden geçmekte olduğu ekonomik süreci daha iyi analiz etmenin,tüm dünyanın ilgisini üzerine çeken ve yeni İpek Yolu olarak da adlandırılan Bir Kuşak & Bir Yol projesini yakından takip etmenin özel sektör için kritik önemde olduğuna inanıyor ve bugünkü etkinliğimizle bu bağlamda bir farkındalık yaratabilmeyi diliyoruz.”

Son Haberler

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...