15.7 C
Ankara
Cumartesi, Kasım 2, 2024

Son bir yılda işyeri sayısı 63 sektörde artarken çiftçi sayısı yüzde 8,9 azaldı

Okumalısınız!

Yaşam İçin Gıda
Yaşam İçin Gıda
Gıda, yaşamdır! Yaşamınız söz konusu olduğunda efsaneleri bir kenara bırakın!

TEPAV İstihdam İzleme Bülteni’nin 103. sayısı yayımlandı. Verilere göre, Aralık ayında esnaf sayısı yüzde 0,8, çiftçi sayısında ise yüzde 8,9 azalma oldu. Çiftçi sayısında Ağustos 2019’dan itibaren hızlanan daralma eğiliminin pandemiyle birlikte derinleştiği ve yıl genelinde devam ettiği görüldü.

TEPAV İstihdam İzleme Bülteni’nin 103. sayısı yayımlandı. Bültene göre, Aralık ayında sigortalı çalışan sayısı yıllık olarak yüzde 4,4 oranında artarak 21,1 milyon olarak gerçekleşti.

Toplam sigortalı çalışanların yüzde 72,2’sini oluşturan sigortalı ücretli çalışan grupta artış yüzde 6,2 olurken, esnaf-çiftçi grubunda değişimler, sırasıyla, yüzde 0,8 ve yüzde -8,9 oldu. Çiftçi sayısında Ağustos 2019’dan itibaren hızlanan daralma eğilimi pandemiyle birlikte derinleşti ve yıl genelinde devam etti. Kamu sektöründe sigortalı çalışan sayısındaki artış ise yüzde 1,3 oldu.

TEPAV İstihdam İzleme Bülteni’nde istihdama ilişkin şu veriler yer aldı:

COVID-19 salgınının etkilediği sektörlerin istihdamında yüksek oranlı düşüşler devam ediyor.

Bu sektörlerden konaklama ve yiyecekte yüzde 9,9, kültür, sanat, eğlence, dinlence ve sporda yüzde 9,8 düzeyinde istihdam kaybı yaşandı. Ayrıca, idari destek ve destek hizmetleri faaliyetinde de Nisan-Mayıs 2020 dönemine benzer bir daralma (yüzde 11,2) gözlendi. Diğer taraftan, ev içi hizmetlerin içerildiği hanehalklarının işveren olarak faaliyeti sektöründeki yüzde 50 oranındaki daralma devam ediyor. Ancak, bu gruptan ev hizmetlerinde 10 günden fazla çalışanlar sınıfına kısmi geçişler mevcut.

İmalat, inşaat, gayrimenkul faaliyetleri ve toptan ve perakende ticaret sektörlerinde 2020 yılının en yüksek istihdam artışları gerçekleşti.

Yılın ikinci yarısında toparlanma gözlenen bu sektörlerde istihdam artışının yılsonuna doğru ivmelendiği görülüyor. Diğer taraftan, pandemi nedeniyle öne çıkan insan sağlığı ve sosyal hizmetler sektöründe de yüksek oranlı istihdam artışları (yüzde 43,3) sürüyor.

Son bir yılda işyeri sayısı 63 sektörde arttı

Aralık 2020’de Türkiye genelinde faaliyet gösteren işyeri sayısı yüzde 3,7 artarak 1 milyon 961 bin oldu. 21 bin artış ile bina inşaatı sektörü işyeri sayısı en fazla artan sektör oldu. Bu sektörü, perakende ticaret, ev hizmetlerinde 10 günden fazla çalışanlar ile gayrimenkul faaliyetleri sektörleri izledi.

Ayrıca salgında faaliyeti yoğunlaşan eczacılık ve eczacılığa ilişkin malzeme imalatı, yatılı bakım faaliyetleri ya da posta ve kurye faaliyetleri gibi sektörlerde işyeri sayısının hızla arttığı görülüyor.

Antalya’da pandemi sonrası sınırlı da olsa ilk kez istihdam artışı gözlendi. 

Diğer bir turizm şehri olan Nevşehir’de de daha olumlu bir istihdam görünümü göze çarpıyor. Diğer taraftan, doğu illerimizden Kars (yüzde 2), Siirt (yüzde 3,1) ve Şırnak’ta (yüzde 3,5) da istihdamda sınırlı artışlar gözlendi. Ardahan ve Hakkari yıl genelinde istihdamı daralan iller olarak öne çıkarken; bu illerde Aralık 2020’de yıllık istihdam sırasıyla yüzde 2,8 ve yüzde 2,6 oranında geriledi.

[mc4wp_form id=”25750″]

Son Haberler

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...