Uluslararası Vergi, Denetim ve Danışmanlık şirketi KPMG, dünyada 32 ülkede faaliyet gösteren Denetim Komitesi Enstitüsü’nü Türkiye’de de açtı. Enstitü Başkanı Şirin Soysal, denetim komitelerinin rol ve sorumluluklarının her gün arttığına dikkat çekti.
Türkiye’nin bu alanda faaliyet gösterecek ilk kurumu olacak KPMG Denetim Komitesi Enstitüsü, açılışını “Denetim Raporlamasının Geleceği” konulu bir toplantıyla yaptı.
KPMG Türkiye Başkanı Ferruh Tunç, KGK (Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu) Başkan Yardımcısı Mehmet Kaya, Erdemir CFO’su Bülent Beydüz, Sabancı Topluluğu Denetim Bölümü Başkanı Bülent Bozdoğan, KPMG Türkiye Denetim Komitesi Enstitüsü Başkanı ve Şirket Ortağı Şirin Soysal ve KPMG Türkiye Denetim Bölüm Başkanı ve Şirket Ortağı Murat Alsan’ın konuşmacı olduğu toplantıda, denetim raporlarında yaşanan değişim, sanayici ve kanun düzenleyicilerin gözünden aktarılarak şirketlerin sürdürülebilirliği için denetim ihtiyacı üzerinde duruldu.
Şirketlerin ‘sürdürülebilir’ ve düzenli büyüme için denetime ihtiyacı var
Denetçinin, küresel piyasalardaki risklerden teknolojik gelişmelere tüm parametreleri gözönünde bulundurmak durumunda olduğunu belirten KPMG Türkiye Denetim Komitesi Enstitüsü Başkanı ve Şirket Ortağı Şirin Soysal, “Denetimin ana ekseninde şirketlerin sürdürülebilir ve düzenli olarak faaliyetlerini sürdürme becerilerini belirli bir düzen içinde ilgili kurumlara aktarma ihtiyacı yatıyor. Yasal düzenlemelerle denetimcilere, görüşlerini raporlarına entegre etme fırsatı verilmesi bizim açımızdan çok önemli bir gelişme. Çünkü şirketin ruhunu en yakından görebilen denetçilerin belli konularda görüş bildirmesi şirketler açısından da elzem hale geldi. Düzenleyici kurumlar ve piyasalarda yaşanan gelişmeleri değerlendirdiğimizde denetim komitelerinin rol ve sorumluluklarının her gün arttığını görüyoruz” dedi ve şunları söyledi:
“KPMG Türkiye olarak bu enstitüyü kurarken önceliğimiz şirketler açısından sürdürülebilirlik ve piyasaya paralel büyümelerine destek olmak. Yanı sıra yönetim kurulu üyeleriyle CFO’lara finansal raporlama ve denetimin kalitesi, risk yönetimi, yeni teknolojiler, strateji, risk ve mevzuata uyum konularının gözetiminde yardımcı olmak amacıyla kaynak sağlamayı hedefliyoruz. Bu hedefe ulaşmak için toplantı, eğitim ve etkinlikler yoluyla yöneticilerle biraraya gelip fikir alışverişinde bulunabilecekleri bir ortam yaratmış olacağız. Uzun vadede bilgi, birikim ve ulaştığı kitle arttığı oranda, Enstitü’yü Yönetim Kurulu ve Denetim Komitelerinin yakından izlediği kaynaklardan biri haline getirmeyi ve düzenleyici kuruluşlarla sivil toplum ve denetim komiteleri arasında bilgi alışverişi için yeni bir platform olmayı hedefliyoruz. Açılışımızı ise denetim standartlarında yapılan değişiklikler üzerine yoğunlaştığımız ‘Denetim raporlarının geleceği’ konusunda bir toplantı ile yaparak, düzenleyiciler ve sanayiciler nezdinde konuya dikkat çekmek istedik”