Şimşek: “Kamu maliyesinde reform yapılacak”

0
796
Şimşek: “Ben şuna inanıyorum; Türkiye eğer hukuk devleti ilkesini iyi işletip, demokratik standartlarını ileriye taşıyıp, kurumların kalitesini arttırıp ondan sonra Avrupa ile yakınsama sürecini başarı ile uyguladığı zaman veya bunun işaretleri ortaya çıktığı zaman Türkiye’ye çok ciddi bir yatırım akışı oluyor, Türkiye’nin risk primi düşüyor. Dolayısıyla AB üyeliği süreci bir anlamda Türkiye’nin en kapsamlı reform programıdır.”

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, 2015’te bütçenin denk geldiğine işaret etti. Şimşek, bu başarıyı kalıcı kılma adına kamu maliyesinde reform yapacaklarını bildirdi.

Mehmet Şimşek, Türkiye-Avrupa Birliği (AB) Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyaloğu’nun (Turkey-Europe Union (EU) High Level Economic Dialogue) toplantısına katıldı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Cansen Başaran Symes de toplantıya iştirak eden isimler arasında idi.

Simsek'ten kamu maliye reformu aciklamasi

Mehmet Şimşek, burada yaptığı konuşmada AB’ye tam üyeliğin Türkiye için stratejik bir hedef olduğuna temas etti. Şimşek, “Bizim hedefimiz Avrupa ailesi ve tüm değerleri ile birlikte tam üyeliktir.” dedi. AB ile kuvvetli bir bağın veya diyaloğun Türkiye’nin menfaatine olduğunu vurgulayan Şimşek, şunları kaydetti:

“Ben şuna inanıyorum; Türkiye eğer hukuk devleti ilkesini iyi işletip, demokratik standartlarını ileriye taşıyıp, kurumların kalitesini arttırıp ondan sonra Avrupa ile yakınsama sürecini başarı ile uyguladığı zaman veya bunun işaretleri ortaya çıktığı zaman Türkiye’ye çok ciddi bir yatırım akışı oluyor, Türkiye’nin risk primi düşüyor. Dolayısıyla AB üyeliği süreci bir anlamda Türkiye’nin en kapsamlı reform programıdır.”

Yatırımları kolay kılma ve arttırma adına reformların önemle ele alındığını anlatan Şimşek, şöyle devam etti:

“İlk defa bir Başkan Yardımcımız reformlardan sorumlu. Gerçekten ilk 3-4 ayımızda da cesaret verici bir ilerleme söz konusu. Biz, iş gücü piyasasını esnek hale getireceğiz. Bunun için gereken düzenlemelerin bir kısmını Meclis’e gönderdik. İnanıyorum ki; AB vize liberalizasyon sürecine ilişkin reformlar tamamlanır tamamlanmaz iş gücü piyasasını esnek hale getirecek düzenlemeleri hayata geçireceğiz. Evet kamu maliyesinde geçen sene denk bütçeyi yakalayarak önemli bir başarı sağladık. Ama bu başarıyı kalıcı hale getirmek için kamu maliyesinde önemli reformlarımız var.”

Başbakan Yardımcısı Şimşek, reformlar ve AB konusunun Türkiye için önemini anlatırken, reformlar ile amaçlarının Türkiye’nin algısını iyileştirmek, ülkeyi daha ileriye taşımak olduğunu dile getirdi. Ardından, “AB ile et ve tırnak gibiyiz, bir birimizden ayrılamayız. Avrupa ailesinin çok önemli bir üyesiyiz.” ifadelerini kullandı.

Konuşmasında, Suriyeli mülteciler sorununa da değinen Şimşek, şunları aktardı:

“Önemli konulardan bir tanesi göçmen sorunu. Bu konuda AB ile yaptığımız anlaşmaya harfiyen uyuyoruz. Burada gerçekten de bir başarı var ortada. İllegal, yasal olmayan geçişlerde çok büyük düşüşler sağlandı. Bu hakikaten bir başarı. Bu konuda da gereken her şeyi yapıyoruz. Bu göçmen meselesi Türkiye’yi de, hatta AB’yi de aşan bir mesele. Küresel yaklaşımlar ve küresel çözümler gerektiriyor.”

Suriyeli göçmenlere herkesin yardım etmesi gerektiğini ifade ederek, “Yoksa bu, küresel bir tehdit, sorun olarak dünyanın karşısına çıkıyor.” uyarısını yaptı.

Kamyon ve tır’lara kota kolaylığı talebi

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise konuşmasında Avrupa’ya vize serbestisinden duyduğu mutluluğu belirtti. Hisarcıklıoğlu, aynı şekilde kamyon ve tırlara yönelik kotaların da önüne geçilmesi temennisinde bulundu. Hisarcıklıoğlu, kotaların maliyetli olduğundan dert yandı ve AB’yi bu konuda gereken adımların atmaya davet etti.

TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran Symes ise Türkiye’nin AB üyeliği hedefinin önemli olduğundan söz etti. Hedefin demokrasi, kalkınma ve rekabet gücünü arttıracağını ekledi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz