İçinden geçilen kaotik süreçte Türkiye’nin adeta mayınlı bir arazide kendi yolunu bulmaya çalıştığını ifade eden EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, böyle bir ortamda sanayici olmanın ateşten gömlek giymekle eşdeğer bir hale geldiğini belirtti.
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), Başarılı Sanayici Kuruluşları Ödül Töreni’yle 2014 takvim yılı üretim ve yatırım alanlarında başarılı sanayicileri ödüllendirdi. Törende, 54 plaket, 127 başarı belgesi ile toplamda 139 firmanın ödüllendirildi. Tüpraş, Pektim, Philsa, İzmir Demir Çelik, en yüksek ödülünü aldı. Hilton Otel’de düzenlenen törene Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, İzmir Valisi Mustafa Toprak, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile milletvekilleri ve işadamları katıldı.
Törende konuşan EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, ekonomik durgunluktan çıkılamayan, uluslararası mültecilerin meydana getirdiği gerginliğin her geçen gün arttığı, siyasi olarak sınırlar ötesinde soğuk ve sıcak savaşın eş zamanlı olarak yaşandığı, küresel terörün hız kazandığı zor bir dönemden geçildiğini söyledi. Bu kaotik süreçte Türkiye’nin adeta mayınlı bir arazide kendi yolunu bulmaya ve bu süreci en az hasarla atlatmaya çalıştığını ifade eden Yorgancılar, “Aklını, vicdanını kaybetmiş, insanlıktan çıkmış olanlara, terörü doğrudan veya dolaylı destekleyenlere, vatanına ihanet edenlere lanet olsun. Çünkü ortada çok ciddi bir ihanet sorunu vardır. Eşit haklara sahip olup, daha fazlasını istemenin başka hiçbir açıklaması olamaz. O nedenle de, Türkiye’nin kalbi tek yürek atmalıdır. Son Ankara ve hemen ardından Diyarbakır olayı, bir vatandaş olarak ne yazık ki, can güvenliğimizin olmadığına dair endişelerimizi bir kez daha tazelemiştir. Kelimelerin anlamını yitirdiği noktadayız. Ama artık son bulsun istiyoruz.” diye konuştu.
‘Sanayici ateşten gömlek giyiyor’
Böyle bir ortamda işe odaklanmanın güçleştiğini, sanayici olmanın ateşten gömlek giymekle eşdeğer bir hale geldiğini dile getiren Yorgancılar, “Bir sanayici olarak istediğiniz kadar önleminizi alın, istediğiniz kadar kaliteli ve rekabetçi ürünler üretin, bunlar yetmiyor. Çünkü, kontrolümüz dışındaki tüm değişkenlere karşı, tökezlemeden, yürümemiz, hatta koşmamız gerekiyor. Bu nedenle sanayicilerimiz, ateşten gömlek giymek, kahramanlık gibi tanımlamaları sonuna kadar hak ediyor.” şeklinde konuştu.
‘Türkiye’de güvenlik zafiyeti var’
EBSO Meclis Başkanı Salih Esen, terör olayları ve risk ortamının ekonomide belirsizliğe yol açtığını belirterek, Türkiye’de bir güvenlik zafiyeti olduğunu söyledi. Esen, şunları kaydetti: “Terör ve mülteci konusu Türkiye’nin kanayan yarası olarak kalmakta, çözüm bulunamamaktadır. Bizler her son dakika haberi ile yüreğimiz, ağzımıza geliyor. Bu şeklide iş yapmak dünden daha zor haline gelmiştir. Büyüme arzusu olanlar isteklerini askıya almıştır. Biz tüm bakanlarımızdan üreticilerimizin üretimini kolaylaştırarak yanımızda olmasını istiyoruz.”
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise kimsenin Türkiye üzerine hesap yapmamasını ifade ederek, “Ne zaman 80 milyonun bedenini çiğnerler o zaman ne isterlerse yaparlar.” dedi. Hisarcıklıoğlu, “Artık modası geçmiş tarım depolama sisteminden çıkılıp lisanslı depolarda ürünler depolanacak. Buna bağlı olarak Türkiye Tarım İhtisas Borsası’nın kurulacağını söylemeleri bizleri mutlu etti.” diye konuştu.
Depolar özele açılıyor
İzmir’in her anlamda Türkiye’ye örnek olduğunu belirten Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun talimatıyla ürün ihtisas portalını hayata geçireceklerini söyledi. Kentleri bu sayede bölgesellikten ulusallığa taşıyacaklarını açıklayan Tüfenkci, şöyle devam etti: “Elektronik ürün senetlerinin teminat olarak kullanılması ve piyasada geçerli finansal bir argüman olmasını sağlayacağız. Başbakanımız Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na verdiği talimatla Toprak Mahsulleri Ofisleri’ne (TMO) ait depoların özel firmalara açılmasını istedi. Böylece lisanslı depoculuk daha da gelişecek. Türkiye’nin ilk lisanslı depoculuğunu hayata geçiren İzmir Borsası’nda bu müjdeyi vermekten mutluluk duyuyorum.”
‘Türkiye’yi üretim üssü haline getirmek istiyoruz’
Tüfenkci, Türkiye’yi Avrasya’nın üretim üssü haline getirmek istediklerini vurguladı. Ara mallarda yurt içinde üretimi arttırmak istediklerini aktaran Tüfenkci, “Yüksek katma değerli mal üretimi önceliklerimiz arasında. Küresel pazarlardaki durgunluğa rağmen ihracatımıza hız kazandıracak adımları atıyoruz. Bu konuda seçimlerde verdiğimiz vaatlerin yüzde 75’ini, reformların ise yüzde 50’sini geçen 3 ayda gerçekleştirdik. Önümüzdeki 6 ay içinde verdiğimiz bütün sözleri yerine getirmiş olacağız.” diye konuştu.