Nisan’da tarım ihracatı yüzde 1,3 geriledi

0
563
Nisan ayında ihracat artışına en güçlü desteği çelik, otomotiv, madencilik ve mücevher sektörleri verirken, tarım sektörü ihracatında yüzde 1,3 gerileme görüldü.

TİM verilerine göre Nisan ayında tarım ihracatı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,3 oranında düşüş gösterdi. En fazla düşüş, yüzde 13 gerileme ile yaş meyve ve sebze ihracatında görüldü.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre Nisan ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4 artışla 11 milyar 866 milyon dolar oldu. Yılın ilk 4 ayında yüzde 6,7’lik ihracat artışı yakalanırken, son 12 aylık ihracat da bir önceki yıla göre yüzde 4 artışla 145 milyar 656 milyon dolara ulaştı.

Nisan ayında ihracat artışına en güçlü desteği çelik, otomotiv, madencilik ve mücevher sektörleri verdi. Çelik sektörü 326 milyon dolar artışla sanayi sektörleri arasındaki oransal bazda en güçlü artışı kaydederken, otomotiv ihracatı 253 milyon dolar, madencilik sektörü ihracatı 112 milyon dolar ve mücevher sektörü de 100 milyon dolar artış kaydetti.

Nisan ayında en önemli ticaret partneri AB’ye ihracat yüzde 3,2 artarken, yılbaşından bu yana AB’ye ihracat 2,1 milyar dolar artış gösterdi. AB’den sonra ihracata en büyük katkıyı sunan Kuzey Amerika’ya artış yüzde 30 gibi çok güçlü bir oranda gerçekleşti. Ülke bazında ise en dikkat çekici artışlar Malta, Birleşik Arap Emirlikleri ve Kanada’ya oldu.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracat rakamlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede “Bu dönemde bazı aylarda takvim etkisinden ötürü ortalamanın üzerinde ya da altında ihracat artışları gördük. Nisan ayı da takvim etkisinin negatif olduğu aylardan biri oldu ve ihracat artışımız ortalamanın altında gerçekleşti. Ayrıca, Nisan ayının ilk yarısında Türkiye’nin referandum gündemine kilitlenmesi de ihracat artışımızı sınırlandıran bir başka unsur oldu.” dedi.

TİM Başkanı, referandum sonrası Türkiye’nin yönünün ekonomiye çevrileceğini belirterek “Ülke olarak önemli bir referandumu geride bıraktık. Milletimiz kendi geleceği açısından son derece önemli olan bu değişikliğe kendi iradesi ile kararını verdi. Yılbaşından bu yana gündemimizin ilk sıralarında yer alan bu halk oylamasının sona ermesi ile birlikte Türkiye olarak yönümüzü ekonomiye çevireceğiz. Belirsizliğin ortadan kalkmasının ardından ertelenen yatırım ve tüketim kararlarının da devreye girmesiyle birlikte, ekonomimizde önemli ölçüde bir canlanma yaşanmasını bekliyoruz. Hükümetimizin de gerek yatırımlara gerekse de ihracatçılara sunmuş olduğu desteklerin de etkileriyle birlikte önümüzdeki dönemde ihracatımızın çok daha güçlü bir şekilde artış yakalayacağına inanıyoruz” dedi.

Tarım sektörü ihracatı ise yüzde 1,3 düşüş gösterdi

Nisan ayında ihracatın sektörel yapısına bakıldığında, genel ihracat artışına en güçlü desteği çelik, otomotiv, madencilik ve mücevher sektörleri verdi. Nisan ayında çelik sektörü ihracatı hammadde fiyatlarındaki artışın da etkisiyle 326 milyon dolar artış göstererek sanayi sektörleri arasındaki oransal bazda en güçlü artışı kaydetti. Otomotiv ihracatı 253 milyon dolar, madencilik sektörü ihracatı 112 milyon dolar ve mücevher sektörü de 100 milyon dolar artış kaydetti. Tarım sektörü ihracatı ise yüzde 1,3 düşüş gösterdi. Diğer taraftan, nisan ayında Hazır Giyim sektörü ihracatının baz etkisi sebebiyle yüzde 11,1’lik kayıp yaşaması, ihracat artışını sınırlayıcı etki yarattı.

İlk dört ayda ihracata en yüksek katkı otomotivden geldi

Yılın ilk dört ayına bakıldığında, son yıllarda sürekli olarak görüldüğü üzere otomotiv sektörü, yine ihracata en yüksek katkıyı sunan sektör oldu. Bu dönemde yakalanan 4,5 milyar dolarlık ihracat artışının 1,7 milyar dolarlık kısmı tek başına otomotiv sektöründen geldi. Otomotivin ardından en yüksek ihracat artışı petrol ve hammadde fiyatlarındaki artışın etkisiyle çelik ve kimyevi maddeler ve mamulleri sektörlerinde yaşandı. Bu dönemde çelik ihracatı yüzde 43 artışla 4 milyar dolara çıkarken, kimyevi maddeler ve mamulleri sektöründeki ihracat ise yüzde 17 artışla 5,3 milyar dolar seviyesine yükseldi. Nisan ayında olduğu gibi ilk dört aylık dönemde de Hazır Giyim sektörü ihracatı geriledi.

“Dünyanın her köşesine ihracatımızı artırıyoruz”

Bu yılın başından bu yana dünyanın her köşesinde 252 ülkeye ihracat yapıldığını kaydeden Büyükekşi, ülke grupları bazında yapılan ihracata ilişkin şu bilgileri verdi: “Nisan ayında en önemli ticaret partnerimiz olan AB’ye ihracatımız yüzde 3,2 artış yakaladı. Yılbaşından bu yana ise AB’ye ihracatımız yaklaşık 2,1 milyar dolar artış gösterdi. Yani, bu dönemde toplam ihracat artışımızın yarısına yakını Avrupa Birliği ülkeleri kaynaklı oldu. AB’den sonra ihracat artışımıza en büyük katkıyı sunan Kuzey Amerika’ya ihracatımız yüzde 28,7 gibi çok güçlü bir artış yakaladı. Bu artışta ABD’ye olan ihracatımızın yüzde 26,7 artması etkili oldu. Nisan’da Ortadoğu ülkelerine ihracatımız ise Irak’a olan ihracatımızın toparlanmasıyla birlikte yüzde 8,5 artış kaydetti. Diğer taraftan, yılbaşından bu yana ihracatımızın azaldığı Afrika ülkelerinde Nisan ayında da yüzde 5,8 ihracat kaybı yaşadık” dedi.

Ülke bazında ise nisan ayında en dikkat çekici artışların Malta, Birleşik Arap Emirlikleri ve Kanada’da yakalandığını vurgulayan Büyükekşi, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu ülkelere ihracat sırasıyla yüzde 351, yüzde 99 ve yüzde 50 artış kaydetti. Bu ülkelerin yanı sıra yılbaşından bu yana yüzde 50’nin üzerinde ihracat artışı yakaladığımız Çin’e ihracatımız nisan ayında da yüzde 38,3 ile artışını sürdürürken, en önemli ihracat pazarlarımızdan olan Irak’a olan ihracatımız da nisan ayında yüzde 22,8 ile güçlü bir şekilde artmaya devam etti. Diğer taraftan, Rusya’ya ihracatımız ise yüzde 5,4 ile artış kaydetti. Böylelikle, Rusya’ya ihracatımız ilk 4 ayda yüzde 29,6 artış yakalamış oldu.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz