3.7 C
Ankara
Cuma, Ocak 10, 2025

Korsan ürün ticareti 11 milyar dolara yaklaştı

Okumalısınız!

BASCAP (Sahtecilik ve Korsanla Mücadele İçin İş Dünyası Hareketi) verilerine göre Türkiye’deki sahte ve korsan ürün ticaretinin yıllık boyutu 11 milyar dolara yaklaştı. Sahte, taklit ve korsana ilave olarak kaçak ticareti de her yıl milyarlarca liralık vergi kaybına neden oluyor.

Türkiye’de yasadışı ticaret ile mücadeleye ve ticari marka haklarının etkin bir biçimde korunmasına odaklanan Marka Koruma Grubu (MKG), Dünya Gümrük Günü nedeniyle bir açıklama yaptı. Fikri mülkiyet haklarının etkin şekilde korunmasının yatırımcılar açısından hayati önem taşıdığına vurgu yapılan açıklamada, yasadışı ürün ticaretinin ulaştığı boyuta dikkat çekildi. MKG Sözcüsü Dr. Ali Ercan Özgür, sahte, kaçak ve taklit ürün ticaretinin dünya genelinde yüzlerce milyar dolarlık hacme sahip olduğunu, Türkiye’de de ekonomiyi ve yatırımları olumsuz etkileyecek boyuta ulaştığını belirterek şunları söyledi:

“BASCAP (Sahtecilik ve Korsanla Mücadele İçin İş Dünyası Hareketi) verilerine göre Türkiye’deki sahte ve korsan ürün ticaretinin yıllık boyutu 11 milyar dolara yaklaştı. Sahte, taklit ve korsana ilave olarak kaçak ticareti de her yıl milyarlarca liralık vergi kaybına neden oluyor. Türkiye örneğin; her yıl kaçak akaryakıt nedeniyle 5 milyar lira ÖTV, kaçak sigara nedeniyle 5,5 milyar lira vergi gelirinden mahrum kalıyor. Yasadışı ticaret ayrıca, Türkiye’ye ciddi yatırımlar yapan, on binlerce kişiye istihdam sağlayan, vergi geliri üreten yatırımcıların fikri mülkiyet haklarını da gasp ediyor. Bu durum, yeni yatırımların önünü kesme riskini beraberinde getiriyor. YASED’in yaptığı bir araştırmaya göre, fikri mülkiyet haklarının korunmasında yapılacak %1 iyileştirme, yatırımlarda 1.9 milyar artış sağlıyor. Yasadışı ticaret ile mücadele bu yüzden ülkemiz için büyük önem taşıyor. Gümrük İdareleri ise bu mücadelede önemli bir görev üstleniyor. Özellikle gümrük denetimleri mücadele sürecinin önemli bir parçasını oluşturuyor. Son dönemde atılan adımlar ve açıklanan planlar, gelecek için umudumuzu artırıyor.”

Vatandaşlar ALO 136’yı arayarak mücadeleye destek verebilir

Dr. Ali Ercan Özgür, yasadışı ürün ticaretinin, tüketici güvenliği ve sağlığı açısından da önemli bir tehdit oluşturduğunu belirterek şunları söyledi:

“Tüketicilerin sahte ürünler nedeniyle uğradıkları mağduriyeti, hatta ölümle sonuçlanan trajedileri gazetelerden okuyoruz, televizyonlardan izliyoruz. Resmi kurum ve kuruluşlar, meslek örgütleri, şirketler bu tür felaketlere neden olan yasadışı ticaretle mücadele konusunda önemli adımlar atıyor. Cezaların caydırıcılığının artırılması, sıkılaştırılan denetimler sayesinde yakalamaların artması sadece birkaç örnek. Ancak tüm bu çabaların başarıya dönüşebilmesi için vatandaşların duyarlılığı da bir o kadar önem taşıyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bu konuda çok güzel bir adım attı. ALO 136 İhbar Hattı’nı yeniden aktif hale getirerek, mücadeleye ortak olmak isteyen tüketiciler için bir iletişim platformu oluşturdu. 2013 yılında sorumlu vatandaşların aramaları sayesinde 19 milyon liralık kaçakçılık olayı ortaya çıkarıldı. Ayrıca ihbarda bulunup, yasadışı ürünlerin yakalanmasını sağlayan vatandaşların ikramiye ile ödüllendirilmesi uygulaması da hayata geçirildi. 2014’te 5-6 milyon TL para ödülü dağıtıldığı açıklandı. Bu olumlu çalışmaları hayata geçiren tüm gümrük yetkililerini tebrik eder, Dünya Gümrük Günü’nü kutlarken, vatandaşlarımızdan da duyarlılıklarını artırarak sürdürmelerini bekliyoruz”

Son Haberler

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...