Kapadokya Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (KAPTİD) Başkanı Yakup Dinler, sadece Kapadokya’da turist sayısında yüzde 75’e yakın bir düşüş olduğunu açıkladı.
Kapadokya’da sadece nisan-mayıs aylarında cumartesi günlerine sıkışmış yerli yoğunluğu dışında hiç hareketlilik olmadığını belirten Dinler, yüze yakın personel istihdam eden bazı işletmelerin günü 5 – 10 oda ile kapatmak zorunda kaldıklarını ifade etti.
Turist sayısında yaşanan düşüşün yanı sıra Kapadokya ve Türkiye turizmcilerinin birçok sorunu da birlikte yaşadığını kaydeden Dinler, yaptığı açıklamada bu sorunlardan bazılarını şu şekilde sıraladı: “Kapadokya Havalimanı Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMİ) tarafından ağustos ayı sonu itibariyle geçici olarak 6 aylığına bakım adı altında kapatılmak isteniyor. Bir kaç yıl önce sadece günde 1 sefer İstanbul Atatürk-Nevşehir seferi olan havalimanımız bugün Atatürk, Sabiha Gökçen, Antalya ve İzmir olmak üzere 4 farklı noktaya Kapadokya’yı bağlıyor. Antalya seferleri hariç tüm hatlar yüksek doluluk yakalamışken, bizler bu havalimanını kullanın diye o kadar reklam yapıp birçok acenteyi burayı kullandırma noktasında bilgi sahibi yapmışken kapatmak ne oluyor DHMİ? Siz Kayseri Havalimanı’nda pist bakımı yaparken, terminal binasını yenilerken havalimanını kapattınız mı? Kayseri’ye yapmadığınız muameleyi neden Kapadokya’ya yapıyorsunuz?”
Hızlı tren projesi
Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in bir süredir “Antalya’yı Kapadokya’ya bağlayacak hızlı tren projesinin Nevşehir yerine Niğde’den geçmesi” şeklinde ütopik bir hayali olduğunu hatırlatan Dinler, Gürer’i şu sözlerle eleştirdi: “Bu durumu bir süredir kendisi çeşitli mecralarda dile getiriyor, bu ütopik hayalinin bir öncüsü olarak da 2009 yılında ‘Kapadokya’nın Başkenti: Niğde’ diye bir kitap bile çıkarmış kendisi. Sayın Vekil şunu bilmelidir ki Kapadokya eşittir Ürgüp, Avanos, Göreme, Uçhisar, Ortahisar, Kaymaklı ve Derinkuyu’dur yani Nevşehir’dir. Niğde’nin bu denklemde herhangi bir yeri yoktur. Hızlı tren projesinin güzergahı Avanos üzerinden devam edeceği için peribacaları yıkılacak iddiası da gerçek dışıdır. Bir takım gazetelerin Ürgüp’ün simgesi Üç Güzeller fotoğrafı kullanarak bu haberi yapması çarpıtmadır. Üç Güzeller’in yanından geçecek olsa emin olun ilk tepki verecek olan yine Kapadokya turizmcileridir, bu duruma asla izin vermeyiz. Ayrıca TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın’ın ‘inşallah yıkılmaz’ açıklaması ise talihsiz bir açıklamadır. Keşke Sayın Genel Müdür inşallah ile birlikte daha bilimsel ve tatmin edici bir açıklama yapabilseydi.”
“Müslüman dostu turizm çalıştayı”
Turizmin evrensel bir olgu olduğunu, birleştirici bir yönü bulunduğunu dile getiren Dinler, “Din, dil ve ırk ayırt etmeksizin herkesin bir araya gelip yaşattığı bir çeşitliliktir. Geçtiğimiz günlerde TC Kalkınma Bakanlığı’nın devlet – özel sektör kurumları ile birlikte gerçekleştirdiği ‘Müslüman Dostu Turizm’ çalıştayını basından takip ettik. Bu kavram ile örneğin Hristiyanlığın ilk yerleşim birimlerinden birisi olarak pazarladığımız Kapadokya’yı bizler nasıl pazarlayabiliriz? Ülkemize gelen her turist bizim için değerlidir; Müslüman, Hristiyan, Budist vs. turistin mensup olduğu dinin bizim için hiç bir farkı yoktur. Eğer turistlerin dinine göre biz bir sınıflandırma yapacaksak, Türkiye bir turizm ülkesi hüviyetini kaybedecektir. Eğer bu kriz ortamında illaki böyle bir şey düşünülecekse bu olgu turizm çeşitlendirmesi adı altında alternatif – turizmden şimdiye kadar pay almamış bölgelerde uygulanmalıdır ve Kapadokya gibi 1. sınıf turizm bölgelerinin pazarlanması ve imajı açısından zarar verici olmamalıdır.” şeklinde konuştu.
“Napcez, nedcez o turistleri buraya getcez”
Türkiye’ye gelen turistler noktasında neredeyse dünyanın her ülkesinde düşüş halinde olduklarını ifade eden Dinler, bu konuda şunları dile getirdi: “Güvenlik imajımız kötü, işsizlik çığ gibi büyüyor, kredi noktasında en sağlam olan turizm sektörünün bile kredileri takibe düşmeye başladı ve oteller kapanıyor. Alınan önlemler yeterli değil. Örneğin sadece Antalya ve Muğla’da geçerli olan İŞKUR desteği neden Kapadokya ve diğer illerimizde geçerli değil? Turizm sadece Antalya ve Muğla’dan ibaret değil ki. Yıllardır biz turizmciler olarak dile getirdiğimiz Konaklama sektörünün ihracatçı sayılması ve KDV iadesi noktasında Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin geçtiğimiz günlerde dile getirdiği husus ne zaman işleme konacak? Türkiye Turizmi çok ciddi bir sınavdan geçiyor, hatta bugüne kadar ki en ciddi sınavı diyebiliriz. Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı’nın memleketi Eskişehir’de bundan iki hafta önce yaptığı ziyarette yerel şivesi ile söylediği ‘Napcez, nedcez o turistleri buraya getcez’ cümlesi sadece Eskişehir için değil Türkiye için geçerli bir söylem olmalıdır. Yoksa bu giderek büyüyen kriz, maalesef ilerleyen aylarda çok daha büyük olumsuzluklara gebe olacaktır.”