İş Dünyası: Ekonomiye ve reformlara odaklanalım

0
557

Türkiye, dün gerçekleştirilen tarihi referandumda ‘Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi’ni oyladı. Anayasada 18 maddelik değişiklik öngören oylamada, resmi olmayan sonuçlara göre Evet’lerin oranı yüzde 51,4 olurken, Hayır diyenlerin oranı ise yüzde 48,6 oldu. Referandumun ardından iş dünyasından gelen mesajlar, artık ekonomiye odaklanılması yönünde oldu.

Halk oylamasının ardından bir basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Halk oylaması bitmiş ve o süreçte yaşanan tartışmalar geride kalmıştır ama önümüzde yepyeni bir dönem vardır. Bilindiği gibi anayasa değişikliğinin tüm maddeleri hemen yürürlüğe girmiyor. Özellikle Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’yle ilgili değişiklikler, 3 Kasım 2019 tarihinde yapılması öngörülen seçimlerle birlikte yürürlüğe girecektir. Önümüzde bu tarihe kadar yapılması gereken pek çok iş var.” şeklinde konuştu.

Gayriresmi sonuçların belli olmasının ardından AK Parti Genel Merkezinde balkon konuşması yapan Başbakan Binali Yıldırım da “Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini öngören halk oylaması, gayri resmi sonuçlara göre evet ile neticelenmiştir. Hayırlı uğurlu olsun.” dedi.

Hisarcıklıoğlu: Özel sektörümüz bundan sonra önünü daha rahat görebilecek.

Referandum sonuçlarını değerlendiren TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu; sürecin tamamlanmasıyla önemli bir belirsizliğin geride bırakıldığını belirttiği açıklamasında şu görüşlere yer verdi:​

“Türkiye’de bir defa daha demokratik süreçler işlemiş, milli irade tecelli etmiş ve milletimiz ferasetiyle tercihini yapmıştır. Referandum sonucunda hayata geçirilecek yeni sistemle güçlenen ve hızlanacak olan yönetim şekliyle daha hızlı kararlar almak ve icraata geçirmek mümkün olacaktır.

Devletteki çarkların hızlanmasını ve bunun özel sektöre olumlu yansımasını bekliyoruz. Referandum sürecinin tamamlanmasıyla önemli bir belirsizlik geride bırakılmıştır. Özel sektörümüz bundan sonra önünü daha rahat görebilecek, daha rahat risk alarak yatırım yapabilecektir.

Türkiye olarak son 15 senede müthiş bir ekonomik gelişme gösterdik. Kişi başı geliri 3 bin dolardan 12 bin dolara çıkardık. Düşük teknolojili üretimden, orta teknolojili üretime geçtik. Ancak dünyada iş yapma biçimi, malları üretme biçimi inanılmaz bir biçimde değişiyor.3 bin dolardan 12 bin dolara çıkarken yaptıklarımız yaparak, 25 bin dolara sıçrayabilmek mümkün değil. Artık yarına odaklanmalı, ortak bir vizyon ve hedef etrafında toplumu birleştirip geleceğe birlikte yürümeliyiz.

İçerde ve dışarda ülkemize karşı oluşturulmak istenen olumsuz algıları değiştirip yatırımcıların güvenini yeniden artırmak ve ülkemizi zenginleştirme hamlesine devam etmek için reform sürecini canlandırmalı, hep birlikte çalışarak hazırlayacağımız yeni büyüme hikâyemizi tüm dünyaya gösterebilmeliyiz.”

TÜSİAD: Daha güçlü Türkiye için dayanışma

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği de (TÜSİAD)  “Referandum sonucu hangi yönde olursa olsun, şimdi daha güçlü Türkiye için toplumsal dayanışma içerisinde olmanın ve vakit kaybetmeden geleceğe bakmanın zamanıdır” açıklamasında bulundu.

YASED: “Beklentimiz, demokratik hukuk devletinin tüm kurumlarıyla daha da güçlendirilmesi”

Uluslararası Yatırımcılar Derneği – YASED ise açıklamasında, temel beklentilerinin; “önümüzdeki dönemde demokratik hukuk devletinin tüm kurumlarıyla daha da güçlendirilmesi, ülkemizin, bugüne kadar olduğu gibi küresel değerlere bağlı şekilde, gelişmiş dünyayla entegrasyonunu arttırarak kalkınma sürecini devam ettirmesi ve yatırım ortamını iyileştirecek reformların kesintiye uğramadan sürdürülmesi” olduğunu açıkladı.

Açıklamada; “Türkiye, yatırımcılara cazip fırsatlar sunan yüksek büyüme potansiyeline sahip bir ekonomidir ve referandum sonrasında önceliğin yeniden ekonomiye verilmesi, ülkemizin kalkınması sürecinde uluslararası doğrudan yatırım akışının devamı açısından büyük önem taşımaktadır.” denildi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz