Türkiye İş Bankası, Çin ve dünya ekonomisindeki gelişmeleri KOBİ’lere aktarmak, Çin’in son dönem stratejileri paralelinde ne tür iş ve yatırım fırsatları olabileceğini paylaşmak adına düzenlediği İş’te Seminer programına İstanbul, Ankara ve İzmir’de düzenlenen “Çin ile İş ve Yatırım Fırsatları” toplantıları ile devam etti.
İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Murat Bilgiç, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, İş Bankası’nın yalnızca ülkemiz sınırları içinde değil, uluslararası alanda da iş dünyasının yanında yer aldığını belirtti.
Murat Bilgiç konuşmasında, yaygın yurt dışı örgütüne sahip Türkiye İş Bankası’nın hem ekonomik hem siyasi anlamda dünyanın geleceğinde söz sahibi olan Çin’de de, temsilcilikleri ile etkin faaliyet gösterdiğinin altını çizdi. Günümüzde Çin Yuanı (RMB) ile ticaret yapmanın çok önemli bir unsur haline geldiğini vurgulayan Bilgiç, bu doğrultuda İş Bankası olarak 2011’den beri Çin Yuanı ile mevduat kabul ettiklerini, nakdi ve gayri nakdi kredi verdiklerini, akreditif açtıklarını söyledi. Ayrıca son 30 yılda ucuz işgücü avantajını kullanarak ihracat odaklı büyüyen Çin’in son yıllarda stratejisini değiştirerek bir yandan iç talep bazlı büyümeye odaklandığını, diğer taraftan gelişmiş/gelişmekte olan ülkelere doğrudan yatırım ve ticareti artırmaya yöneldiğini belirten Bilgiç bu durumun yeni fırsatlar yarattığını ifade etti.
Murat Bilgiç’in açılış konuşmasının ardından Çin ve dünya ekonomisindeki son gelişmelerin yanı sıra e-ticaret yapan İş Bankası üye işyerlerinin sanal POS ile yurtdışı satışlarına önemli katkı sağlayacak, Çin’de ALIPAY olmak üzere, 13 yerel alternatif ödeme yöntemiyle işlem yapabilme imkanına ilişkin bilgiler verildi. Çin Serbest Ticaret Bölgeleri’nde yatırım imkanlarının, İpek Yolu Projesi’nin, RMB’ye kolay erişim olanaklarının da paylaşıldığı seminer, müşterilerle interaktif bir sohbet imkanı sunan soru-cevap bölümü ile sona erdi.