İngiltere’de gerçekleştirilen referandumda Avrupa Birliği’nden ayrılma kararı çıkmasının ardından ticari ilişkilerin nasıl şekil alacağı sorusunun cevabı şimdilik bilinmezliğini koruyor. Ancak Avrupalı bir yetkiliye göre, İngiltere’nin yakın zamanda AB ile bir ticaret anlaşmasına varabilmesi o kadar da kolay olmayacak.
Foodmanufacture internet sitesinde yer alan habere göre ismini vermek istemeyen kıdemli bir Avrupa Birliği yetkilisi, İngiltere’de istihdam eden Doğu Avrupalıların haklarının korunmasını isteyen Avrupa Birliği üye ülkelerinin bu konudaki duruşları nedeniyle Avrupa Birliği ve İngiltere arasında bir ticaret anlaşması en az iki yıl sonra sağlanabileceği değerlendirmesinde bulunuyor.
İngiltere’de Doğu Avrupa ülkelerinden çok sayıda insanın çalışmakta olduğunu belirten yetkili, “Ülkeler vatandaşlarının İngiltere’de çalışma haklarını korumak istiyor. Bu nedenle İngiltere ve Avrupa Birliği arasında bir ticaret konusunda bir anlaşmaya varmadan önce Doğu Avrupa ülkeleri vatandaşlarının çalışma haklarının korunması konusunda ısrarcı olacaklar.” açıklamasında bulunuyor.
Avrupa Birliği yetkilisine göre, İngiltere’de gerçekleştirilen referandumun en önemli tartışma konularından birinin göçmen işçiler olması nedeniyle Doğu Avrupa İngiltere’yi bu konuda ikna etmekte zorlanabilir ve bu da ticaret anlaşması önünde bir engel oluşturabilir.
Kuzey Avrupa ülkelerinin ise İngiltere’ye gerçekleştirdikleri geniş kapsamlı ve oldukça karlı ihracatlarını sürdürmek istediğini belirten yetkili, bu ülkelerin İngiltere ile bir an önce bir ticaret anlaşmasına varılması arzu ettiklerini yönünde açıklamada bulunuyor.
Lizbon Anlaşması 50. Maddesi ve İngiltere ve Avrupa Birliği arasında ticaret anlaşması oluşturulmasının aynı şey olduğuna dair bir yanlış anlaşılmanın var olduğuna dikkat çeken yetkili; “50. Madde ayrılığın koşullarını ortaya koyuyor. 50. maddede yer alan koşullar ticaret görüşmeleri ile ilgili değil, bu ikisi birbirinden ayrı iki konu.” açıklamasında bulunuyor.
İngiltere’nin Avrupa Birliği ile ticaret anlaşması sağlayabilmesi için Avrupa Konseyinin oybirliğinin sağlanması gerekiyor.
İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılması yönünde kampanya yürütenleri gerçekleşmesi imkansız vaatleri nedeniyle eleştiren yetkili, hem Avrupa Birliği vatandaşlarının ülkede çalışma haklarını kısıtlayıp hem de Avrupa Birliği tüketicilerine erişmenin oldukça zorlu olacağına dikkat çekiyor. Yetkili; “Brexit kampanyasını yürütenler gerçekleştirmesi oldukça zorlu olan vaatlerde bulundular.” açıklamasında bulunuyor.
Lizbon Anlaşması 50. Madde
2009 yılında Avrupa Birliği üye ülkeleri hükümetleri ve devlet başkanları tarafından imzalanarak yürürlüğe giren Lizbon Anlaşmasının 50. maddesi üye bir ülkenin Avrupa Birliği’nden ayrılma sürecinin nasıl gerçekleşeceğini beş madde ile açıklıyor.