İstanbul Sanayi Odası İstanbul İmalat PMI endeksi de aralık ayında 46,9’a gerileyerek İstanbul imalat sektörünün faaliyet koşullarının zorlaştığına işaret etti. Endeksin 2016 ortalaması ise 49,0 olarak gerçekleşti.
İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI endeksi, Aralık ayında 47,7 ölçüldü. Endeksin yılın son üç ayındaki ortalaması, bir önceki çeyreğin ortalamasına kıyasla yükseldi. PMI endeksini aralıkta Üretim ve Yeni Siparişler belirlerken, bu etkileri İstihdam ve Tedarikçilerin Teslim Süreleri endekslerinden gelen pozitif katkılar dengeledi.
İstanbul Sanayi Odası İstanbul İmalat PMI endeksi de aralık ayında 46,9’a gerileyerek İstanbul imalat sektörünün faaliyet koşullarının zorlaştığına işaret etti. Endeksin 2016 ortalaması ise 49,0 olarak gerçekleşti.
Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan imalat sanayi performansında en hızlı ve güvenilir referans kabul edilen İstanbul Sanayi Odası Türkiye ve İstanbul İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) anketlerinin Aralık 2016 dönemi sonuçları açıklandı.
Buna göre PMI endeksi, aralık ayında eşik değer olan 50,0’ın altında gerçekleşerek 47,7 olarak ölçüldü. Endeksin yılın son üç ayındaki ortalaması ise önceki çeyreğin ortalamasına kıyasla yükseldi. PMI endeksinin aralık ayındaki düzeyini, büyük ölçüde eşik değer 50,0’nin altında kalan mevsimsel etkilerden arındırılmış Üretim ve Yeni Siparişler endeksleri belirledi. Bu etkileri İstihdam ve Tedarikçilerin Teslim Süreleri endekslerinden gelen pozitif katkılar kısmen dengeledi. Yeni ihracat siparişleri hacmi ise aralıkta geriledi.
İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI anket verileri hakkında değerlendirmede bulunan IHS Markit Kıdemli Ekonomisti Trevor Balchin, şunları söyledi: “Özellikle üretim ve yeni siparişler alt endekslerindeki gelişmelerin yansıması olarak Türkiye İmalat PMI endeksi aralık ayında eşik değer 50,0’nin altında kaldı. Diğer taraftan, istihdamın artmayı sürdürmesi olumlu bir gelişme olarak kayda geçti. Türk lirasındaki değer kaybı yine maliyet baskılarının yoğunlaşmasına neden olurken üçüncü çeyrekteki görece ılımlı eğilimi takiben girdi fiyatları enflasyonu hızlanmayı sürdürdü.”
İstanbul İmalat PMI endeksi 2016 yılı ortalaması 49 oldu
İstanbul Sanayi Odası İstanbul İmalat PMI endeksi de aralık ayında 46,9’a gerileyerek İstanbul imalat sektörünün faaliyet koşullarının zorlaştığına işaret etti. Endeksin 2016 ortalaması ise 49,0 olarak gerçekleşti. Üretim, yeni siparişler, istihdam ve satın alma faaliyetlerindeki düşüş endeks üzerinde etkili oldu. Tedarikçilerin ortalama teslim süreleri genelde değişmedi. Aralık anketi, döviz kurundaki gelişmelerin etkisiyle enflasyonist baskıların daha da güçlendiğine işaret etti.