Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, “Dış ticaret açığındaki daralma ve ihracatın ithalatı karşılama oranındaki yükseliş yıl boyunca sürerek, mal ticaretimizin cari açığımıza olumlu katkısı devam edecektir” değerlendirmesinde bulundu.
Elitaş, yazılı açıklamasında, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan bu yılın şubat ayına ilişkin dış ticaret verilerini değerlendirdi.
Şubat ayında ihracatın geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,4 artarak 12 milyar 406 milyon dolar, ithalatın ise yüzde 8,1 azalarak 15 milyar 571 milyon dolar olduğunu aktaran Elitaş, böylece söz konusu ayda dış ticaret açığının yüzde 32,8 azalarak 3 milyar 165 milyon dolar seviyesine gerilediğini kaydetti.
Türkiye’nin dış ticaretinin, küresel gelişmelerdeki olumsuz eğilime ek olarak bölgesinde yaşanan olumsuz siyasi gelişmelerden de etkilendiğine işaret eden Elitaş, tüm bu gelişmelerle bağlantılı olarak ihracatın bu yıla düşüşle başladığını ancak şubatta bu olumsuz eğilimin tekrar pozitife döndüğünü ifade etti.
Mustafa Elitaş, şöyle devam etti:
“Bu yılın şubat ayında dış ticaret açığındaki yüzde 32,8’lik düşüş oldukça olumlu bir gelişmedir. Bu sayede şubat ayında ihracatımızın ithalatı karşılama oranı geçen yılki yüzde 72,2 seviyesinden yüzde 79,7 seviyesine yükselmiştir. Yine benzer şekilde ilk iki ayda ihracatımızın ithalatı karşılama oranı 2015 yılındaki yüzde 73 seviyesinden yüzde 75,7 seviyesine yükselmiştir. Bu durum, küresel durgunluğa rağmen ihracatçılarımızın büyük fedakarlıklar gösterdiğine ve başarılı olduğuna işaret etmektedir. Diğer taraftan ihracatın ithalatı karşılama oranındaki artış, cari açığımızın düşürülmesi hedefini güçlü bir şekilde desteklemektedir. 2016 yılının tamamında bu eğilimin devam edeceğini tahmin ediyoruz.”
“Olumsuz etkiyi AB’deki canlanma dengeleyecek”
Bakan Elitaş, AB ekonomilerinde görülen ılımlı büyüme, Avrupa Merkez Bankasının parasal genişlemeye devam etmesi ve bu ekonomilerdeki ötelenmiş tüketimin tekrar harekete geçmeye başlamasının ihracatı olumlu yönde etkilediğine dikkati çekti.
Şubatta AB’ye ihracatın yüzde 10,8 artışla 5 milyar 740 milyon dolar olarak gerçekleştiğini, böylece söz konusu ayda AB’ye ihracatın toplam ihracattaki payının yüzde 46,3 seviyesine yükseldiğini kaydeden Elitaş, bu yılın tamamında da çevre ülkelerde yaşanan siyasi ve ekonomik gelişmelerin ihracat üzerindeki olumsuz etkiyi AB’de yaşanan ekonomik canlanmanın dengeleyeceğini tahmin ettiğini aktardı.
Ekonomi Bakanlığının ihracatın önünü açacak, ülke yatırım ortamını geliştirecek önlemler aldığını ifade eden Elitaş, Türkiye’nin son yıllardaki küresel durgunluğa rağmen, dış ticarette iyi bir performans sergilediğini, bunun arkasında hükümetin gerçekleştirdiği reformlar ve sağladığı istikrar ortamının etkili olduğunu vurguladı.
Elitaş, “Önümüzdeki dönemde Türkiye’deki teknoloji, marka ve tasarım altyapısını geliştirecek yeni yatırımların devreye girmesiyle ve Bakanlığımız tarafından yürürlüğe konulacak yeni proje ve çalışmalarla ihracatımızın küresel performansı çok daha iyi seviyelere yükselecektir. Dış ticaret açığındaki daralma ve ihracatın ithalatı karşılama oranındaki yükseliş yıl boyunca sürerek, mal ticaretimizin cari açığımıza olumlu katkısı devam edecektir” ifadelerini kullandı.