5.7 C
Ankara
Perşembe, Ocak 9, 2025

Doğal afetler, savaş ve terör

Okumalısınız!

Allianz’ın yayımladığı yıllık Risk Barometresi Raporu’na göre, 2016 yılında Türk iş dünyası için en büyük risk doğal afetler. Savaş ve terör gibi politik riskler ise hemen ikinci sırada yer alıyor.

Sigorta devi Allianz’ın, çok uluslu şirketleri ve küresel ekonomiyi tehdit edebilecek olası risklerin analiz edildiği 2016 yılının Risk Barometresi yayımlandı. 2016 yılında işletmeler için risk tablosu büyük ölçüde değişim gösteriyor. Şirketler doğal afetler veya yangın gibi geleneksel sanayi riskleri hakkında daha az endişe duyarken, pazarlardaki yoğun rekabet ve siber tehditler ile ilgili hakkında duydukları endişe giderek artıyor. Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) tarafından yayımlanan “Allianz Risk Barometresi 2016”, 40’dan fazla ülkeden 800 risk yöneticisi ve sigorta uzmanının katılımı ile gerçekleştirilen kurumsal risklerle ilgili araştırma bulgularını içeriyor.

Allianz Risk Barometresi verilerine göre, iş ve tedarik zinciri kesintisi küresel işletmeler için arka arkaya dördüncü yıldır en yüksek risk olmaya devam ediyor. Ancak, birçok şirket, genellikle maddi hasarlardan kaynaklanan iş kesintisi kayıplarının, giderek daha artan bir düzeyde, siber saldırılar, teknik arıza veya jeo-politik istikrarsızlık gibi yeni birtakım, aksaklığa sebebiyet veren “fiziksel olmayan hasar” etmenlerinden kaynaklanacağından endişe duyuyor. Allianz Risk Barometresi’nde bu yılın en çok yükselen risklerinden piyasa gelişmeleri ve siber olaylar ilk kez, ilk üç risk arasında yer aldı.

Siber tehditler şirketler tarafından önümüzdeki 10 yıl içinde en önemli uzun vadeli risk olarak nitelendiriliyor. Buna karşılık, doğal felaketlerin, dünyada arka arkaya dördüncü yıldır iki basamak birden düşmesi, 2015 yılında doğal afetlerden kaynaklanan kayıpların, 2009 yılından bu yana en düşük seviyesine ulaşmasıyla bağlantılı olduğu görülüyor.

AGCS CEO’su Chris Fischer Hirs, Allianz Risk Barometresi 2016 ile ilgili değerlendirmesinde, “Birçok sanayi sektörünün temel bir dönüşüm geçirirken, kurumsal risk tablosunun da değiştiğini” belirterek şunları söyledi: “Yeni teknolojiler, artan dijitalleşme ve ‘nesnelerin interneti’ müşteri davranışlarını, endüstriyel işlemleri ve iş modellerini değiştirerek yeni fırsatlar getiriyor. Ama aynı zamanda yeni sorunlara karşı işletme çapında müdahaleye duyulan ihtiyaç konusunda farkındalık yaratıyor. Sigortacılar olarak bizlerin, bu yeni gerçekler ile başa çıkabilmelerine yardımcı olmak için kurumsal müşterilerimiz ile birlikte çalışmamız gerekiyor.”

Zorlu piyasa ortamı

Yanıtların %34’ünde, yoğun rekabet veya piyasa dalgalanması veya durgunluğu gibi piyasa gelişmeleri 2016 yılının en önemli üç iş riskinden biri olarak nitelendirildi. Bu da bu yeni kategoriyi genel sıralamada ikinci en yüksek risk yaptı. Piyasa gelişmelerinin ilk üç iş riski arasında sıralandığı sektörler sırasıyla mühendislik, finansal hizmetler, imalat, deniz ve denizcilik, ilaç ve taşımacılık olarak belirlendi. Buna ek olarak, bu risk, Avrupa, Asya-Pasifik ve Afrika ve Orta Doğu’da ilk iki endişe kaynağı arasında yer alıyor.

Siber saldırılar büyük endişe yaratıyor

İşletmeler için küresel düzeyde siber suç veya veri ihlallerinin yanı sıra teknik bilgi teknolojileri hatalarını da içeren siber olaylarla ilgili endişeler giderek artıyor. Raporda siber olaylar geçen yıla göre %11’lik artış gösterdi ve yanıtların %28’ini oluşturdu. Siber olaylar, beş yıl önce yayımlanan ilk Allianz Risk Barometresinde yanıtların sadece % 1’inde bir risk olarak nitelendirilmişti. Yanıtlara göre, işletmeler için itibar kaybı %69 oranıyla bir siber olaydan sonra ekonomik kayıpların ana nedeni olarak gösterilirken, bunu %60 ile iş kesintisi ve %52 ile veri ihlali sonrası sorumluluk davaları izledi. Allianz Risk Barometresine göre şirketler bir yandan siber saldırıların artan karmaşıklığından da endişe duyarken, diğer taraftan pahalıya mal olan iş kesintilerine yol açmasına rağmen IT arızalarını hafife alma eğilimindeler.

Jeopolitik istikrarsızlık ve terör endişesi büyüyor

İş kesintileri, Allianz Risk Barometresinde arka arkaya dördüncü yıldır en yüksek tehlike olmaya devam ediyor. AGCS sigorta tazminat talepleri analizinin de gösterdiği gibi, işletmeler için iş kesintisi kayıpları gerçekten da 10 yıl öncesine göre genel kaybın daha büyük bir kısmını oluşturuyor. Ankete verilen yanıtlara göre, şirketlerin en çok korktuğu başlıca iş kesintisi nedenleri arasında doğal afetler (%51) ve hemen ardından yangın / patlamalar (%46) yer alıyor. Ancak, anket bulgularına göre, çok uluslu şirketler de savaş veya ayaklanmalar, tedarik zincirlerini etkileyebileceği veya kendi çalışanları veya varlıkları terör eylemlerinden zarar görebileceği için jeopolitik istikrarsızlığın yıkıcı etkileri hakkında giderek daha fazla endişe duyuyorlar.

syrian war
Photo: Procyk Radek (Shutterstock)

Türkiye için en büyük risk doğal afetler ve politik riskler

Türkiye’den gelen verilere göre ise iş dünyası için en büyük riskin doğal afetler olduğunu ortaya koydu. Savaş ve terör gibi politik riskler hemen ikinci sırada yer alıyor. İş hayatında kesintiler üçüncü sırada yer alırken, dünya ortalamasında ilk üç küresel risk arasında yer alan siber riskler Türkiye’de 7. sırada yer aldı.

Türkiye’deki sigorta yöneticileri ve risk uzmanları, Türkiye için fırtına, sel, deprem gibi doğal afet riskini %55 ile ilk sırada görüyor. Savaş ve terör gibi riskler %39 ile ikinci sırada, tedarik zinciri kesintileri %30 ile üçüncü sırada yer alıyor. %30 ile üçüncü sırayı paylaşan bir diğer risk ise Türkiye’de kemer sıkma programları, emtia fiyatlarındaki artışlar ve enflasyon gibi makroekonomik riskler. Yangın, patlama gibi riskler %27 ile beşinci sırada yer alırken, piyasadaki dalgalanmalar, yoğun rekabet ve durgunluk gibi pazar gelişmelerindeki riskler %21 ile altıncı sırada yer alıyor. Ekonomik yaptırımlar ve korumacılık çabalarını içeren regülasyonlar de %18 ile yedinci sırada yer alırken, dünya ortalamasında ilk üç sırada gösterilen ve siber saldırılar, veri ihlalleri ve bilgi teknolojileri arızalarından oluşan siber riskler Türkiye’de %18 oranıyla yedinci sırayı paylaştı. Hırsızlık, yolsuzluk ve dolandırıcılık riski ise %15 ile 9. sırada. Türkiye’de itibar ya da marka değer kaybının %9 oranı ile son sırada yer alması ise dikkat çekti.

 

Son Haberler

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...