Çetinkaya: Kredi notları yatırım kararında baş aktör değil

0
805
merkez-bankasi

Türkiye’nin kredi notu ile ilgili kararların aceleye geldiğine işaret eden Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, kredi notlarının yatırım kararında baş aktör olmadığını kaydetti.

Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya, Merkez Bankası Enflasyon Raporu-III’ün tanıtım toplantısında makroekonomiye değindi. Çetinkaya, 2016‘da büyümede iç talebin belirleyici olacağına ve dış talebin bir miktar toparlanacağına ihtimal verdiklerini söyledi.

Krediler konusuna da değinen Çetinkaya, ticari kredilerin büyüme oranının tüketici kredilerine göre daha kuvvetli olduğunu belirtti.

Ham petrol ve ithalat fiyatları hakkında bilgi veren Çetinkaya, şunları dile getirdi:

“Ortalamalar itibari ile ham petrol fiyatları varsayımı 2016 için 40 dolardan 44 dolara çekilmiştir. Ayrıca ortalama ithalat fiyatlarının yüzdesine dair varsayımlarda 2016 için 0,4 puan yukarı yönlü yenileme yapılmıştır. Öte yandan gıda enflasyonunda ilk 3 ayda çok belirgin bir gerileme görüldü. Ancak bu eğilim yerini artışa bıraktı. Yine de gıda enflasyonu patikası altıncı ay itibari ile Enflasyon Raporu-II’de öngörülen patikaya yakındır. Yedinci ayda gıda enflasyonu belirgin şekilde artacaktır. İlerleyen dönemlerde de gıda fiyatlarında aşağı yönlü bir yenileme görülebileceği tahmin edilmektedir. Gıda Komitesi kapsamında alınan tedbirler ve gıda talebine bağlı olarak 2016’da gıda enflasyonunun gerileyeceği tahmin edilmektedir. Bu çerçevede gıda enflasyonu varsayımı 2016 için yüzde 9 seviyesinden yüzde 8 seviyesine revize edilirken, 2017 için yüzde 8 olarak korunmuştur.”

Merkez Bankası Başkanı, enflasyon tahminlerini ise şöyle açıkladı:

“Enflasyonu indirmeye odaklı ve kararlı duruş altında enflasyonun yüzde 5 hedefine kademeli olarak yakınsayacağı tahmin edilmektedir. Bu yönde enflasyonun 2016’da yüzde 7,5’e, 2017’de ise yüzde 6’ya geriledikten sonra 2018’de yüzde 5 seviyesine oturacağı öngörülmektedir. Bu çerçevede enflasyonun yüzde 70 ihtimalle 2016’da yüzde 6,6-8,4 aralığında olmak sureti ile orta noktası yüzde 7,5, 2017’de yüzde 4,3- 7,7 aralığında olmak sureti ile orta noktası yüzde 6 olabileceği tahmin edilmektedir.

Enflasyon Raporu-II sonrası dönemde Türk Lirası dalgalı bir eğilim ortaya koyarken; petrol fiyatları bir miktar artmış, ithalat fiyatları ise Enflasyon Raporu-II’de yer alan tahminlere yakın gitmiştir. Bundan böyle Türk Lirası türü ithalat fiyatlarının daha artacağı öngörülmekte, diğer altı ayda iç talebin ılımlı eğilimine bağlı olarak bu durumun enflasyonda etkisinin sınırlı kalacağı anlaşılmaktadır. Yakın dönemde ham gıda fiyatlarında artış ve tütün fiyatları ile ilgili ayarlamalar yedinci ayda enflasyonun belirgin şekilde yukarı oynamasına neden olacaktır. İlerleyen dönemlerde ise gıda fiyatlarında aşağı yönlü bir yenileme yapılabileceği öngörülmüştür. Ayrıca yakın vadede çekirdek enflasyon tarafında Enflasyon Raporu-II dönemine göre daha ılımlı bir eğilim beklenmektedir. Tütün fiyatlarında artışın 2016 enflasyon tahminini Enflasyon Raporu-II dönemine göre arttırıcı etkide bulunacağı, ancak temel enflasyon eğiliminde hissedilen iyileşme ve iktisadi faaliyetin seyrinin bu artışı telafi edeceği tahmin edilmektedir. Bu çerçevede 2016 ve 2017 tüketici enflasyon tahminleri aynı tutulmuştur.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz