Bir ayda açlık sınırı 28 lira, yoksulluk sınırı ise 92 lira yükseldi

0
374

Ekonomik büyüme çalışanın yaşama şartlarına yansımadı. Türk-İş’in Haziran 2018 Açlık ve Yoksulluk Sınırı araştırmasına göre, dört kişilik ailenin açlık sınırı 1.714 TL, yoksulluk sınırı ise 5.584 TL’ye yükseldi. Bir aydaki artış, açlık sınırında 28 TL, yoksulluk sınırında 92 TL oldu.

TÜRK-İŞ (Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu) araştırmasının 2018 Haziran ayı sonucuna göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 1.714,35 TL’ye yükseldi.

Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 5.584,20 TL oldu. Bekar bir çalışanın aylık yaşama maliyeti ise 2.121,66 TL olarak hesaplandı.

Mutfak enflasyonu bir ayda yüzde 1,67 arttı

TÜRK-İŞ’in verileri temel alındığında “mutfak enflasyonu”ndaki değişim 2018 Haziran ayında şu şekilde gerçekleşti:

-Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 1,67 oranında arttı.

-Yılın ilk yarısında fiyatlardaki artış yüzde 6,61 oranında gerçekleşti.

-Gıda enflasyonunda son oniki ay itibariyle artış oranı yüzde 13,66 oldu.

-Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 10,65 olarak hesaplandı.

Büyüme, asgari ücretlinin refahını artırmadı

TÜRK-İŞ’ten araştırma sonuçlarına ilişkin yapılan değerlendirmede şunlar kaydedildi:

“Seçim döneminde sıklıkla tartışılan konuların başında genel olarak iktisaden dar ve sabit gelirli kesimlerin içinde bulunduğu geçim şartları yer aldı. Asgari ücret ile emekli maaşlarının yetersizliği, özellikle “açlık ve yoksulluk” verileri üzerinden kıyaslama yapılarak açıklandı. Bekar bir işçinin net 1.603 TL/Ay tutarındaki ücreti dikkate alındığında, işçinin sadece kendisi için yapması gereken 2.122 TL tutarındaki harcama gereği, ücretli çalışanların geçim koşullarının olumsuzluğu ortaya koydu. Ekonomide sağlanan ekonomik büyümenin, örneğin asgari ücretlinin refahını artırmadığı da dikkate alındığında, sağlanan ekonomik büyümenin “kapsayıcı” olmadığının ve geniş kesimlerin refah artışına yol açmadığı yorumlarına neden oldu.

Elde edilen gelir ile yapılması gereken harcama arasındaki fark asgari ücret alan bir işçi açısından aylık net 519 TL’ye ulaştı. Bir başka ifadeyle, asgari ücretli bir işçinin eline geçen gelir sadece 22 günlük harcamayı karşılamaya yetmektedir. Asgari ücret, dört kişilik bir ailenin “açlık sınırı” tutarı için bile yetersizdir.

Geçen yılın aynı ayında gıda harcaması için aylık 1.508 TL bütçe ayırması gereken bir çalışan, aradan geçen bir yılın sonunda 1.714 TL harcamak durumundadır. Yapılması gereken toplam harcama dikkate alındığında son bir yılda 671 TL aile bütçesine yeni yük olarak gelmiştir.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz