Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, her bakanlığın kendine göre denetlediği parça parça ürünler olduğunu söyledi. Tüfenkci, “Bu aslında hem denetimsizliği beraberinde getiriyor hem maliyeti arttırıyor, bir nebze de ticareti zora sokuyor. Onun için biz bunları da tek elde toplamamız lazım.” dedi.
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi’nin aylık olağan toplantısı ‘üretim odaklı yeni ekonomi anlayışının ticaret ve sanayimiz açısından önemi ve etkileri’ ana gündemi ile Odakule’de gerçekleştirildi. İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın açılış konuşmasını yaptığı toplantıya, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci de konuk olarak katılıp, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Toplantıda sanayicilerin sorunlarını dinleyen Bakan Tüfenkci, dünyadaki daralmaya rağmen Türkiye ekonomisinin dünyayı şaşırttığını dile getirdi.
Tüfenkci, “Özellikle 2015 yılının son çeyreğinde gelen büyüme rakamları 2016 ayının ilk 3 ayındaki sanayi sektörüne yönelik imalat ve büyüme rakamları enflasyonu tek haneli rakamlardan düşmesi ve önümüzdeki süreç içerisinde de enflasyonun düşme eğiliminde olması ve merkez bankamızın faiz indirimine gitmesi bizi ciddi anlamda ümitlendiriyor. Türkiye ekonomisinin rekabet edebilirlik oranı arttığını dış kırılganlıklara karşı kendi dinamikleriyle biraz daha kazandığını gösteriyor.” şeklinde konuştu.
2015’te İstanbul’un imalat sanayi ihracatının, toplam imalat sanayi ihracatının yüzde 55,7’sini oluşturduğuna değinen Tüfenkci, bunun da Türkiye yüzdesinin yarısından fazla olduğunu belirtti. Tüfenkci, İSO üyelerinin, Türkiye sanayi sektörü üretiminin yaklaşık yüzde 34’ünü gerçekleştirdiğini dile getirdi.
“Sınır ticaret merkezleri oluşturmak istiyoruz”
Tüfenkci, doğu illerinde oluşturulacak sınır ticareti merkezleriyle ilgili ise şunları söyledi:
“Bizim için önemli gördüğümüz özellikle Doğu ve Güneydoğu illerimizde sınır ticareti merkezlerini oluşturmak istiyoruz. Bunla ilgili çalışmalarımızı başlattık fakat sınır ticaret merkezlerini sınır ticaretinden farklılaştıracağız. Sınır ticareti şu anda o illere bir fayda sağlamıyor. Oradaki odalarımızla birlikte o ille entegre olmuş ama o il ve çevresini ilgilendiren merkezler oluşturarak o ildeki insanlarımızın kalkınmasını sağlayacağız.”
Türkiye’deki bakanlıkların kendine göre denetlediği parça parça ürünler olduğunu ifade eden Tüfenkci, “Bu, aslında hem denetimsizliği beraberinde getiriyor hem maliyeti arttırıyor, bir nebze de ticareti zora sokuyor. Onun için biz bunları da tek elde toplamamız lazım.” şeklinde konuştu.
Piyasa denetiminin sınır kapılarında değil, iç piyasalarda yoğunlaştırmak gerektiğinin altını çizen Bakan Tüfenkci, “Buradaki beklemeleri azaltmamız lazım. Çünkü bizim sanayimiz daha çok yurt dışından yarı mamul ürünleri ithal ediyor, burada işliyor ve belli bir zaman sonra ihraç ediyor. Eğer siz zamanında o ürünleri getiremezseniz, üretim bandınız duruyor. Onun için biz ithalatta da bir takım önlemler almamız lazım.” ifadelerini kullandı.
Bahçıvan: Gümrüklerde etkin bir sistem rekabet gücümüzü arttırır
Sanayi sektörünün sorunlarını ve çözüm önerilerini anlatan İSO Başkanı Erdal Bahçıvan ise şöyle konuştu:
“Gümrüklerde etkin ve hızlı bir sistemin varlığı, dış ticarette rekabet gücümüzün artırılmasına katkı sağlayacaktır. Sanayicilerimizin gümrüklerde yaşadığı bir başka önemli sorunumuz da onay işlemlerinin yavaş ilerlemesi, sanayicilerimizin fazla mesai ödemek zorunda kalmasıdır. Gümrük muayene işlemlerinde kırmızı hat uygulaması nedeniyle işlemler uzamakta maliyetler artmaktadır. Gümrükler, diğer ülkelerden gelen mallar karşısında sanayimizin haksız rekabete uğramaması, zarar görmemesi açısından en önemli bariyerdir.”