Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’ndan (TİSK) yapılan açıklamada, belirlenen asgari ücretin kayıtlı istihdamı olumsuz etkileyeceği belirtildi.
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), 2016 yılı tüketici enflasyonu yüzde 8 düzeyinde iken, asgari ücretin yüzde 30 oranında artırılması ve artıştan kaynaklanacak yükün büyük kısmının işletmelerin üzerine bırakılmasının birçok alandaki ekonomik dengeyi olumsuz yönde etkileyeceğini açıkladı.
TİSK tarafından hazırlanan Asgari Ücret Tespit Komisyonu İşveren Temsilcilerinin Muhalefet Şerhi’nde, Türkiye ekonomisinde işsizliğin arttığı, enflasyonun yükselme eğilimi gösterdiği, ihracatın gerilediği, işletmelerin uluslararası alanda rekabetçiliğinin ve faaliyet karlarının giderek zayıfladığı, yerli ve yabancı yatırımların yetersiz olduğu bir dönem yaşanmakta olduğu vurgulanarak; “Asgari ücretin tespitine ilişkin olarak Anayasa’nın 55. maddesine yer alan hususlar dikkate alınmadan belirlenen asgari ücretin işverene maliyetindeki artış, işletmeleri çok zor koşullara sürükleyecektir” ifadesine yer verildi.
Asgari ücret tüm ücretlerin temelini oluşturduğundan, söz konusu aşırı artışın en yüksek ücretler dahil bütün ücret kademelerini yukarı iteceği ve iş gücü maliyetlerini iç ve dış piyasalarda yabancı firmalarla rekabet edilemez seviyelere çıkarmanın yanı sıra, çalışma barışını ve toplu iş sözleşmesi düzenini de olumsuz etkileyeceği vurgulanan şerhte, şu tespitler dile getirildi:
“Bu yönde belirlenen asgari ücret yeni istihdam yaratılmasını da güçleştireceği gibi, yalnız işveren ve işletmeleri değil, kayıtlı istihdamda son yıllarda yakalanan başarıyı ve orta vadede çalışanları da olumsuz etkileyecek mahiyettedir. Komisyon kararı; belirtilen olumsuz etkilerin dışında ayrıca, ülkemiz ihracatını olumsuz etkileyecek, istihdam kayıplarına neden olacak ve işsizliği artıracak, kayıt dışılığı büyütecek, maliyet artışı yüzünden enflasyonu yükseltecektir. Yukarıda belirtilen gerekçeler çerçevesinde komisyon kararına muhalif kaldık.”