Ana Sayfa Haber Ekonomi Ahmet Erdem YASED başkanlığı görevine yeniden seçildi

Ahmet Erdem YASED başkanlığı görevine yeniden seçildi

0
667
YASED 36’ıncı Genel Kurul toplantısı, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin katılımıyla, 24 Şubat’ta İstanbul’da gerçekleştirildi.

YASED’in 36’ıncı Genel Kurulu’nda, iki yıl görev yapacak Yönetim Kurulu seçimi gerçekleştirildi. Ahmet Erdem, Şubat 2015’ten bu yana yürüttüğü YASED Yönetim Kurulu Başkanlığı görevine yeniden seçildi. Erdem, Genel Kurul’da yaptığı konuşmada, 2016 yılında Türkiye’ye 12.1 milyar dolarlık uluslararası doğrudan yatırım girişi olduğunu söyledi.

Türkiye’deki uluslararası doğrudan yatırımların yaklaşık yüzde 75’ini temsil eden YASED – Uluslararası Yatırımcılar Derneği’nin, önümüzdeki iki yıl boyunca görev yapacak Yönetim ve Denetim Kurullarının seçildiği 36’ıncı Genel Kurul toplantısı, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin katılımıyla, 24 Şubat’ta İstanbul’da gerçekleştirildi.

YASED Başkanı Ahmet Erdem

Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem, Şubat 2015’ten bu yana yürüttüğü YASED Yönetim Kurulu Başkanlığı görevine yeniden seçildi. YASED’in yeni Yönetim Kurulu’nun diğer üyeleri ise şu isimlerden oluştu: Ahmet Ümit Danışman, Aslı Başgöz, Aylin Somersan Coqui, Ayşem Sargın, Burak Aydın, Canan Özsoy, Ebru Özdemir, Emin Fadıllıoğlu, Felix Allemann, Harm Goossens, Hasan Alp Alemdar, Haydar Yenigün, Meral Eredenk, Murat Kansu, Serkan Kartal, Sinan Şahinbaş, Steven Young, Tankut Turnaoğlu ve Ziya Erdem.

Genel Kurul toplantısının açılışında Türkiye’deki yatırım ortamını değerlendiren bir konuşma yapan YASED Başkanı Ahmet Erdem, “YASED üyesi uluslararası şirketler; istihdam yaratarak, dünyanın dört bir tarafına Türkiye’den ihracat yaparak, yeni teknolojilerin ve Ar-Ge çalışmalarının ülkemizdeki katma değeri yükseltmesine öncülük ederek Türkiye ekonomisinin uluslararası rekabet gücünü artırmakta, ülkemizin refah seviyesinin yükselmesine katkı sağlamaktadır” dedi.

Erdem konuşmasına şöyle devam etti:

“YASED’in 35. Genel Kurulu’nu 19 Şubat 2016 tarihinde yapmıştık. Çok uzak olmayan bir tarih; ancak o günden bu yana gerek dünyada, gerek bölgemizde ve gerekse ülkemizde birçok önemli gelişme oldu. Özellikle 15 Temmuz gecesi meydana gelen hain girişimden sonra Türkiye’ye, çalışanlarımıza ve hissedarlarımıza karşı olan sorumluluklarımız çerçevesinde işlerimizin, yatırımlarımızın devamını sağladık, ülkemizin yurtdışında yanlış algılarla tanınmaması için pek çok paylaşımda bulunduk. Yatırımcı güveninin desteklenmesi amacıyla inisiyatif üstlendik. Kamu ile üyelerimiz arasında köprü olmaya büyük önem verdik.”

Kesintiye uğramadan devam eden kamu yatırımlarının desteği ve hükümetin reformlar konusundaki kararlılığını sürdürmesi ile birlikte Türkiye’nin, hiçbir zaman kaybetmediği dinamizmiyle yoluna devam edeceğini vurgulayan Erdem, “Türkiye’deki YASED üyesi uluslararası doğrudan yatırımcı şirketler olarak, bizler işimizin başındayız. Gün, daha fazla çalışma ve üretme günüdür” dedi ve sözlerine şöyle devam etti: “YASED üyeleri Türkiye ekonomisinin potansiyeline duydukları kuvvetli inançla üretmeye, ihracat yapmaya ve istihdam yaratmaya, Türkiye’deki yatırım ortamına ve iş dünyasına katkı sağlamaya, bugüne kadar olduğu gibi önümüzdeki dönemde de, aynı kararlılıkla devam edeceklerdir.”

Doğrudan yatırım girişleri Aralık ayında canlandı

Konuşmasında, uluslararası doğrudan yatırım akışına ilişkin bilgiler de veren Erdem, “2002 yılına kadar yılda yaklaşık 1-2 milyar dolar seviyesinde olan Uluslararası Doğrudan Yatırım (UDY) girişleri, serbest piyasa ekonomisinin ihtiyaç duyduğu reformların gerçekleştirilmesi ile yükselmiş, 2005 yılından bu güne kadar toplam 175 milyar dolara, yani yıllık bazda ortalama 14.5 milyar dolara ulaşmıştır. 2009 yılı sonlarında başlayan küresel ekonomik durgunluğun altıncı yılını tamamlamak üzereyiz. Bu konjonktürde, yatırımcıların temkinli duruşu tercih etmesi ile birlikte, uluslararası doğrudan yatırım akışında küresel çapta yavaşlama gözlemleniyor” dedi ve ekledi:

“UNCTAD Dünya Yatırım Raporu geçici verilerine göre; 2016 yılında küresel UDY akışının yaklaşık yüzde 13 oranında düşmüş olması bekleniyor. Buna paralel olarak 2016 yılında ülkemize UDY girişinin 12.1 milyar dolar olduğunu görüyoruz. Bu, ülkemiz ve bölgemizdeki gelişmeleri dikkate aldığımızda, beklenenden yüksek bir rakam. Ayrıca yatırımların yılsonuna doğru artan bir eğilimde olması, olumlu bir gösterge. Bunu kalıcı kılmak ve bu yatırımların verimliliğini arttırmak için el birliğiyle çalışmaya devam etmeliyiz. YASED olarak, ülkemizin sahip olduğu potansiyelin farkındayız ve küresel UDY’den aldığımız payı, iş dünyamız ve hükümetimiz, elbirliği ile yüzde 3’e kadar çıkarabileceğimize inanıyoruz.”

Hızlı büyüme için uluslararası doğrudan yatırım gerekiyor

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise konuşmasında, “Türkiye ekonomisini uluslararası doğrudan yatırımların desteğiyle büyütme planımız var. Türkiye’nin uluslararası sermayeye ihtiyacı var. Ekonomik büyüme için bu bir zorunluluk. Türkiye, sürdürülebilir bir şekilde yıllık yüzde 6 ve üzerinde bir hızla büyümesi gereken bir ülke. Bu büyüme performansını yakalamak için uluslararası doğrudan yatırım çekmemiz gerekiyor” dedi ve sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye’ye daha fazla uluslararası doğrudan yatırım çekebilmek için çok sayıda yasal düzenleme yaptık. Uluslararası şirketlerin temsilcileri olan sizlere sesleniyorum. Yatırım yapmak için neye ihtiyacınız varsa, gelin konuşalım. Sizlere her türlü desteği vermeye hazırız.’’

YORUM YOK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz