8.6 C
Ankara
Salı, Kasım 19, 2024

Açlık ve yoksulluk sınırı geçen yıla göre arttı

Okumalısınız!

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), 4 kişilik bir ailenin açlık sınırının 1.385 lira, yoksulluk sınırının ise 4 bin 512 lira olduğunu açıkladı. Türk-İş’e göre, Rusya krizinin meyve-sebze fiyatlarında yaratması beklenen düşüş gerçekleşmedi.

Türk-İş, 2015 yılı Aralık ayı açlık ve yoksulluk sınırı verilerini açıkladı. Sonuçlara göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 1.385,26TL, gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 4.512,25 TL oldu.

TÜRK-İŞ hesaplamasına göre, sağlıklı ve dengeli beslenebilmek için dört kişilik bir ailenin yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı son bir yılda 153 TL arttı. Ailenin aylık yaşam maliyetindeki artış ise 498 TL olarak gerçekleşti.

TÜRK-İŞ’in verileri temel alındığında “mutfak enflasyonu”ndaki değişim 2015 Aralık ayı itibariyle şöyle oldu:

Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 0,38 oranında azaldı.

Yılın oniki aylık dönemi sonunda artış yüzde 12,41 oranında oldu.

Gıda enflasyonunda son oniki ay itibariyle artış oranı yüzde 12,41 oldu.

Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 14,29 olarak hesaplandı.

Gıda harcaması çalışmasına temel alınan beslenme kalıbında yer alan ürünlerin fiyatlarında Aralık 2015 itibariyle gözlenen değişim ise şöyle gerçekleşti:

Yoğurt ve peynir fiyatı genelde değişmedi.

Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat ürünlerinin bulunduğu grupta; et fiyatı aynı kalırken tavuk fiyatı biraz geriledi, balık fiyatında ise artış tespit edildi. Balık fiyatı hesaplanırken -her zaman olduğu gibi- her tezgahta bol olan çeşitlere ağırlık verildi. Yumurta fiyatı geriledi. Sakatat fiyatında bir fiyat değişikliği görülmedi. Bakliyat ürünlerinde de (nohut, mercimek, kuru fasulye, barbunya vb) nohut fiyatındaki artış dışında bu ay önemli bir değişiklik tespit edilemedi.

Rusya krizi sebze-meyve fiyatlarına yansımadı

Yaş sebze-meyve fiyatlarında, Rusya Federasyonu ile yaşanan krizin etkisi piyasalara beklendiği ölçüde olumlu yansımadı. Sadece patates fiyatlarındaki gerileme dikkati çekti. Ortalama sebze fiyatı biraz arttı, meyve fiyatı ise geriledi. Geçtiğimiz ay 3,48 TL olarak hesaplanan ortalama yaş-sebze kilogram fiyatı bu ay 3,46 TL oldu. Ortalama kilogram sebze fiyatı bu ay 3,68 TL ve meyve kilogram fiyatı ise 2,94 TL olarak hesaplandı. Hesaplama yapılırken -her zaman olduğu gibi- pazardaki mevsim ürünleri esas alındı ve ürünlerin tek tek ağırlığı yerine genel meyve-sebze tüketimi miktarından hareket edildi.

Ekmek, pirinç, un, makarna, irmik gibi ürünlerin bulunduğu grupta; kayda değer önemli bir değişiklik olmadı.

Son grup içinde yer alan gıda maddelerinden; tereyağı ve margarin ile zeytinyağı ve ayçiçeği yağı fiyatı bu ay yine aynı kaldı. Zeytin ortalama kilogram fiyatı hem yeşil hem siyah zeytinde arttı. Şeker, bal, reçel, pekmez ile tuz fiyatı ise değişmedi. Yağlı tohum (ceviz, fındık, fıstık, ayçekirdeği vb) ürünlerinden ceviz ve fındığın fiyatı yeniden artış gösterdi. Baharat (kimyon, nane, karabiber, vb) ürünleri ile salça fiyatı değişmedi. Çay fiyatı arttı, ıhlamur fiyatı yine aynı kaldı.

Son Haberler

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...