Açlık sınırı 20 TL, yoksulluk sınırı 70 TL geriledi

0
942
Mart ayında dört kişilik ailenin açlık sınırı 1.481 TL, yoksulluk sınırı 4.823 TL’ye geriledi.

Sebze-meyve fiyatlarının etkisiyle Mart ayında mutfak enflasyonu geriledi. Dört kişilik ailenin açlık sınırı 1.481 TL, yoksulluk sınırı 4.823 TL’ye geriledi. Şubat ayında açlık sınırı 1502 TL, yoksulluk sınırı ise 4.893 TL olmuştu.

TÜRK-İŞ (Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu) “açlık ve yoksulluk sınırı” araştırmasının Mart 2017 sonuçları açıklandı.

Araştırma sonucuna göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 1.480,76 TL, gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 4.823,31 TL oldu.

Asgari ücret 28 günlük gıda harcamasına yetiyor

Ücretli çalışanların ağırlıklı olarak elde ettiği net asgari ücretin 2017 yılı için aylık 1.404 TL olarak belirlendiği hatırlatılan araştırmada, ücretli çalışanın sadece kendisi için yapması gereken aylık harcama tutarının 1.854 TL olarak hesaplandığı; asgari ücretin, dört kişilik bir ailenin gıda harcamasını ucu ucuna, ancak 28 gün karşılayabildiği, zorunlu harcamalara ise ancak 9 gün yettiği kaydedildi.

TÜRK-İŞ verilerine göre “mutfak enflasyonu”ndaki değişim Mart 2017 ayında şöyle gerçekleşti:

Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 1,44 oranında geriledi.

Yılın ilk çeyreği itibariyle fiyatlardaki artış yüzde 3,39 oranında gerçekleşti.

Gıda enflasyonunda son on iki ay itibariyle artış oranı yüzde 5,76 oldu.

Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 2,92 olarak hesaplandı.

Süt, yoğurt, peynir grubunda fiyat değişmedi

Araştırma sonuçlarına göre, et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat ürünlerinin bulunduğu grupta; kıyma ve kuşbaşı et ile sakatat ürünleri (dana ciğer, yürek, böbrek) ve tavuk fiyatı bu ay aynı kaldı. Balık fiyatı geriledi. Yumurtanın tanesi 5 kuruş ucuzladı. Bakliyat ürünleri (kuru fasulye, kırmızı-yeşil mercimek, nohut, barbunya vb.) fiyatları, bazı ufak-tefek ayarlamalar olmasına rağmen ortalamada aynı kaldı.

Havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte nispeten ucuzlamaya başlayan yaş sebze-meyve fiyatları mutfak harcamasını olumlu etkiledi. Geçtiğimiz ay 4,24 TL olarak hesaplanan ortalama sebze-meyve fiyatı bu ay 4,15 TL oldu. Geçtiğimiz ay ortalama 4,59 TL olan sebze fiyatı 4,37 TL’ye geriledi. Meyve fiyatı ise bu ay ortalama 3,57 TL olarak hesaplandı. Hesaplama yapılırken -her zaman olduğu gibi- pazardaki yaygın ve mevsim ürünleri esas alındı, ürünlerin tek tek ağırlığı yerine genel meyve-sebze tüketimi miktarından hareket edildi.

Ekmek, pirinç, un, makarna, irmik gibi ürünlerin bulunduğu grupta; herhangi bir fiyat değişikliği görülmedi.

Son grup içinde yer alan gıda maddelerinden; tereyağı, margarin ve zeytinyağı fiyatı bu ay değişmedi, ayçiçeği yağı fiyatı ise arttı. Zeytin fiyatı ortalamada yaklaşık 1 TL daha fazla oldu. Yağlı tohum (ceviz, fındık, fıstık, ayçekirdeği vb.) ürünlerinde fındık ve fıstık fiyatı biraz geriledi, diğerleri aynı kaldı. Baharat (kimyon, nane, karabiber, vb.) ürünlerinin fiyatı değişmedi. Bal, pekmez, şeker, tuz, salça ile çay ve ıhlamur fiyatı da bu ay aynı kaldı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz