5 trilyon dolarlık özel sermaye fonuna “Türkiye’ye yatırım yapın” çağrısı

0
550
Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek - Globalturk Capital Kurucu ve Yönetici Ortağı Barış Öney

“Başta Kamu maliyesinde ve kamu yönetiminde olmak üzere eğitimden AR-GE’ye her alanda geçmişten bugüne kadar çok sayıda reform ve düzenleme yaptık. Önümüzdeki 6 ay içerisinde birçok kritik alanda reform yapmaya devam edeceğiz.” diyen Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, uluslararası yatırımcıları Türkiye’ye davet etti.

Globalturk Capital, 130 ülkede 5 trilyon dolarlık özel sermaye fonunu temsil eden EMPEA iş birliğinde dünyanın en büyük özel sermaye fonu yöneticilerini Londra’da düzenlediği toplantıda bir araya getirdi. 7 Şubat Çarşamba günü, Londra’da gerçekleştirilen toplantıda düzenlenen panel ve oturumlar aracılığıyla, katılımcılara Türkiye’de yatırım yapmanın avantajları anlatıldı. Geçtiğimiz yılın aralık ayında yine Globalturk Capital, EMPEA iş birliğinde İstanbul’da gerçekleştirilen “3’üncü Türkiye ve Çevresindeki Özel Sermaye Fonları Yatırımları” etkinliğinin sonuçlarını içeren rapor da bu toplantıda açıklandı.

Toplantıda yaptığı konuşmada fon sahiplerine ve yöneticilerine seslenen Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “Başta Kamu maliyesinde ve kamu yönetiminde olmak üzere eğitimden AR-GE’ye her alanda geçmişten bugüne kadar çok sayıda reform ve düzenleme yaptık. Önümüzdeki 6 ay içerisinde birçok kritik alanda reform yapmaya devam edeceğiz. Firmaların üzerindeki vergi yükünü azalttık. Türkiye’de işçilik ücretleri alanında yapılan düzenlemelerin de etkisiyle yatırımcılara avantajlar sağladık. Sırada ithalata olan bağımlılığın azaltılması, lojistik giderlerinin azaltılması ve projeye dayalı teşvik programının desteklenmesi var.” diyerek dünyanın en büyük yatırımcılarını Türkiye’ye davet etti.

Şimşek: “Avrupa ana ticaret ortağımız olmakla birlikte Asya ve Afrika pazarlarına da odaklanmamız gerekiyor”

Şimşek, “Türkiye OECD ülkeleri arasında en hızlı büyüyen 3. ülke. Genç nüfusumuz fazla. Sadece okul çağındaki nüfusumuzu ele alsak bile Avrupa’nın en kalabalık 8. Ülkesi olur. Üretim gücümüz arttı. Türkiye doğu ile batı arasında büyük bir enerji merkezi. Avrupa Türkiye’nin ana pazarı. Ancak, gelişen Asya ve Afrika’ya da yeterince odaklanmamız ve eğilmemiz gerekiyor.” dedi.

Yapısal reformlar ve teknolojik yatırımlara devam edilecek

Türkiye’de yapısal reformlarla birlikte teknolojik yatırımların da süreceğini belirten Şimşek,

“Teknoloji konusunda da TÜBİTAK’ın yeniden yapılandırılması, Kalkınma Bankasının girişimleri desteklemesi, yenilikçi teknoloji tabanlı girişim sermayesi fonu kurmak, dijital yol haritası, bilişim sektörünü destekleme ve geliştirme önem verdiğimiz konuların başında geliyor. Kamu maliyesi reformları, vergi prosedürleri yönetmeliği, katma değer vergisi harcama reformu, performansa dayalı bütçelemeye önem veriyoruz. Ayrıca kamu yönetimi reformları, kamu personeli reformu, verimlilik, sorumluluk ve şeffaflık, e-devlet ile performansa dayalı bir anlayış üzerinde duruyoruz. “ diye konuştu.

Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkanı Arda Ermut’un da yatırımcılara Türkiye’deki yatırım fırsatlarını anlattığı ve yatırıma davet ettiği etkinliğin ardından Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, 30’a yakın fon temsilcisiyle özel olarak bir araya geldi.

Şimşek: “Türkiye’nin PR’ının yurt dışında daha iyi yapılması lazım”

Şimşek özel buluşmada Başbakanlık Yatırım Ajansı temsilcilerinin de katılımıyla yatırımcıların Türkiye’ye ilişkin sorularına yanıt verdi. Yatırımcıların özellikle merak ettikleri alanın kur riskleri olduğu gözlenen toplantıda, Mehmet Şimşek söz konusu risklerin özellikle ve ağırlıklı olarak jeoploitk ve politik alandaki risk algısından dolayı oluştuğunun, altını çizdi.

Suriye’nin daha stabil hale gelmesiyle bu risklerin önemli bir bölümünün ortadan kalkacağına inandığını kaydeden Şimşek, Türkiye’nin doğru yolda olduğunu belirtti. Avrupa ile olan ilişkilerinde yakın zamanda iyileşmelerin olduğunu belirten Şimşek, “Türkiye’nin NATO’nun ve ABD’nin müttefiki olduğunu hatırlatarak ABD ile ilişkilerimizin iyi olmasını önemsediğini belirtti. Bu nedenle de her fırsatta kendimizi daha iyi anlatabilmek için büyük çaba sarf ediyoruz. Türkiye’nin özellikle PR’ının yurt dışında daha iyi yapılması gerekiyor. Bu yüzden bu gibi toplantılarda yatırımcılarla sık sık bir araya gelerek anlatımlarda bulunuyoruz” dedi. Diğer taraftan Çin’in tek kuşak tek yol stratejisi ve projeleri kapsamında Türkiye’den Çin’e kadar oluşan coğrafyada yapılması planlanan yatırımlar açısından da Türkiye’nin olumlu etkileneceğini kaydetti.

Globalturk Capital Kurucu ve Yönetici Ortağı Barış Öney, yaptığı konuşmada, Türkiye’nin sadece Türkiye’den hatta sadece çevresinden de ibaret olmadığını, Türk iş dünyasının ilk kez yurt dışına ciddi anlamda açıldığını ve bunun da özel sermaye fonları açısından önemli yatırım fırsatlarını beraberinde getirdiğini vurguladı. Türkiye’nin bugün bölgesel ve global risklerden etkilendiğini bunun da iç ve dış politikada etkilerinin kaçınılmaz olduğuna değinen Öney, bunun yalnızca Türkiye’ye özgü olmadığına, dünyada bugün benzer bir olgunun Brexit, Katalan-Exit, Kalifornia-Exit gibi ya da bundan sonra ortaya çıkma ihtimali olan başka benzer belirsizliklerin her ülkeyi etkilediğine dikkat çekti.

Öney: “2017’de 15 adet toplam 2 milyar dolarlık yatırım yapıldı”

Öney, “Ancak bütün bunlara rağmen Türkiye’de konuşlanmış ya da yurt dışından yatırım yapan başarılı özel sermaye fonu yöneticileri doğrudan ya da Globalturk Capital gibi hem Istanbul hem Londra’da faaliyetlerde bulunan girişim partnerleriyle iş birliği yaparak yatırımlarını şekillendirebiliyor, yüksek karlar elde edebiliyor.

2017 yılında bu yönde 2 milyar dolar civarı 15 adet yatırım gerçekleşti. 600 milyon dolar’ı aşan ve ilk kez halka arz yoluyla da yapılan ve euro bazında yatırımcılara yatırım yaptıkları miktarın 8-9 misli getiri sağlayan çıkışlar, bunun en açık kanıtı niteliğinde…”

“2018’de çok önemli yatırım ve çıkışlar bekliyoruz”

Geçtiğimiz yılın aralık ayında yaptıkları toplantıda yapılan ankette 2018 yılında yatırımcıların %77’sinin Türkiye’ye yatırım yapmayı düşündüklerini, %55’inin ise en az bir çıkış yapma niyetinde olduğunu kaydeden Öney, 2018 yılında özel sermaye alanında çok önemli yatırım ve çıkışların olmaya devam edeceğini beklediklerini ifade etti. Bu yatırımların çoğunun 100 milyon doların altında kalacağını ancak %15’inin 300 milyon doların üzerinde gerçekleşeceğini ortaya koyan anket sonuçlarını da yatırımcılarla paylaştı.

Mark Kenderdine- Davies: “Türkiye yükselen pazarlar içinde önemli bir yerde”

EMPEA Yönetim Kurulu Üyesi Mark Kenderdine- Davies, yükselen pazarların yatırımcılara önemli yatırım fırsatları sunmaya devam edeceğine inandıklarını ve o nedenle EMPEA olarak fon yöneticilerine bu ülkeleri daha iyi anlatmaya çalıştıklarını söyledi. Türkiye’nin yükselen pazarlar içinde önemli bir yerde olduğunu vurgulayan Mark Kenderdine- Davies, ülkeye yatırım yapmış çok sayıda fonun portföyü arasında en üst mertebelerde yer aldığını kaydetti.

Dr. Robert Barnes: “Daha çok özel sermaye fonları tarafından borsaya açılan şirketlere ilgi var”

Toplantının açılış konuşmasını yapan Londra Borsası Birincil Piyasalar Küresel Başkanı Dr. Robert Barnes, Londra Borsası’nın özel sermaye fonlarına önemli çıkış alternatifi sunduğunu ve geçtiğimiz yıl yapılan 107 halka arzın %15’inin özel sermaye çıkışları olduğunu kaydetti. Özel sermaye fonları tarafından borsaya açılan şirketlere olan ilginin diğerlerine göre daha fazla olduğunu kaydeden Barnes, özel sermaye fonlarının kendilerinin halka açılmalarının da borsada yatırım yapan kurumsal yatırımcılardan fon yaratabilmek adına önemli olduğunu belirtti.

Yatırımcılar politik risk algısındaki olumsuzlukların anlatılmasını istiyor

Toplantıya katılan yatırımcılardan gelen önemli yorumların başında ise iç politikadaki risklerin Avrupa dahil her ülkede artıyor olduğuna dikkat çekilerek özelikle ekonomi alanındaki başarıların daha çok anlatılması yoluyla, iç politikadaki kısır politik söylemlerin önüne geçmesinin sağlanması önerisi destek buldu.

Türkiye de yatırım yapabilmek için fon toplayan fon yöneticilerinin en zorlandıkları alanın söz konusu politik risk algısındaki olumsuzlukların anlatılması olduğunu belirten yatırımcılar, bu konuda yatırımcılara güvence verilebilecek kredi garanti fonu benzeri bir yapının düşünülmesinin yararlı olabileceğini belirttiler.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz