Tartışma konusu olan ve bir yıl ertelenmesi beklenen “Değerli Konut Vergisi”, değeri 5 Milyon TL’yi aşan konut sahiplerini kara kara düşündürüyor. Bir müvekkilinin 4 Milyon TL değerindeki evine vergi düzenlemesi sonrasında 9 Milyon TL değer biçildiğini belirten Cevat Kazma, bu durumdan mağdur olarak şikayetçi olan birçok kişi olduğunu ifade etti.
7 Aralık’ta Resmi Gazete’de yayımlanan kanun düzenlemesi ile yürürlüğe giren ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yeniden değerlendirilmesi talep edilen Değerli Konut Vergisi tartışılmaya devam ediliyor.
Hukukçular, değeri 5 Milyon TL’yi aşan konutlardan alınacak olan verginin birçok haksızlığa sebep olacağını, birçok kişinin şimdiden Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’ne karşı itirazda bulunduklarını dile getiriyor.
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Avukat Cevat Kazma, kanun resmi gazetede yayımlanmadan Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından kişilere tebligat göndermeye başladığını açıkladı. Bir müvekkilinin 4 Milyon TL değerindeki evine vergi düzenlemesi sonrasında 9 Milyon TL değer biçildiğini belirten Cevat Kazma, bu durumdan mağdur olarak şikayetçi olan birçok kişi olduğunu ifade etti.
Eşitlik İlkesine Aykırı
Düzenlenen kanunun, hukukun eşitlik ilkesine aykırı olduğunu vurgulayan Cevat Kazma, yeni kanuna göre yalnızca mesken nitelikli taşınmazlardan vergi alınacağını belirtti. Kanunun hukuka aykırılığını bir örnekle açıklayan Cevat Kazma, “Örneğin kişinin değeri 5 Milyon TL’yi aşan bir evi var ve orada yaşıyor. Bu kişiden bu vergi alınacak. Ancak başka bir kişinin 3 Milyon TL değerinde 10 adet evi var. Bir başka kişinin ise 4,5 Milyon TL değerinde 10 adet iş yeri var. Bu kişiler ise, gelir bakımından daha zengin olsalar da vergi ödemeyecekler.” diye konuştu.
Birçok Kişi Evini “Bozdurabilir”
Yıllık vergi rakamlarının da oldukça yüksek meblağlardan oluştuğuna dikkat çeken Cevat Kazma, “Yüksek değerli evi dışında başka bir evi olmayan kişinin ödeyeceği vergi, cebinden kirada oturduğundan daha fazla para çıkmasına bile neden olabilir. Eğer kanunla ilgili düzenleme yapılmazsa birçok kişi evini satıp daha düşük değerli bir konut almaya çalışacak. Yani bir anlamda ev bozdurma dönemini yaşayabiliriz.” değerlendirmesinde bulundu.
Konut sahiplerinin Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün konut değerleme tebligatından itibaren 15 gün içerisinde itiraz edebileceklerinin altını çizen Cevat Kazma, kanunun yeniden gözden geçirilerek yaşanabilecek mağduriyetlerin önüne geçilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.