2015 yılında yabancı yatırım yüzde 36 arttı

0
852
UNCTAD tarafından hazırlanan 2015 Dünya Raporu basın toplantısı ile açıklandı.

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED), Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü’nün (UNCTAD) 2015 Dünya Yatırım Raporu’nu açıkladı. Buna göre Türkiye’nin 2014 itibari ile 12,1 milyar dolar olan uluslararası doğrudan yatırım (UDY) payı, 2015 itibari ile yüzde 36 arttı ve 16,5 milyar dolar oldu. Reformlar ile yatırımların daha da artabileceği belirtildi.

Türkiye bu performansıyla 2014 yılına kıyasla genel sıralamada 2 basamak yükselerek 20., gelişmekte olan ülkeler arasında 4 basamak yükselerek 8., gelişmekte olan Asya bölgesinde 5., Batı Asya bölgesinde ise 1’inci sırada yer aldı.

YASED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tankut Turnaoğlu
YASED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tankut Turnaoğlu

UNCTAD tarafından hazırlanan 2015 Dünya Raporu basın toplantısı ile açıklandı. Toplantıda raporun Türkiye ile ilgili bölümleri de paylaşıldı. Rapora dair Cihan’a açıklamalarda bulunan YASED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tankut Turnaoğlu, “Bugün 2015 Dünya Yatırım Raporu’nu açıkladık. Birleşmiş Milletler Kalkınma ve Ticaret Konferansı’nın yaptığı bir rapor aslında bu. Biz de bütün dünya da aynı anda yayınlanan bu raporu Türkiye’de münhasıran yayınlayan kuruluşuz. Geçen sene 2015’te bütün dünyada uluslararası yatırımların yüzde 38 oranında arttığını, Türkiye’nin de yine dünyadaki yatırımlardan yüzde 1 civarında olan payının değişmeyerek yüzde 36 artış yakaladığını duyurduk.” dedi. Bu artışın 16,5 milyar dolara denk geldiğini belirten Turnaoğlu şöyle konuştu:

“Türkiye, bu uluslararası yatırımla dünyada yüzde 1 oranına ulaştı ki son dönemlerde aynı seviyede. Ama bu arada dünyada 22. en çok uluslararası yatırım alan ülkeyken 20. ülke noktasına geldi. Bizim değerlendirildiğimiz Asya bölgesinde de 5. ülkeyiz. 1. Honkong, 2. Çin, 3. Singapur, 4. Hindistan ve 5. Türkiye.”

Turnaoğlu, ilk 10 hedefine ulaşabilmek için yüzde 1 değil yüzde 3 oranında bir uluslararası yatırım alma payına ulaşmak gerektiğini dile getirdi. Türkiye’nin bu potansiyelinin mevcut olduğunu kaydeden Turnaoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Biz YASED olarak da kendi önceliklerimizden biri Türkiye’nin bölgesel merkez olarak konumlandırılması konusunda kamuyla beraber yasal ve yönetsel değişikliklerin yapılması konusunda ön almak. Bu konuda proaktif çalışmalar yapıyoruz. Eğer Türkiye’nin bölgesel merkez anlamında uluslararası yatırımcılar içerisinde daha rekabetçi olabileceği bir çerçeve içinde bazı değişiklikler yapılırsa Türkiye’nin bu potansiyelinin olduğunu düşünüyoruz. Umarız mevcut hükumetle bu hayata geçirilebilir. Türkiye de daha çok uluslararası yatırım çekebilir.”

UNCTAD raporunun belli başlı bulguları şöyle:

-Türkiye, küresel UDY akışından aldığı yüzde 1 pay ile çizgisini koruyor. Diğer yandan Türkiye’nin gelişmekte olan ülkeler içinde 2015 yılında küresel UDY’den aldığı pay yüzde 2, gelişmekte olan Asya içinde aldığı pay yüzde 3, Batı Asya bölgesindeki payı ise yüzde 39 oldu.

-UNCTAD verilerine göre, 2015 yılında tüm dünyadaki uluslararası doğrudan yatırım (UDY) akışı yüzde 38 artışla 1,76 trilyon dolara yükseldi. Bu yükselişin en önemli nedeni sınır ötesi birleşme ve satın alma işlemleriydi.

-Küresel UDY artışında gelişmiş ülkeler başı çekti. 2015’te gelişmiş ülkelere yönelik doğrudan yatırımlar yüzde 84 arttı. Bu sonuçta gerek rekabet nedeniyle gerekse Avrupa ve Kuzey Amerika’daki şirket yeniden yapılanmaları nedeniyle gerçekleşen büyük hacimli birleşme ve satın alma işlemleri etkili oldu.

-2015 yılında gelişmekte olan ekonomilere yönelik UDY girişi ise şimdiye kadarki en yüksek seviyesine ulaştı. Gelişmekte olan ülkeler yüzde 9 artışla 765 milyar dolar doğrudan yatırım çekti.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz