Rusya üzerinden Türkiye’ye dönen Türk tır sürücüleri mahsur kaldı. Gümrük geçişlerinde diğer ülkelere ait tırlara öncelik tanınıyor.
Bölgede bulunan gazeteci Selahattin Kaçuru’nun bildirdiğine göre, Asya ülkelerine taşımacılık yapan Türk sürücüler, Kuzey Osetya’nın Vladikafkas güzergahını kullanıyor. Vladikafkas Dağı üzerinden aşan yolun kapalı olması ulaşımda uzun süreli aksamalara, yolculuğun da gecikmesine neden oluyor. Bu gecikmeler izin belgeleri süreli olan Türk tır sürücülerinin sıkıntı yaşamasına neden oluyor.
Gümrük geçişlerinde diğer ülkelere ait tırlara öncelik tanınması gümrüklerdeki yavaş işleyiş de eklenince Türk sürücülerinin bekleme süresi artıyor. Bu da transit geçiş belgelerinin süresinin dolmasına neden oluyor. Yeni transit geçiş belgesinin beklenmesi de Türk tırcıların haftalarca beklemesi anlamına geliyor. Sonunda değişik nedenlerle bekleyen Türk tırları yollarda uzun kuyruklar oluşturmaya başlıyor.
Türk tırcılar daha uzun olmasına rağmen Vladikafkas güzergahını kullanma nedenini Azerbaycan geçişinden 400-700 dolar arasında fazla geçiş ücreti alınmasına bağlıyor.
Tırcılar yakınıyor: “Nasıl kardeşiz? Rusya’ya mecbur kalmışız burada Gürcistan’a geçeceğiz. Ya yol kapalı ya da diğer ülkelerin araçlarının önceliği var. Gümrükler zaten çalışmıyor, günlük çok az işlem yapıyorlar. Bir aydır bekleyen var aramızda. Perişan haldeyiz. Bir an önce bu çilenin bitmesini bekliyoruz. Üç aydır evinden ayrı olan arkadaş var aramızda.”
Yolda sahur ve iftar
Türk sürücüler, ”İşte ramazan geldi. Sahuru da iftarı da kuyrukta yapacağız. Yiyeceklerimiz bitti. Kuyrukta ne bir lavabo var ne bir banyo. Sesimizi duysunlar artık” diye yakındı.
Kimi sürücüler ise Hopa sınırına yakın bölgede kilometrelerce kuyruk oluştuğunu söylüyor. ”Rusya ve Kazakistan dozvolalarının (transit geçiş belgesi) geç gelmesinden dolayı ve dozvolaların bitmesinden kaynaklanan problemlerden dolayı şu an hareket edemiyoruz. Mahsur kaldık burada” diye şikayetlerini sıralıyor Türk tırcılar.
”Benim adımı yazabilirsiniz” diyor Mehmet Ş: ”28 gündür bu kuyruktayım. Benim arkamda daha 60 kilometre kuyruk var. Önümde de 20-25 kilometre kuyruk var. Suyumuz, ekmeğimiz kalmadı. En zaruri ihtiyaçlarımızı karşılayamıyoruz. Dünya genelinde Türk şöförleri niye sahipsiz. Yetkililere sesleniyorum neden bu soruna bir çözüm bulamıyorlar. Her taraf dağ taş bir hayvandan farkımız kalmadı. Ramazan ayında evimize dönmek istiyoruz. Şu an bizim yükümüzü yabancı tırlar taşıyor Türkiye’de”
Mardinli tır sürücüsü Halil E. de 28 gündür kuyrukta beklediğini söylüyor. Rusya ve Ermenistan plakalı tırların transit geçtiğini söyleyen Halil E. ”Azerbaycan fazla para almazsa bu eziyeti çekmeyeceğiz. Türk yetkililerine ulaştığımızda idare edin diyorlar. İki aydır evimden ayrıyım, geçeyim dediğimde gidin aracınızda oturun diyorlar. Halimiz perişan” dedi.
Kaynak: Ajans Bizim
[mc4wp_form id=”25750″]