AB Güven Fonu, Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı, Türk Kızılay’ı ve AFAD’ın koordinasyonunda yürütülen Suriyeliler için e-gıda kartı kapanış töreni düzenlendi.
Avrupa Birliği Güven Fonu (EUTF) kapsamında yapılan, Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı’nın (WFP) yürüttüğü, Türk Kızılayı ortaklığı ve Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinasyonunda hayata geçirilen Suriyeliler için e-gıda kartı projesi kapanış töreni düzenlendi.
Bir otelde düzenlenen “Suriye Krizi Karşısında Türkiye’ye Gıda Güvencesi Alanlarında AB Desteği” projesi kapanış töreni, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Hansjörg Haber ve WFP Türkiye Temsilcisi Jean Yves Lequime’in ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
Lequime konuşmasında, proje kapsamında 3 merkez sığınmacı kampındaki 41 bin Suriyeliye, altı ay süresince aylık kişi başı 50 liralık e-gıda kartı verildiğini söyledi.
E-gıda kartı programıyla sığınmacıların, anlaşmalı marketlerden istedikleri gıda maddelerini satın alabilmelerinin sağlandığını dile getiren Lequime, ülkelerindeki savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyelilerin, normal ve insan haysiyetine yakışır bir hayat sürmelerine bir nebze de olsa katkıda bulunulduğunu belirtti.
Kızılay ve AFAD’ın desteği olmadan projenin hayata geçirilemeyeceğini ifade eden Lequime, AB Delegasyonunun da önemli desteklerde bulunduğunu kaydederek, şunları söyledi:
“Bu proje bize fark yaratabileceğimizi gösterdi. Eğer biz ortaklarımızla daha yakın çalışırsak, Suriyeli mültecilere yardım yükünü birlikte omuzlayabiliriz. Türkiye hükümetinin gösterdiği çaba ve fedakarlığı özellikle AFAD’ın yardım ve destek çalışmalarındaki fedakarlıkları Suriyeli ailelere Türkiye’de gösterdikleri konuk severliğe teşekkür ediyorum.”
AB Delegasyonu Başkanı Haber de AFAD ve Kızılay’a projeye verdikleri destek nedeniyle teşekkürlerini ileterek, “Bugün konuştuğumuz proje her ne kadar küçük de olsa geleceği aydınlatan bir proje” ifadesini kullandı.
EUTF’den 5 milyon avroluk katkı sağlandığını, WFA’nın da projeye cömertçe katkıda bulunduğunu belirten Haber, projenin amaçları arasında, Suriyeli sığınmacıların marketlerden alışveriş yapmasının sağlanarak, hayatlarına biraz normallik katabilmek olduğunu söyledi.
Büyükelçi Haber, şöyle devam etti:
“Proje sona erse de AB’nin Suriyeli mültecilerin gıda güvencesi ihtiyacına yönelik desteği devam etmektedir. EUTF çerçevesinde başarılı bir şekilde uygulanıp tamamlanan bu ilk proje, Türkiye’deki Suriyeli mültecilere verdiğimiz destek ve ortaklarımızla daha iyi işbirliği bakımından bize pek çok açıdan yol göstermektedir. AB, e-gıda kartı programında WFA ile olan işbirliğini arttırmış ve Mart 2016’da Türkiye Mülteci Aracı kapsamında 40 milyon avroluk ilave sözleşme imzalamıştır. Bu, gıda kartı alacak olan 735 bin mülteciye erişim bakımından önemli bir katkı teşkil edecek olup, bu şekilde hem kampta hem de kamp dışında kalan Suriyeli aileler desteklenmiş olacaktır.”
Türk Kızılayı Genel Müdür Yardımcısı Kadir Bulut, Suriye’deki iç savaştan kaçarak 2011’de Türkiye’ye sığınan 256 kişilik grupla başlayan göç dalgasının, bugün itibarıyla 2,9 milyonu aştığını hatırlatarak, 2012’de Kızılay’ın, WFA ile imzaladığı protokolle Suriyelilerin gıda ihtiyaçlarını karşılamak üzere ortak program başlatıldığını söyledi.
Bulut, geçici barınma merkezlerinde yaşayan Suriyelilere aylık 50 lira tutarında gıda yardımı yapıldığını, bu rakamın kent merkezlerinde yaşayan Suriyeliler için 62 lira olduğunu dile getirdi. WFA’nın katkılarıyla mayıs ayı itibarıyla Suriyeli faydalanıcılara yapılan toplam yükleme miktarının 355 milyon 218 bin 15 lire olduğunu dile getirdi.
AFAD Müdahale Dairesi Başkanı Fatih Özer de Suriye’de devam eden iç savaş nedeniyle Türkiye’ye sığınan Suriyeli sayısının hızla arttığını belirtti.
Suriyelilerin kendi ülkelerine ait tatları özlediğini belirten Özer, gıda kartı projesiyle insanların özledikleri yemekleri yapma imkanına kavuştuklarını, kendi damak tatlarına uygun yemeklerini çıkarmaya başladıklarını belirtti.
Kapanış töreni, EUTF’in desteğini yansıtan filmin gösterimi ile sona erdi