Mesir macunu dualarla karılmaya başlandı

0
990

UNESCO’nun koruma altına aldığı ve 500 yıllık kültürel miras olan Manisa Mesir Macunu Festivali için geri sayım başladı. Manisa’yı Mesir’i Tanıtma ve Turizm Derneği’ne ait imalathanede, teknoloji kullanılmadan hazırlıklar devam ediyor. Dualarla karılmaya başlanan mesir macunu, karışımdan paketlenmesine kadar eski yöntemlerle yapılıyor.

mesir_senlik

 

41 Çeşit baharatla hazırlanan, birçok hastalığa şifa olan, UNESCO’nun ‘İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası’ listesinde bulunan, Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali, 476. kez kutlanacak. 500 yıllık geleneği yaşatmak amacıyla, her yıl Nisan ayında düzenlenen festival, Manisa Valiliği, Manisa Büyükşehir Belediyesi, Şehzadeler Belediyesi, Yunusemre Belediyesi ve Manisa’yı Mesir’i Tanıtma Turizm Derneği’nin işbirliğiyle gerçekleştirilecek. Uluslararası katılımla 19-24 Nisan tarihleri arasında gerçekleşecek olan festivalde, dans, müzik, fuar, sergi, konser gibi birçok etkinlik yer alacak. Tarihin yeniden canlandırılacağı Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali’ne, Milletvekilleri, Yöneticiler, Akademisyenler, İş adamları ve İş Kadınlarının yanı sıra Sanatçılar ve Türkiye’nin her bölgesinden Sivil Toplum Temsilcileri katılacak.

Mesir Macununun Faydaları

macun_mesir

Hafsa Sultan hastalandığında, zamanın en iyi hekimlerinden olan Merkez Efendi’ye durum bildirilir. Yoğun bir hazırlık ve çalışmanın ardından Merkez Efendi, 41 değişik baharattan ürettiği macunu, tarifi ile beraber saraya gönderir. Hafsa Sultan, üretilen bu macun ile sağlığına tekrar kavuşur. Mesir Macununun, iştah açıcı, gaz giderici, idrar yaptırıcı, yorgunluk giderici, hormonları hareket ettirici özelliği olduğu belirtiliyor.

Hafsa Sultan’ın vasiyeti

Festival heyecanını yaşayan Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali ile ilgili şöyle konuştu: ‘5 Asırlık geleneğe sahip çıkmak, hem ülkemizin, hem belediyemizin hem de tüm Manisalıların sorumluluğundadır. Her yıl Nisan ayında, şenliğimizin tüm katılımcılarına tonlarca şifa dağıtıyoruz. 41 farklı baharattan yapılan mesir macunu, birçok hastalığa iyi geliyor. Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Hafsa Sultan kendisine de iyi gelen, şifa olduğuna inandığı bu ilacın insanlara ulaştırılması için talimat vermiş ve 475 yıl boyunca da Sultan Camisi minarelerinden insanlığa faydalı olan bu ilaç halka saçılmıştır. Dinine ve rengine bakılmaksızın gelen herkes bu şifadan istifade etmiştir. Mesirin bu ruhunun da nesillere aktarılmasının önemine inanıyoruz’ dedi.

Mesir macununun karılmasına başlandı

Dağıtılacak tonlarca mesir macununun karılması için kadınlardan oluşan 15 kişilik ekip ile hazırlıklar başladı. Manisa’yı Mesir’i Tanıtma ve Turizm Derneği’ne ait imalathanede, teknoloji kullanılmadan hazırlıklar devam ediyor. Dualarla karılmaya başlanan mesir macunu, karışımdan paketlenmesine kadar eski yöntemlerle yapılıyor. Mesir Macunu, kazanlarda su, şeker ve limon tuzunun kaynatılmasıyla başlar, bal kıvamına gelince ocaktan indirilir, bir gün boyunca soğumaya ve dinlenmeye bırakılır. Dinlendirilen macun, 41 çeşit baharatın bulunduğu tezgâhta harmanlanır. İşlemlerin tamamlanmasının ardından mesir macunları, yine kadınlar tarafından makas yardımıyla kesilir. Macun, üretimine göre fişek ya da çubuk haline getirilerek boyutlandırılır.

Halk arasında ki inanışlara göre;mesir

Mesir macunundan yiyen kişiyi, o yıl hiçbir zehirli hayvan sokmaz;

Nevruz günü ağır hastalar mesir macununu yerse iyi gelir,

Gelinlik çağdaki genç kızlar, macunu yerse o yıl içinde evlenir,

Cinsi kuvveti arttırır,

Çocuğu olmayanlara iyi gelir,

Çocuk hastalıklarına iyi gelir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz