Avrupa Parlamentosu’nun Malezya’nın en büyük ihracat kalemi olan palm yağı yasağını “aşırı derecede ve ayrımcı” olarak nitelendiren Malezya Plantasyon Endüstrisi ve Emtia Bakanı Datuk Seri Mah Siew Keong; yasağın yürürlüğe girmesi durumunda Avrupa ürünlerine yönelik kendi ticaret tedbirleriyle misilleme yapmaya hazır olduklarını ifade etti.
Malezya Plantasyon Endüstrisi ve Emtia Bakanı Datuk Seri Mah Siew Keong, Brüksel’deki Avrupa Komisyonu yetkilileri ile toplantı yapmadan önce EURACTIV’den Sarantis Michalopoulos ile konuştu. Avrupa Parlamentosu’nun Malezya’nın en büyük ihracat kalemi olan palm yağı yasağını “aşırı derecede ve ayrımcı” olarak nitelendiren Keong; yasağın yürürlüğe girmesi durumunda Avrupa ürünlerine yönelik kendi ticaret tedbirleriyle misilleme yapmaya hazır olduklarını ifade etti.
Palm yağı pazarı 2,2 milyar Euro düzeyinde. Malezya her yıl iki milyon ton palm yağını Avrupa’ya ihraç ediyor. Bu yağların yüzde 30’u biyodizel olarak kullanılıyor. Ancak Avrupa Parlamentosu 2021’den itibaren palm yağının biyoyakıtlarda kullanımını yasaklamaya karar verdi. “2021 çok da uzak değil” diyen Bakan Keong, “Bu çok ciddi. Bu yasak, büyük üreticilerin yanı sıra 650 bin dolayında küçük üreticiye sahip Malezya’yı derinden etkileyecek” yorumunda bulundu.
Malezya ve Avrupa Birliği serbest ticaret anlaşması müzakereleri yürütmekte ve palm yağı gündemin bu STA’nın en önemli maddeleri arasında yer alıyor.