Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Genel Kurulu 15 Şubat tarihli Genel Kurul’da Nijeryalı Dr. Ngozi Okonjo-Iweala’yı örgütün yedinci Genel Direktörü olarak seçti.
Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Genel Kurulu ilk kez bir kadını, Nijeryalı Dr. Ngozi Okonjo-Iweala’yı genel sekreterliğe seçti. 66 yaşındaki ekonomist Okonjo-Iweala, örgütün ilk kadın başkanı olmasının yanında Genel Direktör seçilen ilk Afrikalı olacak. 1 Mart tarihi itibariyle göreve başlayacak olan Okonjo-Iweala, 31 Ağustos 2025’e kadar bu görevde kalacak.
Dr. Ngozi Okonjo-Iweala, Nijerya’da iki kez maliye bakanlığı yaptı. Okonjo-Iweala Dünya Bankası’nda da 25 yıl çalıştı.
Genel Kurul’da konuşan Okonjo-Iweala, DTÖ üyeleri tarafından Genel Direktör olarak seçilmekten onur duyduğunu ifade ederek; “COVID-19 salgınının yol açtığı yıkımdan tam ve hızlı bir şekilde kurtulmak istiyorsak, güçlü bir DTÖ hayati önem taşıyor.” dedi.
Eski Genel Direktör Roberto Azevêdo, 14 Mayıs’ta DTÖ üyelerine görev süresinin sona ermesinden bir yıl önce görevinden istifa edeceğini bildirmiş, ardından 31 Ağustos 2020 tarihinde görevinden ayrılmıştı.
Türkiye memnuniyetle karşıladı
Dışişleri Bakanlığı’nın, Dünya Ticaret Örgütü Genel Direktörlüğü Seçim Sürecine ilişkin açıklamasında, “Seçimlerde en çok desteği alan Nijeryalı aday Ngozi Okonjo-Iweala’nın 15 Şubat 2021 tarihinde gerçekleştirilen DTÖ Genel Konseyi’nde yeni DTÖ Genel Direktörü olarak atanmasıyla neticelenmiş olmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Nijerya Maliye ve Dışişleri Bakanlıklarının yanı sıra, Dünya Bankasında Başkan Yardımcılığı dahil olmak üzere üstlenmiş olduğu görevler itibarıyla ekonomi ve diplomasi alanlarında zengin bir birikime sahip olan Sayın Okonjo-Iweala’yı tebrik ediyor, kendisinin DTÖ’deki çalışmalarında da başarı göstereceğine inanıyoruz.” ifadelerine yer verildi.
Seçim sürecinin, son tahlilde, DTÖ’nün çalışma esaslarının temelini teşkil eden oydaşma ilkesi çerçevesinde sonuçlanmış olmasının da ayrıca önemli bulunduğu kaydedilen açıklamada, DTÖ’nün reform ihtiyaçları hatırlatılarak, şu ifadelere yer verildi:
“Bu vesileyle, kural-temelli çoktaraflı serbest ticaret sistemine desteğimizi yineliyoruz. DTÖ’nün bizatihi örgüt olarak reform ihtiyaçları bulunmakta, bu bakımdan sağlanacak ilerlemeler, gelişmişlik derecesi ne olursa olsun bütün üyelerin çıkarına olacaktır. Kalkınma konularının ilerletilmesi, tarım sektöründe daha adil koşullar yaratılması, balıkçılık sübvansiyonları başta olmak üzere, müzakerelerin hızlandırılması ve Anlaşmazlıkların Halli Mekanizması’nın iyileştirilmesine yönelik çalışmaların önümüzdeki dönemde süratle sonuçlandırılmasında fayda görüyoruz.”
[mc4wp_form id=”25750″]