Dünyanın en hızlı büyüyen ikinci ekonomisi haline gelen ve son yıllardaki ekonomik büyümesi yüzde 7’ye düşen Çin’in Başbakanı Li Keqiang, ülkesinin gelecek beş yıllık hedeflerini açıkladı.
Başbakan Li Keqiang, 5 Mayıs Cumartesi günü başlayan 12. Çin Milli Halk Meclisi (NPC) 4. toplantısında hükümetinin çalışma raporunu açıkladı.
13’üncü Beş Yıllık Kalkınma Planı
Gelecek beş seneyi kapsayan 13’üncü Beş Yıllık Kalkınma Planı’nı açıklayan Li, ekonomik büyüme hızının en az yüzde 6,5-7 düzeyinde tutulacağını belirterek, 2020 yılına kadar yurtiçi gayri safi hasıla (GSYİH) ve kişi başına düşen gelirin 2010 yılına oranla iki kat artacağını ifade etti.
ABD’den sonra dünyanın en büyük ikinci ekonomik gücü olan Çin’in büyüme hızı, 2015 yılında yüzde 6,9 ile son 25 yılın en düşük seviyesine gerilemişti. Hükümet raporunu sunuşunda ayrıca, 2020’ye kadar GSYİH’nın 90 trilyon yuana (yaklaşık 13,8 trilyon dolar) ulaşacağını kaydeden Li, konuşmasında 2020 yılına kadar ARGE harcamalarının GSYİH’n oranının yüzde 2,5’ye çıkarılacağını dile getirdi ve bilim ve teknolojinin ekonomik büyümeye katkı oranının yüzde 60’a ulaşacağını açıkladı.
Tarımın modernleşmesi hızlandırılacak
2020 yılına kadar kentli nüfus oranının yüzde 60′ ı bulacağına da işaret eden Li, yeni tip şehirleşme ve tarım modernleşmesinin hızlandırılacağına değindi. Beş yıllık hedeflerini sıralarken, birim başına su tüketiminde yüzde 23 ve enerji tüketiminde yüzde 15 ve karbondioksit salınımında ise yüzde 18 azalmalar gerçekleştireceklerini vurgulayan Çin Başbakanı, orman yüzölçümü oranının yüzde 23,04’e genişletileceğini söyledi. Ülkedeki hava kirliliğine de değinen Li, kaliteli hava günlerinin oranın yüzde 80’i bulacağını savundu. Konuşmasında ayrıca yeni kalkınma sisteminin oluşturulacağını belirten Li, kalkınmada elde edilen sonuçlardan halkın daha fazla yararlanmasını sağlayacakları sözünü verdi.
Siyasi olarak da ‘’barış, gelişme, işbirliği ve ortak kazanca dayalı’’ Çin’e has diplomasi anlayışını sürdüreceklerini belirten Çin Başbakanı, Güney-Güney İşbirliği’ni derinleştireceklerini, ülkesinin, gelişmekte olan ülkelerin hak ve çıkarlarını koruyacağını aktardı.
Savunma harcamaları yüzde 7,6 artacak
Hükümetin açıkladığı rapora göre, Çin, savunma harcamalarını yüzde 7,6 arttırırken, savunma bütçesinin bu yıl 954,35 milyar yuan (yaklaşık 146 milyar dolar) olacağını bunun da ABD’nin 573 milyar dolar olan 2016 savunma bütçesinin çeyreği olduğu kaydedildi.
Çin’in savunma harcamaları oranı, son altı yılın en düşük savunma harcama oranı oluyor. Son yirmi yıldır Çin’in savunma bütçesi her yıl çift haneli oranlarda arttırılıyordu.
Öte yandan Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, geçen eylül ayındaki askeri geçit töreninde yaptığı açıklamada, dünyanın en büyük ordusuna sahip Çin’de orduda yapılan modernizasyon çerçevesinde 300 bin personelin azaltılacağını söylemişti.
15 Mart’a kadar sürecek toplantıya Çin’in her bölgesinden yaklaşık 3 bin delege katılıyor. Azınlık milliyetleri temsil ededen delegeler de kendi milli kıyafetlerini giyerek toplantının açılışına katıldı. Uygur Bölgesi delegesi Abdurrakif Tumuniyazi ile Tibet delegesi Jiayongnima, Başbakan Li’nin hükümet raporunu takdirle değerlendirdiklerini söyledi. Tumuniyazi, hükümetin yoksulluk ve eğitim politikasını takdir ettiğini ifade etti.
Pekin’deki yabancı misyon şefleri de Başbakan Li’nin hükümet raporunu açıkladığı toplantıda hazır bulundu. Türkiye’yi de toplantıda Büyükelçi Ali Murat Ersoy temsil etti.