Amaral’dan kırsaldaki kadınlara mesaj: “Ekonomik bağımsızlığınız için savaşın”

0
695
FAO Avrupa ve Orta Asya Bölge Temsilci Yardımcısı Cristina Amaral / Fotoğraf: ©FAO/Giulio Napolitano

8 Mart Dünya Kadınlar günü dolayısıyla kırsaldaki kadınların durumunu değerlendiren FAO Avrupa ve Orta Asya Bölge Temsilci Yardımcısı Cristina Amaral, kırsaldaki kadınlara, “ekonomik bağımsızlıkları için savaşmaları” tavsiyesinde bulundu.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Avrupa ve Orta Asya Bölge Temsilci Yardımcısı Cristina Amaral, kırsaldaki kadının güçlendirilmesinin tarımsal kalkınma için çok önemli olduğunu söyledi.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO) kadın haklarını ve cinsiyet meselelerini çok ciddiye aldığını ifade eden Amaral, bunun sebeplerini şöyle açıkladı:

“Uluslararası bulgu ve uygulamalar kırsaldaki kadınların ve kızların güçlendirilmesinin tarımsal kalkınma, sosyal ve ekonomik ilerleme ve genel olarak sürdürülebilir kalkınma için kritik öneme sahip olduğunu kanıtlıyor. Kadınlar tarımda işgücünün önemli bir kısmını oluşturuyor. FAO tarımsal ve kırsal kalkınma yoluyla gıda güvenliğinin arttırılması ve kırsaldaki yoksulluğun ortadan kaldırılmasında kırsaldaki kadınların önemli bir rolü ve katkısı olduğunu kabul ediyor. Zaten cinsiyet eşitliği hedefine ulaşmak kadınların evrensel hakları için FAO’nun kendi taahhüdü. Kadınların bu evrensel hakları uluslararası anlaşmalarda özellikle de bölgedeki tüm FAO üyesi hükümetler tarafından imzalanan ve FAO’nun kendi cinsiyet politikası olarak benimsediği 1979 Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Uluslararası Sözleşmesi’nde (CEDAW) yer alıyor.”

“Farklılık kırsaldaki kadınların lehine değil. Onlar daha az kazanıyor.”

Konu cinsiyet eşitliğine geldiğinde Avrupa ve Orta Asya için ortalama göstergelerin daha yüksek eğitim durumu ve daha yüksek ekonomik aktivite oranlarına işaret ettiğine dikkat çeken Amaral, “Ancak elimizdeki bu verileri sadece cinsiyet üzerinden değil de konum açısından mesela şehir ve kırsal diye ele alırsak farklılık ve eşitsizlik gün gibi ortaya çıkıyor. Ülkelerin çoğunda bu farklılık kırsaldaki kadınların lehine değil. Onlar daha az kazanıyor; daha az ekonomik imkanlara sahipler ve neticede büyük bir yoksulluk riski ile karşı karşıyalar.” dedi.

Amaral; toprak, çiftlik hayvanı, pazarlar, işgücü, kredi ve finansal hizmetler gibi üretim araçlarına, girdilerine ve hizmetlerine ulaşımdaki cinsiyet eşitsizliklerinin, sıklıkla kırsaldaki kadınların ekonomik imkanlarını zayıflattığını da vurguladı.

“Kırsal kesimlerde ev işi yükü zayıf kırsal altyapı ve sosyal hizmetlere sınırlı erişimden dolayı oldukça ağır” diyen Amaral; “Çoğu zaman kırsaldaki kadınların çalışması görünmüyor. Aile çiftliklerinde zaman geçirmeleri veya ev işleriyle ilgilenmeleri işten sayılmıyor. Yine de kırsal kesimdeki kadınlar balıkçılık, hayvancılık, su ürünleri ve mahsul karşısında bir kez daha kararlılıklarını, hüner ve dayanıklılıklarını gösterdiler. Birazcık yardım ile onlar yoksulluk, açlık ve güçlüklerin meydan okumalarını ailelerinin ve toplumun yararına fırsatlara dönüştürebilir.” şeklinde konuştu..

FAO’nun, bölgede özellikle cinsiyet ve sosyo-ekonomik meseleler ve kırsaldaki kadınların sürdürülebilir tarım ve doğal kaynak yönetimini nasıl etkileyebileceği üzerine bilgi oluşturmaya çalıştığını söyleyen Amaral, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Mesela ulusal cinsiyet profilleri üzerine seriler yayınlıyoruz. Çünkü daha iyi bilgi ve daha iyi veri politika yapımı, mücadele ve kırsaldaki kadınların güçlendirilmesi için temel bir gereksinim. Aynı zamanda tüm müdahalelerimizde dezavantajlı kadınların geride kalmaması ve değişimin araçları olarak katılımları için çaba gösteriyoruz. Kırsaldaki kadınların katkıları geliştirilmiş gıda ve beslenme güvenliği, sürdürülebilir tarım ve ormancılık, doğal kaynak yönetimi, teknik işbirliği, bilgi değişimi, araştırma ve genişleme için çok önemli.”

“Günün sonunda erkek meslektaşlarımızla eşitler olarak çalışmak zorundayız; rekabet içinde değil.”

“Erken yaşlarda eğitim alma ve çalışmaya başlama şansım oldu. İlk maaşımı daha 18 yaşımdayken almıştım. Üniversiteye gittiğimde, tarım bilimi bölümünde kızlar azınlıktaydı; bu bir erkek işi olarak düşünülüyordu. Bugün daha az engeller var ve kızların çoğu üniversitelere girmek için en iyi sıralamalara sahipler. Dünyanın farklı bölgelerinde ekipleri yönetmek imkanım oldu ve bir kadın olarak farklı kültürel çevrelere karşı daha hassas olmaya ihtiyacınız var. Günün sonunda erkek meslektaşlarımızla eşitler olarak çalışmak zorundayız; rekabet içinde değil.”

“En temel tavsiyem, kadınların, öğrenmek için her imkanı kullanmaları”

“Öğrenmek için çalış, çalış, çalış. Ufuklarınızı genişletin. Eğitim kadınların ve kızların güçlendirilmesi için birinci kaldıraç ve öğrenmek için çalışmanın yaş sınırı yok. İkinci olarak, toplumda aktif rol almak için utangaç olmayın. Tarafınızı tutun ve toplumunuzdaki sosyal ve siyasi hayata katılın. Sesinizi duyurun. Bir araya gelin ve toplum derneklerine katılın. Ve sonuncusu ama önemlisi, ekonomik bağımsızlığınız için savaşın.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz