Dow Chemical ile birleşmeyi bekleyen DuPont, 2015 yılının dördüncü çeyreğine ait işletme kârı rakamlarını hisse başına 0,27 ABD Doları olarak açıkladı. Bir önceki yılın aynı döneminde hisse başına açıklanan rakam 0,57 ABD Doları olmuştu. Şirketin karlarında yaşanan bu düşüşte, zayıf küresel piyasalar ile güçlü doların etkili olduğu kaydedildi.
2015 yılı dördüncü çeyrek ve 2015 yılı finansal sonuçlarını açıklayan DuPont, 4. çeyrek ve tüm yıla ait hisse başına işletme kâr payını 0,27 ABD Doları ve 2,77 ABD Doları olarak bildirdi. 2016 maliyet tasarruflarını yıllık işletme maliyeti bazında 1 milyar dolara yükselten şirket, 2016 yılı işletme kârının hisse başına 2,95 ilâ 3,10 ABD Doları arasında gerçekleşmesini bekliyor.
Konuya ilişkin açıklama yapan DuPont Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO Ed Breen; 11 Aralık 2015 tarihinde DuPont ve Dow Chemical birleşmesi konusunda adım attıklarını hatırlatarak şöyle konuştu:
“Maliyet yapımızı daha da iyileştirmek ve rekabet gücümüzü geliştirmek için kuruluşumuzu yeniden yapılandırmak dâhil kilit girişimlerimizde ilerleme kaydediyoruz. DuPont için çok önemli olan bu yıl için üç önceliğimiz var; işletmelerimizi uzun vadede başarılı bir şekilde rekabet edebilir konuma taşırken işletme kârını arttırmak, sermaye tahsisimizi ve işleyen sermaye performansımızı iyileştirmeye devam etmek, Dow ile öngörülen eşitler arasında birleşmeyi tamamlamak. Birleşme sürecimiz planlandığı gibi ilerliyor. En önemli kilometre taşlarını geçiyoruz ve sırasıyla tarım, malzeme bilimi ve özellikli ürünler alanlarında faaliyet yürütecek üç güçlü, son derece yüksek odaklı, bağımsız şirket yaratma planlarımıza başladık.”
2016: tarım, yavaşlayan büyüme, güçlü dolar
Şirketten yapılan açıklamada, 2016 yılı ile ilgili beklentilere de yer verildi. Tarımda süregelen zorlu küresel ekonomik koşullarla yükselen piyasalarda yavaşlayan büyüme eğiliminin devam etmesinin, şirketin 2016 yılı satış artışlarını zorlamasının beklendiği ifade edilen değerlendirmede şu görüşlere yer verildi:
“Şirket, 2016 yılı işletme kârının, 2016 yılı küresel maliyet tasarrufları ile yeniden yapılandırma planına bağlı beklenen hisse başına 0,64 ABD Doları kâr ile birlikte hisse başına 2,95 ABD Doları ilâ 3,10 ABD Doları olacağını öngörüyor. Beklenen kâr sonuçlarındaki artış, daha önceden duyurulan işten çıkarma tahminleri dâhil mevcut planlardan ek tasarruf yapılacağının tespit edilmesinden ileri gelmektedir. 2016 küresel maliyet tasarrufları ile yeniden yapılandırma planından elde edilecek kazanım, birinci ve ikinci çeyrek dönemlerde özel eylemlerin uygulaması devam edeceğinden 2016’nın ikinci yarısına doğru ağırlıklandırılacaktır. 2016 işletme kârına, hem üst hem de alt satırı baskılayan ABD Dolarının güçlenmeye devam etmesine bağlı hisse başına yaklaşık 0,30$ tahmini negatif döviz etkisi de dâhildir. Beklenen coğrafi kâr karışımını yansıtan yükselmiş vergi matrahının işletme kârını hisse başına 0,05 ABD Doları – 0,10 ABD Doları tutarında negatif etkilemesi öngörülmektedir. Döviz etkisinin ABD Dolarının daha da zayıflamasına bağlı olarak yılın ilk yarısında en güçlü şekilde hissedileceği beklenmektedir. Şirketin kuzey yarıküredeki Tarım iş koluna ait işletme kârının dönemsel oluşu dikkate alınırsa, beklenen döviz etkisinin yaklaşık üçte ikisinin 2016’nın ilk yarısında meydana geleceği tahmin edilmektedir. Döviz etkisi göz ardı edildiğinde, maliyet tasarrufu ve hisse geri alımlarından beklenen kazanımlar dâhil bir yıllık hisse başına işletme kârı kılavuzu bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 17-23 artışa işaret etmektedir.”