Avrupa’da internet kullanıcılarının katılımıyla gerçekleştirilen Mintel araştırması, başta Almanya olmak üzere tüm Avrupa’da sütsüz dondurmalara talebin artışta olduğunu gösteriyor.
Sütsüz dondurma gibi alternatif ürünler günümüzde artık sadece özel beslenme ihtiyaçları olan tüketicilere değil aynı zamanda sağlık konusunda biliçli tercihler yapan daha geniş bir tüketici kitlesine de hitap ediyor.
Mintel İngiltere Gıda ve İçecek Araştırmaları Başkanı Caroline Roux DairyReporter internet sitesine; “Süt içermeyen bu gıdaların sayısının Avrupa’da artış göstermesinin başlıca sebebi maceracı milenyum jenerasyonu ve onların değişen gıda tercihleri” açıklamasında bulundu.
Süt yerine badem ve Hindistan cevizi suyu
Mintel araştırması; Almanya, Fransa, İtalya, Polanya ve İspanya’dan 16 yaş üzeri 9,300’den fazla internet kullanıcısının katılımı ile gerçekleştirildi.
Araştırma Alman dondurma tüketicilerinin neredeyse üçte ikisinin (%63) süt içermeyen, süt yerine badem ve hindistan cevizi suyu gibi farklı bileşenler kullanılarak üretilen alternatif ürünlere ilgi duyduğunu ortaya koyuyor.
Süt içermeyen dondurmalara yüksek talep sadece Almanya’da değil Avrupa’nın Polonya (%78), İtalya (%69), İspanya (%68) ve Fransa (%63) gibi Avrupa’nın önde gelen pazarlarında da görülüyor.
Alternatif dondurma tercihlerinde fiyat önemli bir faktör gibi gözükmüyor. Alman tüketicilerin beşte biri (%20) süt içermeyen dondurmalara daha fazla para ödeyebileceklerini belirtirken bu oran sadece 16 ve 24 yaş arası katılımcılarda neredeyse üçte bire (%30) yükseliyor.
Alternatifler yaşam tarzı seçimi
Araştırma, bu alternatif ürünler için daha fazla para harcamaya açık olma durumunun araştırmanın gerçekleştirildiği diğer Avrupa ülkelerinde de geçerli olduğunu gösteriyor. Polonya’da katılımcıların %27’si, İtalya’da %21’i, İspanya’da %25’i ve Fransa’da %18’i bu ürünleri premium ürün fiyatından satın alabileceğini belirtiyor.
Mintel’de gıda ve içecek analisti Julia Buech; “Sütlü ürünlere alternatif olarak üretilen bu ürünler, laktoz intoleransı olan ya da alerjisi olan tüketiciler gibi özel beslenme gereksinimleri olan tüketiciler için üretiliyordu. Ancak günümüzde özellikle daha genç jenerasyonlar için bu ürünler bir yaşam tarzı seçimini yansıtıyor.” açıklamasında bulunuyor.
Daha fazla sütsüz ürün
Süt içermeyen dondurmalar özellikle Almanya’da büyük bir gelişme sergiledi. Mintel Küresel Yeni Ürün Veritabanı (GNPD) verilerileri, 2013 ve 2014 yılları arasında piysaya sürülen yeni dondurmaların sadece %2’sini süt içermeyen dondurmalar oluştururken bu oranın %8’e yükseldiğini gösteriyor.
Avrupa genelinde de bu ürünler paylarını arttırıyor ancak çok daha düşük bir hızla. Mintel verileri, piyasaya sürülen yeni sütsüz dondurmaların tüm yeni dondurma ürünlerine oranın 2013 yılında %1, 2014 yılında %2 ve 2015 yılında %3 olduğunu gösteriyor.
Soyanın düşüşü
Her ne kadar önceleri genelde süt yerine soya sütü kullanılmış olsa da Almanya’da sütsüz dondurma sektörü badem, hindistan cevizi, pirinç ve hatta acı bakla gibi soyadan da farklı alternatiflere yöneliyor.
Araştırma 2012 yılında sütsüz dondurma sektöründe neredeyse tamamiyle soya sütü kullanılırken bu oranın 2015 yılında %35’e kadar gerilediğini ortaya koyuyor.
Buech; “Soya sağlık ve çevre gibi konularda olumsuzluklarla ilişkilendirildiğinden soyanın imajı zedelendi. Yeni sütsüz dondurmalar ise kullandıkları yeni bileşenler ile tat ve doku bakımından bir farklılık yarattı.” açıklamasında bulunuyor.
Süt içermeyen dondurma üretiminde bademin soyanın ardından ikinci sırada geldiğini belirten Roux; “Soya 2015 yılında dünya çapında piyasaya sürülen yeni sütsüz dondurmaların %45’inde kullanılırken, badem bu ürünlerin %23’ünde ve pirinç de %9’unda kullanıldı. Hindistan cevizi ve Brezilya yer fıstığı da 2016’da üretimde yerlerini alıyorlar.” açıklamasında bulunuyor.
Yeni bileşenler
Üretimde yeni bileşenlerin de yer bulacağına dikkat çeken Roux; “Brezilya yer fıstığı ve yer bademi de bu alanda yeni yeni kullanılmaya başlanan ve potansiyeli olan bileşenler.” açıklamasında bulunuyor. Roux ayrıca Almanya’da piyasaya sürülen yeni ürünler dikkate alındığında acı baklanın da sütsüz ürünlerde yeni trend olabileceğini belirtiyor.
Mintel araştırmasının sütsüz ürünlerin sağlık yararları ve tatları nedeniyle tüketicilerin ilgisini çektiğini belirten Roux, üreticiler ürünlerinin tadını ve sağlığa yararlarını iyileştirmeye çalıştkça gelecekte sütsüz alternatif ürünlere daha da fazla rastlayacağımızı belirtiyor.
Doğalcılar
Roux doğal gıdaların da bu gelişmeler üzerinde etkisi olduğunu, tüketicilerin bu ürünleri standart ürünlerden daha doğal bulduğunu belirtiyor.
Araştırma organik ve etik üretim beyanlarının da yükselişte olduğunu ve 2015 yılında Almanya’da piyasaya sürülen sütsüz dondurmaların %90’ında bu beyanların bulunduğunu gösteriyor.
Alman tüketicilerin neredeyse yarısı (%47) organik dondurma satın alıyor, %28’i de bu ürünler için daha fazla para ödemeyi kabul ediyor. 25-34 yaşları arasındaki tüketicilerin ise beşte ikisi (%37) bu ürünlere daha fazla miktarda para ödemeye hazır.
Ayrıca Alman tüketicilerin %59’u yerel çiftçilerin sütleri kullanılarak üretilen dondurmalar gibi yerel bileşenlerle üretilen dondurmaları tercih edeceğini belirtiyor.
Almanya inovasyon konusunda İngiltere’yi geçti
Mintel araştırmasına göre, İngiltere sütsüz dondurma pazarında en inovatif ülke statüsünü 2015 yılında Alman üreticilere kaptırmış gibi gözüküyor.
2013 ve 2015 yılları arasında İngiltere sütsüz dondurma inovasyonlarında lider pozisyonundaydı. Bu dönemde Avrupa’da piyasaya sürülen sütsüz dondurmaların %19’u İngiltere’de, %16’sı Almanya’da ve %14’ü İtalya’da üretiliyordu. Ancak 2015 yılında Almanya yeni ürünlerin %26’sını, İngiltere %17’sini ve İtalya %12’sini üretti.