Satışa hazır olan veya piyasaya verilen bitki koruma ürünü ambalajlarında, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından onaylı etiket ve karekod bulunması zorunluluğu getirildi. Bununla birlikte, Bakanlık tarafından ruhsatlandırılmış olan bitki koruma ürünlerinin internet veya başka herhangi bir elektronik ortamda satışı da yapılamayacak.
Bitki Koruma Ürünlerinin Toptan ve Perakende Satılması İle Depolanması Hakkında Yönetmelik Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bakanlıkça onaylı bitki koruma ürünlerinin toptan veya perakende olarak satılması ve depolanması ile bu ürünleri toptan veya perakende satacak ve depolayacakların uyması gereken esasları belirleyen Yönetmeliğe göre; Bakanlıkça ruhsatlandırılmamış bitki koruma ürünlerinin ülke sınırları içerisinde piyasaya arzı ve satışı yasaklanıyor. Satışa hazır olan veya piyasaya verilen bitki koruma ürünü ambalajlarında ise Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından onaylı etiket ve karekod bulunması zorunlu olacak.
Bitki koruma ürünleri Bakanlık tarafından izin verilen satış yerlerinde satılacak ve Bakanlık tarafından izin verilen yerlerde depolanacak. Sadece bir coğrafi bölgede yetiştirilen ürünlerde veya sadece bir coğrafi bölgede sorun olan etmenlere karşı ruhsatlandırılmış bitki koruma ürünlerinin diğer bölgelerde satışı yapılamayacak.
İnternetten tanıtım ve satış yasağı
Bakanlık tarafından ruhsatlandırılmış olan bitki koruma ürünlerinin internet veya başka herhangi bir elektronik ortamda satışı yapılamayacak.
Ruhsat sahibi firma, bitki koruma ürünü bayi veya toptancıları ile üretici veya dağıtıcıları dahil olmak üzere, bitki koruma ürünlerinin satışının yapılması amacıyla internet sitesi açamayacak.
Bakanlıkça tavsiye veya onayı bulunmayan ürünler bitki koruma ürünü gibi tanıtılamayacak ve satılamayacak.
Bakanlık tarafından kullanımı sonlandırılmış olan bitki koruma ürünlerinin tanıtımı ve satışı da yasaklanıyor.
Bitki koruma ürünleri takip sistemi
Bayiler ve toptancılar tarafından bitki koruma ürünlerinin alışı, satışı, alındığı firma veya yetkili satış yerine veya mücbir sebep halinde ya da bayi veya toptancının kapanması halinde diğer satış yerlerine iadesi, son kullanım tarihi geçmiş olan ya da bozulmuş olanların imhası işlemlerinde, Bakanlık tarafından uygulamaya konulan bitki koruma ürünleri takip sisteminin kullanılması ve bu sisteme bildirim yapılması zorunlu olacak.
Bitki koruma ürünleri takip sistemi temel olarak, Global Lokasyon Numarası ile tanımlanan ruhsat sahibi firmalar ile Bakanlıkça verilen numaralarla tanımlanan bayi ve toptancıların, tanımlandıkları türlere göre yapmakla yükümlü oldukları bildirimlerin bitki koruma ürünleri takip programında kayıt altına alınarak takip edilmesi esasına göre işleyecek.
Bitki koruma ürünlerinin karekodları, ruhsat veya izin sahibi tarafından bitki koruma ürünleri takip sistemine bildirilecek. Bitki koruma ürünleri takip sistemi bildirilen karekodun tekilliğini, standartlarını ve içeriğini kontrol ederek uygun olanları veri tabanına kaydedecek, uygun olmayanları reddedecek.
Bitki koruma ürünü ruhsatına sahip firmalar, ürünlerinin her birimini bitki koruma ürünleri takip sistemine kaydetmek ile yükümlü ve yetkili olacaklar.
Bitki koruma ürünü ruhsatına sahip firmalar ile bitki koruma ürünleri bayi ve toptancıları, ürün alış, satış, iade, satış iptal, ihracat, ihracat iptal, mal devir, mal devir iptal gibi işlemler ile miadı dolma, çalınma, bozunma ve benzeri nedenlerle vasfını yitirmiş bitki koruma ürünlerinin deaktivasyon işlemlerini bitki koruma ürünleri takip sistemine süresinde bildirecekler.
Kayıt ve güvenlik
Bitki koruma ürünlerinin hareket kayıtları karekod, ruhsat sahibi firmalar tarafından yapılan hareket kayıtları Global Lokasyon Numarası, bayi ve toptancılar tarafından yapılan hareket kayıtları ise Bakanlıkça belirlenmiş numaralar üzerinden yapılacak. Kayıtlar Bakanlıkça hazırlanmış olan bitki koruma ürünleri takip programında saklanacak.
Karekod, GTIN numarası, seri numarası, son kullanma tarihi ve şarj numarasından oluşacak.