Avrupa’ya vizesiz seyahatin yolu açıldı

0
882

Avrupa Birliği Komisyonu, Haziran sonundan itibaren Türk vatandaşlarına Schengen bölgesine vizesiz seyahat hakkı tanınması için tavsiye kararı aldı. AB Komisyonu’ndan yapılan açıklamada, Türk hükümetinin kalan kriterleri de acilen tamamlayacağına inanıldığı belirtildi.

AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans, “Türkiye, özellikle son haftalarda kriterleri yerine getirmek için etkileyici bir ilerleme sağladı. Acilen yapılası gereken işler hâlâ var ama bu ivmeyi sürdürmesi halinde Türkiye bunları da tamamlayabilir. Bu yüzden Avrupa Parlamentosu ve üye ülkelere, kriterler tamamlandığında vize mecburiyetini kaldırması için tavsiyede bulunduk.” dedi.

İçişlerinden Sorumlu AB Komiseri, Dimitris Avramopoulos da Türk yetkililerin kat ettiği gelişmeyi övdü ve tüm kriterleri yerine getireceği konusunda Türkiye’ye güvendiklerini ifade etti.

Yerine getirilmesi gereken kriterlerin ise ‘yolsuzlukla mücadele’, ‘bilgilerin korunması’, ‘tüm üye ülkelerle adli işbirliği’, ‘Avrupa polis kurumu EUROPOL ile işbirliğinin artırılması’ ve ‘terörle mücadeleye dair yasal düzenleme ve uygulamaların gözden geçirilmesi’ olarak sıralandı.

Tüm Türk vatandaşlarının Haziran ayına kadar biyometrik pasaport sahibi olması şartı ise ‘uygulanması imkansız’ olduğu gerekçesiyle ertelendi. Türk vatandaşları Avrupa’ya biyometrik pasaport sahibi olmasalar da bir süre vizesiz seyahat edebilecek.

Vizesiz seyahat için Avrupa Parlamentosu ve üye ülkelerin çoğunluğunun da onayının alınması gerekiyor. Bu durumda Türk vatandaşları, Schengen bölgesindeki Avrupa ülkelerine vize almadan seyahat edebilecek ve 6 aylık süre içinde en fazla 3 aya kadar da kalabilecek. Vizesiz seyahat, Avrupa ülkelerinde çalışma izni anlamına gelmiyor. Avrupa’ya gidecek olanların yaşamlarını idame ettirebilecek maddi güce sahip olduklarını kanıtlamak zorunda olacak. İngiltere ve İrlanda ise AB üyesi olmalarına rağmen Schengen bölgesi dışında yer alıyor. Söz konusu iki ülkeye vizesiz seyahat mümkün olmayacak.

Çuhacı: Türklere vizenin kalkması iki tarafın da yararına

Avrupa Komisyonu’nun Türk vatandaşlarına vize muafiyeti konusundaki tavsiye kararını değerlendiren Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Başkanı Rahmi Çuhacı, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına uygulanan vizenin kaldırılmasının bir yandan adaletin gereği öte yandan da Türkiye ve AB’nin menfaati gereği olduğunu belirtti.

Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerin ağır ama olumlu gelişmesinden memnuniyet duyduğunu belirten Çuhacı şunları söyledi:

“Avrupa Komisyonunun tavsiye kararını çok olumlu değerlendiriyoruz. Bunun kimseyi rehavete sokmaması lazım. Neticede bu bir tavsiye kararı ve hem Türkiye hem de Avrupa Birliği’nin hali hazırda atması gereken adımlar var.  Bugün bu serbest dolaşım hakkının Türk vatandaşlarından çok AB vatandaşlarının yararına olduğunu görüyoruz. Özellikle Yunanistan başta olmak üzere serbest dolaşımın gerçekleşmesi halinde AB ekonomisi önemli bir canlanma yaşama şansına sahip. Açıkçası Türkiye serbest dolaşımdan dolayı bazı olumsuz durumları da yaşayabilir-ki turizm sektörü bunların başında geliyor. Buna rağmen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının serbest dolaşım hakkının teslim edilmesi anlamında atılan bu olumlu adımı destekliyoruz.”

Büyükekşi: AB pazarında sağlam adımlarla ilerleyeceğiz

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de yaptığı basın açıklamasında, AB Komisyonunun bugünkü toplantısında Türkiye için olumlu karar çıkmasını memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti.

TİM Başkanı açıklamasında şunları kaydetti:

“AB ile vize uygulamasının yarattığı sorunlardan en fazla etkilenen kesimlerden biri de biz ihracatçılarız. Vize serbestisi Komisyondan bugün gelen güzel haber bizlere umut verdi. İhracatımızın neredeyse yarısını, ülkemize gelen doğrudan yatırımların ise yüzde 60’ını Avrupa Birliği ülkeleri oluşturuyor. Vize serbestisi ile ihracatçılarımız AB pazarında çok daha sağlam adımlarla ilerleyecek.”

Olpak: Tutarlılığın test edileceği bir dönem

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Genel Başkanı Nail Olpak ise şu değerlendirmeyi yaptı:

“Avrupa Birliği Komisyonu’nun Türkiye’ye vize serbestisi tavsiye kararını ülkemiz ve iş dünyası adına olumlu karşılıyor ve tavsiye niteliğindeki bu kararın Avrupa Parlamentosu tarafından herhangi bir engelle karşılaşmadan onaylanacağını umuyoruz.

Türkiye başta göçmen meselesi olmak üzere AB’nin kendisinden beklediği kriterleri yerine getirme konusunda önemli adımlar attı. Türkiye’nin AB’den beklentilerinin karşılanacağı dönem ise yeni başlıyor. Dolayısıyla önümüzdeki bu süreci AB’nin samimiyet ve tutarlılığının test edileceği bir dönem olarak görüyoruz.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz