Yunanistan hükümeti, coğrafi işaretlerin yüksek seviyede korunması sağlanmadığı takdirde Amerika ve Avrupa Birliği arasında görüşmeleri süren Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı’nı (TTIP) veto etmeye hazır.
EurActiv internet sitesinin Yunanistan Ekonomi Bakanlığı belgelerine dayandırdığı habere göre Atina, Amerika’nın katı duruşu nedeniyle anlaşmanın geleceği konusunda iyimser değil.
Belgelerde; “Anlaşma konusunda ilerleme sağlanabileceğine dair bir kanıt bulunmuyor. Amerika kamu ihaleleri ve nakliye hizmetleri gibi görüşmelerin sonlanamadığı konularda taviz vermiyor.” ifadeleri yer alıyor.
Yunanistan özellikle TTIP’nin tarım üzerine etkileri ve coğrafi işaretler konularında endişeli.
Atina zor durumda
Daha önce EurActiv internet sitesine verdiği röportajda Amerika Tarım Bakanı Tom Vilsack coğrafi işaretler konusunun TTIP’de “kolay bir konu” olmadığını belirtmişti.
Ancak Ekonomi Bakanlığı belgelerine göre Yunanistan, coğrafi işaretlerin yüksek seviyede korunmasını garanti altına almayacak bir anlaşmayı kabul etmeyecek.
“Avrupa Komisyonu’na, Yunanistan açısından oldukça hassas olan bu konuları, görüşmelerin son dönemine bırakmaması çağrısında bulunmuştuk.” ifadelerine yer veren belgelerde ayrıca Yunanistan’ın tarımsal ürünlerini yeterli düzeyde korumayacak bir anlaşmayı kabul etmeyeceği belirtiliyor.
Yunanistan Ekonomi Bakanlığı, yüksek kaliteli tarımsal ürünlerin yerel topluluklar açısından değer yarattığını, kırsal kalkınmayı desteklediğini ve üretim, işleme ve diğer hizmet alanlarında istihdam fırsatı yarattığını belirtiyor ve ekliyor: “Ticaretin liberalleşmesi; tarımsal üretim, çevre ve tüketicilerin korunması veya kurumsal çıkarları vatandaşların çıkarlarının üzerinde görme pahasına gerçekleştirilemez.”
Tarımsal ihracatta artış
Dünya Ticaret Enstitüsü tarafından yakın zamanda gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, TTIP’nin Yunanistan GSYH’sını %0,4 oranında arttırması ve Yunanistan’ın Amerika’ya gerçekleştirdiği ihracatın %13 oranında artmasını sağlayacağı tahmin ediliyor.
Yunanistan’ın Amerika’ya tarım, ormancılık ve balıkçılık sektörleri ihracatının 81 milyon Euro, işlenmiş gıda sektörü ihracatının ise 99 milyon Euro seviyesinde artış sergilemesi bekleniyor.
Araştırmaya göre tarımda istihdam da %0,4 oranında artış sergileyecek.
Şeffaflık sorunu
Yunanistan Ekonomi Bakanlığı görüşmelerin şeffaflığı konusunda da çekincelere sahip.
Ekonomi Bakanlığı belgelerinde; “Görüşme süreci, üye ülkelerin bir tutum belirlemesi için yeterli esnekliği sağlamıyor. Komisyon tarafından görüşmelerde sağlanan ilerlemeler konusunda üye ülkelere bilgi veriliyor ancak üye ülkelerin ticaretle ilgili konsolide edilmiş belgelere direk erişimi bulunmuyor. Belgelere ancak özel okuma odalarında erişim sağlanabiliyor ancak buralarda da erişim kuralları oldukça katı.” ifadelerine yer veriliyor.
Belgelerde ayrıca; “Eğer Avrupa Birliği’nin temel prensipleri korunmaz ve desteklenmez ise TTIP anlaşması sağlanamaz” değerlendirmesi de yer alıyor.
EurActiv internet sitesine yaptığı açıklamada TTIP’nin ekonomik kalkınma ve rekabete katkı sağlayamayacağını belirten Yunanistan Yeni Demokrasi Partisi’nden Makarios Lazaridis ayrıca şeffaflık konusuna da dikkat çekiyor.
Lazaridis; “Yanlış anlaşılmaların önlenebilmesi için görüşmeler olabildiğince şeffaf bir şekilde ve üye ülkelere yeterli düzeyde danışılarak gerçekleştirilmeli. Böylece anlaşmada görüşmeleri süren her türlü zorlu ve problem oluşturan konu kısa sürede çözüme kavuşabilir.” açıklamasında bulunuyor.