YÖREX, coğrafi işaretli ürünlere dikkat çekecek

0
766
Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, “İlki 2010 yılında düzenlediğimiz YÖREX sonrası özellikle oda, borsa ve kalkınma ajanslarımızın konuya ilgisi arttı."

Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, 2009’da 110 civarında olan coğrafi işaretli ürün sayısının YÖREX’in ardından 189’a ulaştığını söyledi. Coğrafi İşaret (Cİ) tescili için başvuru süreci başlatılan ürün sayısının bugün itibariyle 253’e ulaştığını kaydeden Çandır, “300 ürünümüz için de başvuru için çalışmalar sürdürülüyor” dedi.

Antalya’da bu yıl 26-30 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek Yöresel Ürünler Fuarı`nda (YÖREX) 70 ilden 400’ün üzerinde katılımcı, Anadolu’nun renklerini, tatlarını bir araya getirecek.

Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, 6 yıldır düzenlenen Yöresel Ürünler Fuarı’yla ilgili bilgi verdi. Bugüne kadar düzenlenen YÖREX’te 500 bin kişiyi Anadolu’nun zenginlikleriyle buluşturduklarını bildiren Ali Çandır, “2 bin kişiye yöresel ürünleri anlattık” dedi. YÖREX hazırlıkları süresince 1000’e yakın toplantı yaptıklarını kaydeden Çandır, “Alıcı ve satıcıları buluşturarak ülkemizin eşsiz lezzetlerini dünyaya açtık. Yöresel ürün pazarını canlandırdık, yerinde istihdama, yerel ekonomiye ve yörelerin tanıtımına katkı sağladık. Atalarımızdan bize emanet, kıyıda köşede kalmış, kaybolmaya yüz tutmuş zenginliklerimizin hakkını hukukunu koruyarak ekonomiye tekrar kazandırmak için çalıştık” diye konuştu.

Coğrafi işaretli ürün sayısı arttı

2009’da 110 civarında olan coğrafi işaretli ürün sayısının YÖREX’in ardından 189’a ulaştığını söyleyen Çandır, “İlki 2010 yılında düzenlediğimiz YÖREX sonrası özellikle oda, borsa ve kalkınma ajanslarımızın konuya ilgisi arttı. 189 coğrafi işaretli ürünün üçte biri oda ve borsalarımız tarafından tescil ettirilmiştir. Hali hazırda coğrafi işaret başvuru aşamasında olan ürünlerin yüzde 99’u 2010 ve sonrasında yapılmıştır. Coğrafi İşaret (Cİ) tescili için başvuru süreci başlatılan ürün sayısı ise bugün itibariyle 253’e ulaştı. 300 ürünümüz için de başvuru için çalışmalar sürdürülüyor” dedi.

12 bin yıllık tarih

Anadolu’nun tüm zenginliklerini gelecek nesillere aktarmayı hedeflediklerini kaydeden Çandır, “Kaybolmaya yüz tutmuş ürünleri geleceğe taşıdığımız zaman kırsaldan kente göçün önüne geçmiş olacağız, kadınlarımıza iş imkanı da sağlamış olacağız. Çeşitli kültürel etkinlikler olacak. Fuar sabah 10.00’dan akşam 20.30’a kadar açık olacak. İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile gerekli yazışmaları yaptık, tüm okullardan öğrencilerimizi fuara bekliyoruz” dedi.

YÖREX`in başlangıcından bugüne sadece Anadolu tatlarının ve el emeğinin sergilendiği ve belirli miktarlarda satışının yapıldığı bir organizasyon olarak kalmadığına da dikkat çeken Ali Çandır, “Aynı zamanda ulusal ve uluslararası zincir market yöneticileriyle ticari buluşma ve sözleşme zemini sağlamaktadır. 12 bin yıllık geçmişe sahip Anadolu binlerce yöresel ürüne ev sahipliği yapıyor, ancak bunun sadece 189`u coğrafi işaretli. ATB’nin TOBB’un desteğiyle hayata geçirdiği YÖREX, Anadolu topraklarında hayat bulmuş yöresel ürünleri Antalya’da toplayarak, büyük marketlerle iş bağlantısı sağlamaktadır” diye konuştu.

Coğrafi işaretin önemi

Ali Çandır, uluslararası seminer düzenleyerek ülkemizdeki Cİ sisteminin gerek uzman gerekse kurumsal anlamda gelişimine katkı koymayı ve yabancı ülke örneklerinin daha net bir biçimde anlaşılmasını sağlamayı hedeflediklerini de dile getirdi. AVM raflarında en az yüzde 1 oranında yöresel ürün bulundurma zorunluluğunun yine YÖREX sayesinde olduğunu anlatan ATB Başkanı, “Bugünlerde meclis açılırken görüşülecek konuların başında marka, patent ve Cİ kanunu vardır” dedi.

150 bin hedef

Bu yılki YÖREX`in 400’ü aşkın katılımcı, 70 il ile 10 bin metrekare alanda düzenleneceğini dile getiren Çandır, “YÖREX temel anlamda kıyıda köşede kalmış ürünleri gün yüzüne çıkarmayı, vitrin oluşturarak pazara erişimini kolaylaştırmayı ve ikili bağlantılar sağlayarak ticaret hacminin geliştirilmesini hedeflemektedir. Medeniyetlerin beşiği Anadolu’nun tüm zenginliklerini gelecek nesillere aktarmayı planlıyoruz. Yöresel ürünleri memleket meselesi olarak görüyoruz” diye konuştu.

Antalya’da 30’a yakın ürün var

Toplantıda, Antalya’nın coğrafi işaretli ürün sayısı ve bu konudaki çalışmalar da ele alındı. Döşemealtı halısı ve Finike portakalının coğrafi işaretli ürünler olduğunu belirten Ali Çandır, başvuru sürecinde ise Korkuteli karyağdı armudu, tavşan yüreği zeytini olduğunu söyledi. Çandır, piyaz, serpme börek, kabak tatlısı, bergamut ve turunç reçelleri gibi ürünler için de çalışma yürütüldüğünü ve Antalya`nın coğrafi işaret alabilecek ürün sayısının da 30`a yakın olduğunu açıkladı.

En renkli fuar

ATSO Başkanı Davut Çetin, YÖREX`in çok renkli ve Antalya’da katılımı en yüksek fuar olduğunu belirtirken, Antalya`da 15 Temmuz sonrası ve terör olayları nedeniyle yaşanan sosyal çöküntüden çıkmak için YÖREX`in büyük önem kazandığını vurguladı. Temmuz verilerine 300 bin civarında tarımda işsizlik ve çiftçilerin SGK’dan çıkış rakamının 100 bin olduğunu belirten Davut Çetin, “100 bin çiftçi çiftçiliği bırakmış ve 81 ilin tamamında da çiftçi sayısında düşüş var. YÖREX bu anlamda çok önemli. Geleneksel ürünlerin üretimine önem vermeliyiz, bu şekilde çiftçi sayısı artırabilir” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz