CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TMO’nun ayçiçeği yağı satışıyla ilgili olarak Tarım ve Orman Bakanlığına 10 sorudan oluşan bir soru önergesi verdi. Gürer önergesinde; “Tariş, Trakyabirlik, Fiskobirlik, Antbirlik, Çukobirlik gibi bitkisel yağ işleyen kooperatifler bu bağlamda faal midir, faal ise bu kooperatifler aracılığıyla satış işlemlerinin tercih edilmemesinin sebepleri nelerdir?”; “TMO’ya verilen satış görevi Tarım kredi kooperatifi ile Et ve Süt Kurumuna ait satış marketlerine neden verilmemiştir?” sorularını yöneltti.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Rusya ve Ukrayna’nın gümrük vergilerini artırması sonucu, ülkemizde en çok tüketimi yapılan bitkisel ham yağ olan ayçiçeği yağının fiyatının bir yıl içinde 2 kat artması karşısında, AKP iktidarının aldığı tedbirlerin yetersiz kaldığını söyledi.
İktidarın temmuz ayına kadar ham yağda gümrük vergisi oranını sıfırlamasına rağmen, ayçiçeği yağındaki fiyat artışının önüne geçilemediğini anımsatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, son olarak Toprak Mahsulleri Ofisi’nde (TMO)ithal ayçiçeği satışına başlandığını belirtti.
Fiyat istikrarı sağlanamaz
Marketlerde 40 TL’ye satılırken birkaç ayda 80 liraya çıkan 5 litrelik ay çiçeği yağının, TMO aracılığıyla 60 liradan satışa sunulduğunu ifade eden Gürer, ürünün fiyatı zamlanmış, bu var olan soruna karşı piyasada geçici bir çözüm yolu olduğunu, bu mantıkla ülkemizde yüzde 85 oranında tüketimi yapılan ayçiçeği yağının fiyatının dengelenemeyeceğini vurguladı.
Her şeyi özelleştirdiler, vatandaşı yağa muhtaç ettiler
AKP iktidarının ‘Devlet ayakkabı satar mı?” diyerek kamu kurum ve kuruluşlarını özelleştirdiğini, Tarım Kooperatiflerini işlevsiz kıldığını, ifade eden Ömer Fethi Gürer, üretimi teşvik etmeyen AKP iktidarının uyguladığı yanlış tarım politikalarının her alanda iflas ettiğini kaydetti.
İthalatın etkisi büyük
Ayçiçeği yağı tarihinin en yüksek fiyatını gördüğünü, garip guraba, fakir fukaranın ayçiçeği yağı alamaz duruma düşürüldüğünü anlatan Ömer Fethi Gürer, ülkemizde her bölgesinde yetişebilen ayçiçeği tohumunun da ham yağının da ithal ediliyor olmasının, bu olumsuz tabloda etkili olduğuna vurgu yaptı.
Yanlış tarım politikası, vatandaşı mağdur ediyor
Ülkemizde uygulanan yanlış tarım politikalarının sonunda tüketiciye pahalı ürün olarak yansımaya başladığını anlatan Gürer, TMO’nun 12 nisan tarihi itibariyle, marketlerin raf fiyatlarından 20 lira daha ucuza 5 litrelik ay çiçeği yağı satmaya başlamasının, soruna kalıcı bir çözüm getiremeyeceğine dikkat çekti. PTTAVM ile yapılan yağ satışında çıkan skandalı da hatırlatan Gürer, PTTAVM ürünü 1 litrelik ayçiçek yağının vatandaşa satmaya başladığı süreçte üretici firmanın ise bu ürünü kendi web sitesinden daha ucuz fiyatla vatandaşa sattığı ortaya çıkmıştı.” diye konuştu.
Kalıcı çözüm…
Kalıcı çözüm için ay çiçeği üreticisinin mutlaka desteklenmesi, üretimin artırılması, doğru planlama yapılması ve öngörülebilir bir tarım politikasının hayata geçirilmesi gerektiğini söyleyen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Yurtdışından ürün ithal ederim diye kalkıp o tarafa bakarsan, bu taraftaki topraklarına gerekli değeri vermezsen bu sorunları yaşar, sonunda da Toprak Mahsulleri Ofisi’nde yağ satmak durumunda kalırsın. Tüketici için doğru bir karar ama genel politika olarak ülkemizde daha çok üretim yapabilmek için girdi fiyatları düşürülmeli, üretici desteklenmeli, tüketiciye uygun fiyatta ürünlerin gideceği yolun açılması sağlanmalıdır” ifadelerini kullandı.
Tarım Bakanlığına Soru Önergesi
Öte yandan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TMO’nun ayçiçeği yağı satışıyla ilgili olarak Tarım ve Orman Bakanlığına 10 sorudan oluşan bir soru önergesi verdi.
Önergesinde, TARİŞ, Trakyabirlik, Fiskobirlik, Antbirlik, Çukobirlik gibi bitkisel yağ işleyen kooperatifler varken, neden TMO aracılığıyla ay çiçeği yağı satışı yapıldığını sorgulayan Gürer, şu sorularının yanıtlanmasını istedi:
“1.TMO’nun ayçiçek yağı satışına başlamasının nedenleri nelerdir? TMO kurulduğu günden buyana bitkisel yağ satışı yapmış mıdır?
2. TMO’nun elinde satışa sunacağı 5 litrelik tenekelerden oluşan ayçiçek yağı miktarı ne kadardır?
3.Hangi firma tarafından dolum yapılmış olup toplam maliyeti ne kadardır? Alım neticesinde kurum zararı oluşmuş mudur?
4.Bitkisel yağ hangi ülke/ülkelerden ithal edilmiştir? İthal edilen yağın GDO açısında uygun olup olmadığı her hangi bir laboratuvar tarafından incelenmiş midir, incelenmişse analiz raporunun tarafıma gönderilmesi olası mıdır?
5.Tariş, Trakyabirlik, Fiskobirlik, Antbirlik, Çukobirlik gibi bitkisel yağ işleyen kooperatifler bu bağlamda faal midir, faal ise bu kooperatifler aracılığıyla satış işlemlerinin tercih edilmemesinin sebepleri nelerdir?
6.TMO’ya verilen satış görevi Tarım kredi kooperatifi ile Et ve Süt Kurumuna ait satış marketlerine neden verilmemiştir?
7.Raf fiyatlarında %100’e yakın fiyat artışı gerçekleşen ayçiçeği yağının fiyatının sabit tutulabilmesi adına ne gibi çalışmalar yapılmaktadır?
8.Ham yağ açığının kapatılması ve ayçiçeği ekim alanlarının artırılması için ne gibi çalışmalar yapılmaktadır?
9.Ülkemizde son 5 yılda ayçiçeği ekilen alan miktarı ve yağlık ayçiçeğinden elde edilen ham yağ miktarı ne kadardır?
10.Ülkemizde son 5 yıl baz alındığında ithal edilen ayçiçeği ham yağı ve ayçiçeği miktarı ne kadardır? Gerçekleşen ithalatın neticesinde hangi ülkelere toplam ne kadar ödeme yapılmıştır?”
[mc4wp_form id=”25750″]