Manavgat Ziraat Odası’nın 2007 yılında başlattığı “Hedef 1 Milyon Zeytin” projesi meyvesini veriyor. Proje kapsamında dikilen fidanlardan hasat edilen zeytinler, yine Ziraat Odası’nın Zeytinyağı Sıkma Tesisinde işleniyor. Oda Başkanı Rasim Metin; “Üreticimizin zeytinyağını Türkiye genelinde satışa sunacağız” dedi.
11 yıl önce bölgede zeytinciliği geliştirmek amacıyla atağa kalkan Manavgat Ziraat Odası’nın dağıttığı zeytin fidanlarının sayısı 1 milyon 100 bini aştı. Bölge çiftçilerini zeytin üretmesi için teşvik eden Ziraat Odası fidan dağıtmakla kalmadı, önemli bir adım daha attı. Ziraat Odası’nın girişimiyle zeytin hasat etmeye başlayan üreticiler, zeytinlerini yine Ziraat Odası güvencesiyle sıktırıyor. 2011 yılında faaliyete geçen Manavgat Ziraat Odası Zeytinyağı Sıkma Tesisi, günlük 120 ton zeytin sıkma kapasitesiyle hizmet veriyor.
“Tesisimiz üretici birliği rolü üstlendi”
Tesis, yaklaşık 3 ay süren sezon boyunca 24 saat faaliyet gösteriyor, zeytin dolu traktörler fabrika önünde uzun kuyruklar oluşturuyor.
Manavgat Ziraat Odası Başkanı Rasim Metin, iktisadi işletme kurarak hizmete açılan Zeytinyağı Sıkma Tesisinin kar amacı gütmeden üreticilere hizmet vermek amacıyla kurulduğunu belirtti.
Tesisin piyasayı regüle ettiğine işaret eden Metin, şunları söyledi:
“Biz bu yola çıkarken tek maksadımız çiftçinin menfaatini korumak, çiftçimizin bize verdiği yetkiyi en iyi şekilde kullanmaktı. Tesisimizin faaliyete geçmesiyle birlikte piyasaya şartlarında üreticimiz lehine gelişmeler yaşandı. Bu tesis bir nevi üretici birliği rolünü üstlenmiş, piyasanın üretici lehine oluşmasına katkı sağlamıştır. Biz tesisimizi hizmete açmada önce piyasada çiftçinin getirdiği ürün bazında üretilen her 6 kilogram zeytinyağından 1 kilogram zeytinyağı sıkma bedeli olarak alınıyordu. Biz sıkma bedeli olarak 10 kilogramda 1 kilogram yağ aldık. Tesisimizin kapasitesi şuan tüm Manavgat’ın zeytinlerine yetmiyor ama tesisimizin üreticiden aldığı talebi gören firmalar da sıkma bedeli olarak 8 kiloda 1 kilo yağ alarak zeytin sıkmaya başladı. Üreticimize avantaj sağlayan bu durum amacımıza ulaştığımızı kanıtlıyor.”
“Üreticimizin zeytinyağını Türkiye genelinde satışa sunacağız”
Tesiste geçtiğimiz yıl 4 bin 162 ton zeytinyağı sıkımı yapıldığını belirten Rasim Metin, Oda olarak otomatik paketleme sistemi kurduklarını ve tesiste sıkılan zeytinyağlarını satışa sunmayı hedeflediklerini belirtti. Manavgat Ziraat Odası Zeytinyağı (MZO) markası için patent aldıklarını belirten Metin, “Önümüzdeki sezon piyasaya girmek istiyoruz. Üreticilerimizden zeytin alımı yapacak, bu zeytinleri işleyip ambalajlayıp üreticimizin zeytinyağını Türkiye genelinde satışa sunacağız. Kendi satış mağazamızı kurmak da projelerimiz arasında yer alıyor” diye konuştu.
Manavgat Kaymakamı Yiğit: “Çiftimizin zeytin ve zeytinyağı Türkiye piyasasına rahatlıkla girebilir”
Manavgat Kaymakamı Mustafa Yiğit, Zeytinyağı İşleme Tesisini ziyaret ederek incelemelerde bulundu. Yiğit’e ziyaretinde Manavgat Ziraat Odası Başkanı Rasim Metin’in yanı sıra Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Teknik Müşavirleri Hatice Çakır ve Sibel Şerifoğlu da eşlik etti. Manavgat’ta zeytincilik faaliyetlerinin Ziraat Odası’nın çalışmalarıyla ciddi bir gelişme kaydettiğini belirten Kaymakam Yiğit, “İlçemizde dağa taşa zeytin ekilmiş durumda. O zeytinler bu fabrikada en doğru şartlarda zeytinyağına dönüşüyor. Ziraat Odası’nın markalaşma konusunda da çalışmaları devam ediyor. Çiftimizin zeytin ve zeytinyağı Türkiye piyasasına rahatlıkla girebilir” diye konuştu.