Ülkemiz yağlı tohum üretiminin yetersizliğine dikkat çeken Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği (BYSD) Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, yağlı tohumların stratejik ürün kapsamına alınması gerektiğini ifade etti.
Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği (BYSD) Yönetim Kurulu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’i ziyaret etti. Bakan Çelik’e sektörün sorunlarını aktaran BYSD Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, 7,5 milyar dolar büyüklüğe ulaşan bitkisel yağ sektörünün en önemli sorununun yağlı tohum üretimindeki yetersizlik olduğunu ifade etti.
Yağlı tohumlu bitkilerin desteklenmeye mutlaka devam etmesi gerektiğini vurgulayan Büyükhelvacıgil, dünyada olduğu gibi ülkemizde de yağlı tohumların stratejik ürün kapsamına alınmasını istedi.
Tağşişin tekerrüründe üretim ve ticaretten men
Büyükhelvacıgil, ayçiçeği yağı ile soya, kanola, aspir gibi diğer yağlar arasında fiyat farkının çok yüksek olduğu yıllarda tağşişin arttığını, tüketicinin aldatıldığını ve bu durumun aynı zamanda sektörde haksız rekabet oluşturduğunu da Çelik’e aktardı. BYSD Başkanı, tağşişte cezaların caydırıcı olmadığını, tağşişin tekerrüründe firmaların üretimden ve ticaretten men edilmeleri gerektiğini söyledi.
ÜDTS iptal edilmeli
Bugüne kadar beş kez ertelenen ve ürün güvenilirliğini sağlamak amacıyla uygulamaya konulması planlanan Ürün Doğrulama ve Takip Sistemi’nin (ÜDTS) yüksek maliyetli ve üretimi düşürücü bir sistem olduğunu kaydeden BYSD Başkanı, yeni bir sistem üzerinde çalışılması veya sistemin tümden iptal edilmesi gerektiği hususunu iletti.
Biyogüvenlik Kanunu ve ilgili mevzuatın ardından yaşadıkları sorunlara da değinen Büyükhelvacıgil, mevzuatın AB ile tam uyumlu hale getirilmesinin, bunun yanı sıra Bakanlık laboratuvarları arasında analiz metot birlikteliğinin sağlanmasının sorunları çözeceğine inandıklarını da belirtti.
“Bu yılı yağlı tohumlarda hazırlık dönemi olarak değerlendiriyoruz”
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, tarım sektörünün stratejik bir sektör olduğunu, yağlı tohumların da sektörün içerisinde ayrı stratejik bir öneme sahip olduğunu belirtti.
Tarımsal desteklere ilişkin değerlendirmede bulunan Çelik, “Desteklerin yıl içinde yaygın değil derli toplu bir şekilde ödenmesiyle ilgili bakışımızda bir sorun yok, bunu da kamuoyu ile paylaşacağız. Desteklerle ilgili müracaatların tek sefere indirilmesi ve ödemelerin de yıl içinde iki kez yapılması şeklinde bir yaklaşımımız var.” ifadesini kullandı.
Çelik, yağlı tohumların üretim ve ithalat kalemleriyle ilgili verileri incelediklerine dikkati çekerek, “Bu yılı hazırlık dönemi olarak değerlendiriyoruz. Önümüzdeki yıl ihtiyacımız olan ürünlere dönük nerede ne kadar ekilmesi ve teşvik edilmesi gerekiyorsa çalışmaları daha somut hale getiriyoruz.” ifadesini kullandı.
Tağşiş meselesine çok önem verdiklerinin altını çizen Çelik, konuyla ilgili mevcut mevzuatın yeterli olmadığını ve daha fazla yaptırım içeren düzenlemeyi hazırladıklarını söyledi.