CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, yıllık 350 bin ton atık yağın sadece 21 bin tonunun toplanabildiğini, geriye kalan miktarın ise dökülmesi sonucu ciddi çevre ve su kirliliğine neden olduğunu belirtti.
Gaytancıoğlu, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’de yılda 1,5 milyon tonun üzerinde gıda amaçlı yağ tüketildiğini, bu yağların dörtte üçünün gıdaların bünyesinde tüketildiğini, 350 bin ton atık yağ oluştuğunu, bunun 21 bin tonunun toplandığını ifade ederek, geriye kalanının ise dökülmesi sonucu ciddi çevre ve su kirliliğine neden olduğunu belirtti.
Atık yağların metil alkolle uygun tesislerde işleme sokulmasıyla biyodizel ve yan ürün olarak gliserin elde edildiğini anlatan Gaytancıoğlu, “Ürettiğiniz biyodizeli, motorine harmanlamak suretiyle genel kullanıma sunmuş olursunuz. Türkiye’nin en fazla döviz ödediği motorinin içine karıştırdığınız biyodizel miktarı kadar da az döviz ödemiş oluruz.” dedi.
Gaytancıoğlu, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun bitkisel atık yağlardan elde edilen biyodizelin motorine harmanlanarak bertaraf edilmesi konusunda 2015 yılı Mayıs ayında taslak metin hazırlayarak görüşe sunduğunu belirterek, “Taslak tebliğde binde bir gibi çok düşük oranda karıştırma zorunluluğu getirilmesi öngörülmesine rağmen bu dahi askıdan indirilmiş, atık yağları değerlendirerek çevre kirliliğiyle mücadele konusunda hiçbir önlem alınmamıştır. Bizim önerimiz binde birin binde 2’ye çıkarılmasıdır.” diye konuştu.
Atık yağların neden olduğu çevre ve su kirliliğinin araştırılmasını istediklerini hatırlatan Gaytancıoğlu, araştırma önergesinin görüşülmesi önerilerinin dün TBMM Genel Kurulunda reddedildiğini, ancak bu konuda ısrarcı olacaklarını söyledi.
“Türkiye kaynak arıyor; ben kaynak öneriyorum. Atık yağları toplasak ekonomiye kazandırsak fena mı olur? Bitkisel ve hayvansal atık yağlar mutlaka ekonomiye kazandırılmalı. Sadece atıklardan elde edilecek milyarlarca lira var. Bu çevre ve su kirliliğinin önlenmesinde de etkili olacak.” ifadesini kullanan Gaytancıoğlu, sağlıklı toplum ve çevrede yaşamak istediklerini vurguladı.
Kızartma yağlarının en fazla iki kez kullanılması ve sonrasında tüketimden çekilmesini öneren Gaytancıoğlu, yeterli denetim yapılmadığı için defalarca kullanılan yağlarda kanserojen madde miktarının arttığını, bu yağları tüketen insanlarda kolon ve mide kanseri görüldüğünü sözlerine ekledi.