0.5 C
Ankara
Cumartesi, Aralık 21, 2024

Unilever, obezite ve yetersiz beslenmeyle küresel mücadelede ilk sırada

Okumalısınız!

Dünyanın en büyük 22 gıda ve içecek şirketini, obeziteyi azaltma ve yetersiz beslenme ile mücadele konusunda taahhütlerine göre sıralayan Beslenme İndeksi Global Erişimi’nin (ATNI) 2016 yılı listesinin ilk sırasında Unilever yer aldı.

Beslenme İndeksi Global Erişimi (ATNI) raporunun ikincisi 14 Ocak Perşembe günü yayınladı. Kar amacı gütmeyen bir organizasyon olan Beslenmeye Erişim Vakfı (ATNF-Access to Nutrition Foundation) tarafından ilki 2013 yılında yayınlanan rapor; şirketleri, beslenme ile ilgili kurumsal strateji, yönetim ve idare; satın alınabilir ve ulaşılabilir ürünlerin temin edilmesi ve formülasyonu ile beslenme bilgisi, gıda pazarlama ve etiketleme yoluyla tüketici seçimi ve davranışlarında pozitif etki yaratma konularında değerlendirmeye tabi tutuyor.

Şirketlerin beslenme, uygulamalar ve bilgilerin beyan düzeyleri ile ilgili taahhütler konusunda 10 üzerinden puanlandırıldığı ve buna göre sıralandığı raporun 2016 yılı listesinde 6.4 puan ile en yüksek skoru elde eden Unilever ilk sırada yer aldı. Listede Unilever’i, Nestle ve Danone takip etti.

ATNI liste
Global Access to Nutrition Index 2016

Beslenme İndeksi Global Erişimi (ATNI – Global Access to Nutrition Index) sonuçlarına ilişkin ATNF’den yapılan açıklamada; “Unilever ilk sırada yer alarak beslenme konusunu kendi iş modeline entegre etmek,  düşük düzeyde şeker, tuz ve yağlı, en sağlıklı ingridyenlerin kullanıldığı daha sağlıklı ürünler üretmek, ulaşılabilir fiyatta olmak ve en sağlıklı ürünlerin gelişmekte olan pazarlara geniş bir şekilde dağıtımının sağlanması konularında diğer şirketlerden daha fazla çaba gösterdiğini ortaya koydu.” ifadelerine yer verildi.

Bu seneki indekste 2013 indeksine göre en fazla yükselen şirketler Mars ve FrieslandCampina firmaları oldu.  Mars eski indekste 16’ıncı sırada yer alırken bu yıl 5. sıraya yükseldi. FrieslandCampina ise 19. sıradan 8. sıraya yükseldi.

Çabaları hızlandırma çağrısı

ATNF açıklamasında, dünyanın en büyük gıda şirketlerine, küresel beslenme krizi ile ilgili çabalarını hızlandırma çağrısı da yapıldı. Hala beslenme krizi ile küresel mücadelede kat edilmesi gereken büyük mesafeler bulunduğu kaydedilen açıklamada; 2016 indeksinin, 2013 yılı indeks sonuçları ile karşılaştırıldığında, bazı şirketlerin pozitif adımlar attığının görüldüğü ancak sanayiinin tamamı açısından bakıldığında çok yavaş bir ilerleme olduğu belirtildi.

ATNF İcra Direktörü Inge Kauer; ürünlerinin küresel erişimi göz önüne alındığında, gıda ve içecek şirketlerinin, kötü beslenme nedeniyle büyüyen sağlık krizini çözmek konusunda kritik bir rol oynadığını söyledi.

Kauer ayrıca, tüketicilerin sağlıklı gıda taleplerinin şirketler için dünya çapında iş fırsatı sunduğunu da sözlerine ekledi.

Raporda küresel beslenme istatistikleri ile ilgili bazı anahtar verilere de yer verildi. Verilere göre; dünya genelinde yaklaşık aşırı kilolu ve obez insan sayısı 2 milyara ulaştı. 600 milyon kişi ise kalp-damar hastalıkları, diyabet ve bazı kanser çeşitleriyle mücadele ediyor.

Obezite ile mücadele için harcanan para ise yılık 2 trilyon doları buluyor. Bu rakam, dünya GSYİH’nin yaklaşık % 3’üne denk geliyor.

Diğer taraftan 800 milyona yakın insan gıdaya erişemiyor, açlık sınırında yaşıyor. 2 milyar insan ise mikro besin eksikliği çekiyor ve malnutrisyon problemiyle karşı karşıya.

 

Son Haberler

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...