UGKK’nın üye sayısı arttı, üyelerin görev süresi uzadı

0
766
UGKK’nın üye sayısı arttı, üyelerin görev süresi uzadı

Ulusal Gıda Kodeks Komisyonunda (UGKK) üye sayısı 7’den 11’e çıkarılırken, üyelerin görev süresi de 2 yıldan 3 yıla uzatıldı.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Hazırlama Yönetmeliği 31 Ekim 2020 tarih ve 31290 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Ulusal Gıda Kodeks Komisyonunun (UGKK) oluşumu, çalışma usul ve esasları ile gıda kodeksi hazırlama usul ve esaslarını düzenleyen yönetmeliğin yayımı ile birlikte, 29/12/2011 tarihli ve 28157 üçüncü mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Hazırlama Yönetmeliği yürürlükten kaldırıldı. Yürürlükten kaldırılan yönetmelikte UGKK üye sayısı 7, üyelerin görev süresi is 2 yıl olarak belirlenmişti.

Üye sayısı arttı, üyelerin görev süresi uzadı

Yeni yönetmeliğe göre, UGKK; Tarım ve Orman Bakanlığından gıda konusunda görev yapan üç üye, Sağlık Bakanlığından en az daire başkanı düzeyinde iki üye, her iki bakanlık tarafından ayrı ayrı seçilecek gıda konusunda uzman bilim insanı niteliğinde ikişer üye, Türk Standardları Enstitüsünden bir üye, gıda konusunda faaliyet gösteren ve en fazla üyeye sahip olan sivil toplum kuruluşundan bir üye olmak üzere toplam on bir üyeden oluşacak.

Yönetmelik ayrıca, UGKK üyelerinin görev süresini üç yıla uzatıyor. Yönetmeliğe göre, UGKK’da Tarım ve Orman Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı temsilcileri dışındaki üyeler üst üste en fazla iki dönem görev yapabilecek.

UGKK’nın görev ve yetkileri ise şöyle belirlendi:

a) Gıda kodeksi çalışma kararının alınması ve yöntem belirlenmesi.

b) Gıda kodeksi ile ilgili uluslararası toplantılar için Bakanlık tarafından oluşturulan ulusal görüşlerin değerlendirilmesi.

c) Gıda kodeksi ile ilgili ulusal görüşlerin oluşturulması aşamasında gerekli olacak verilerin sağlanmasında ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapılması ve verilerin toplanması.

ç) Gıda kodeksine ilişkin Bakanlık tarafından sunulan hususların değerlendirilmesi.

d) UGKK’ya sunulan mevzuat taslakları için yayım kararının alınması.

e) Gerekli görüldüğünde, taslaklarda değişiklik yapılması veya tekrar çalışma kararı alınması.

f) Gerekli görüldüğünde, alt komisyon tarafından görüş değerlendirmesi yapılmaksızın, gıda kodeksinin hazırlanması, yayımlanması veya yürürlükten kaldırılması kararının alınması.

g) Alt komisyon üyelerinin onaylanması.

Alt komisyonlar

Alt komisyonlar ise Bakanlık tarafından konu ile ilgili kurum, kuruluş, üniversite ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinden oluşturulacak ve UGKK tarafından onaylanacak. Alt komisyonlar en fazla otuz üyeden oluşacak.

Alt komisyon toplantılarına sadece alt komisyon üyeleri katılabilecek. Toplantılara gözlemci yedek üye ve benzeri sıfatlarla katılım sağlanamayacak.

Üniversite ve sivil toplum kuruluşu üyeleri, en fazla iki alt komisyonda görev alabilecek.

Alt komisyonlarda her sivil toplum kuruluşundan en fazla beş üye yer alabilecek. Sivil toplum kuruluşu üyelerinin ilgili konuda en az üç yıl çalışmış olması şartı aranacak.

Alt komisyon en az, üye tam sayısının üçte biri ile toplanacak ve toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile karar alınacak. Üyeler çekimser oy kullanamayacak. Oyların eşitliği halinde Başkanın oyu yönünde karar alınacak.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz