Kantar Worldpanel tarafından hazırlanan Marka Ayakizi raporu, hızlı tüketim ürünleri arasında tüketiciler tarafından en çok tercih edilen ilk 50 markayı gözler önüne seriyor. Gıda ve içecek markaları ise en fazla tercih edilen markalar arasında.
Kantar Worldpanel tarafından yayımlanan Marka Ayakizi (Brand Footprint) raporu, beş kıtadan 44 ülkede 300 milyon tüketicinin 2015 yılında hızlı tüketim ürünleri en fazla tercih ettiği ilk 50 markayı gözler önüne seriyor.
Rapora göre, büyümekte olan pazarlar hızlı tüketim ürünleri endüstrisinin büyümesine %82 oranında katkı sağladılar. Bu pazarlar arasında Çin, Türkiye, Hindistan ve Güney Afrika gibi ülkeler yer alıyor.
Genel olarak hızlı tüketim ürünleri endüstrisinde yerel üreticilerin sergilediği büyüme (%6.2) uluslararası firmaları (%3.4) geride bırakmış olsa da en fazla tercih edilen ilk 50 marka arasında ağırlıklı olarak uluslararası markalar bulunuyor.
Gıda ve içecek markaları ise en fazla tercih edilen markalar arasında yoğun olarak bulunuyor. Dünya genelinde en fazla tercih edilen ilk 50 markanın 30’unu, ilk on markanın ise yedisini gıda ve içecek markaları oluşturuyor.
Coca-Cola dünya genelinde en fazla tercih edilen marka unvanını bu yıl da koruyor. Dünya genelinde en fazla tercih edilen gıda markası ise dördüncü sırada yer alan Maggi. Raporda ilk onda yer alan gıda ve içecek markaları sırasıyla; Coca-Cola, Maggi, Lay’s, Pepsi, Nescafe, Indomie ve Knorr markaları.
Gıda alanında en hızlı büyüme sergileyen markaların başında ise Barilla, Lay’s ve Doritos geliyor.
Yerel üreticiler büyüyor
Dünya genelinde tüketicilerin gıda ve içeceklere karşı tutumları değişiklik gösteriyor. Kantar Worldpanel Direktörü Alison Martin bu durumu “tüketici talebinde ayrışma” olarak adlandırıyor.
Martin; “Batı pazarlarında tüketiciler daha çok özel ihtiyaçlarına yönelik ürünleri talep ediyor. Küçük çaplı işletmelerin değişen taleplere uluslararası şirketlerden daha hızlı adaptasyon sağlayabiliyor.” açıklamasında bulunuyor. Bu da küçük çaplı şirketlerin bu konuda bir adım önde olmalarını sağlıyor.
Gelişmekte olan pazarlarla ilgili Martin; “Bu pazarlarda ayrışma daha çok bölgesel dinamiklerden kaynaklanıyor. Örneğin Çin pek çok pazara kıyasla hızlı bir büyüme sergiliyor ancak büyüme daha çok büyük şehirlerin dışında gerçekleşiyor. Batılı gıda devlerinin yapısal olarak büyük şehirlerde bulunma eğilimi ve bölgesel şehirlere daha az dağıtım sağlayabilmeleri, yerel üreticilerin gelişmesini sağlıyor.” açıklamasında bulunuyor.
Sağlık akımı
Rapora göre, başta ambalajlı gıdalar olmak üzere, gıda bileşenlerinin kalitesi konusunda tüketici bilinci şimdiye kadarki en yüksek seviyeye ulaşmış durumda. Batı pazarlarında genel olarak düşük kalorili ve taze ürünlere talep artış gösterirken Asya’da şeffaflık ve güvenlik önde gelen tüketici kriterlerini oluşturuyor.
Günden güne daha fazla sayıda tüketici bir atıştırmalık yediğinde veya kendini muazzam bir yemekle şımarttığında bunun sağlıkları etkileyeceğinin bilincinde. Milenyum jenerasyonunun üçte biri tükettikleri kalorileri takip etmek için akıllı telefonlarını kullanıyor. Belli bir gıdayı tüketmek gibi davranışların sonuçları daha göze görülür oldukça, tüketicilerin tercihlerinin ve alışkanlıklarının değişeceği tahmin ediliyor. Tek bir atıştırmalığın otuz dakikalık yoğun bir egzersize eşdeğer olması, satın almada fiyattan önce bu bilginin göz önüne alınmasına neden olabilir.
Kullanım alanları
Mutfakta yeni yemeklere ve yeni fırsatlara odaklanan markalar, gıdaların kullanım alanlarının da göz önüne alınmasının büyüme potansiyelinin arttırdığının farkında. Bu konuda özellikle süt ürünleri markalarının başarılı olduğunu belirten Kantar Worldpanel İngiltere Direktörü Giles Quick ; “Süt ürünleri üreticileri kategorilerinde yer alan ürünleri kullanıma göre ayırdılar. Her ihtiyaç için bu alanda ürün bulunuyor.” açıklamasında bulunuyor.
Kantar Worldpanel Brand Footprint Raporu, Global Top 50
- Coca-Cola
- Colgate
- Lifebuoy
- Maggi
- Lay’s
- Pepsi
- Nescafe
- Indomie
- Knorr
- Dove
- Sunsilk
- Lux
- Downy
- Sunlight
- Nestle
- Tide
- Palmolive
- Pantene
- Pepsodent
- Sprite
- Danone
- Kraft
- Ajinomoto
- Heinz
- Oreo
- Head&Shoulders
- Milo
- Fanta
- Bimbo
- Surf
- Quaker
- Tang
- Vim
- Nivea
- Cheetos
- Lipton
- Activia
- McCormick
- Rexona
- Kinder
- Doritos
- Safeguard/Escudo
- Close-up
- Hershey’s
- Pillsburg
- Barilla
- Yakult
- Yoplait
- Ariel
- Gilette