TÜDEF soruyor: İthal edilen şarbonlu hayvanlar kurbanlık olarak tüketiciye satıldı mı?

0
858
Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Aziz Koçal, "İthal edilen kurbanlık hayvanların hastalıklı olduğunu tüketicilerin hasta olma deneyiminden mi öğreneceğiz?"

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Aziz Koçal, ithal hayvanlarda şarbon hastalığına rastlanmasının ardından yaptığı açıklamada, yetkililerden kamuoyuna inandırıcı açıklama beklediklerini ifade etti. Koçal; ithal edilen kurbanlık hayvanlarla ilgili olarak görevini ihmal eden var ise ilgililer hakkında ne gibi işlem yapıldığını öğrenmek istediklerini de kaydetti.

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Aziz Koçal, basında “Ankara’da şarbon karantinası” başlığıyla yer alan haberler dolayısıyla yazılı açıklama yayınladı. Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğünün yapmış olduğu açıklamalar ile basında yer alan yöre halkının anlattıkları arasında çelişkiler mevcut oluğu ifade edilen açıklamasında Koçal; karantina bölgesinde hayvancılıkla uğraşanlara yeterli bilgi verilmediğinin ve bölgede önlem alınmadığının ifade edildiğini, bu durumun doğru olup olmadığının açıklanması gerektiğini vurguladı.

Tüketicilerin cevabını beklediği çok sayıda soru olduğunu belirten ve “Kamuoyuna inandırıcı bir açıklama bekliyoruz.” diyen Koçal, açıklamasında şunları kaydetti:

“Hep söyledik, ithal hayvan çözüm değildir. Hayvan ithalat politikası; et sorununu çözmek yerine, ette kalıcı sorun yaratmakta, tüketiciyi hasta etmektedir.

Hayvan ithalatında dünyanın ilk sıralarında yer alan Türkiye, Avrupa’nın ise lideri konumundadır. Hayvan ithalatı politikasında, hayvanla birlikte hayvan hastalığı da ithal edilmektedir. Ülkemize ithal edilen hayvan ve yem bitkileriyle birlikte “Deli dana” hastalığı, “mavi dil” hastalığı, “Sığır Pasteurellozu”, “Veba”, bugün de Brezilya’dan şarbon ithal edilmiştir.

Bugüne kadar uygulanan yanlış hayvancılık politikası iflas etmiştir. Görüldüğü üzere çözümün; hayvancılıkta günü kurtarma politikalarından vazgeçilerek, uzun vadeli üretime dönük politikaların oluşturulması, hayvan yetiştiriciliğinin teşvik edilerek, yerli üretimin çoğaltılması, üretim ile tüketim arasındaki fiyat uçurumunu kapatmak için de, üretici kooperatifçiliğinin geliştirilmesinden geçmekte olup, piyasanın durumuna göre besilik hayvan, kasaplık hayvan, karkas et, lop et ve son olarak da kurbanlık küçük ve büyükbaş hayvan ithal anlayışı sonlandırılmalıdır.”

Açıklamada ayrıca, ‘Cevap bekliyoruz!’ denilerek aşağıdaki sorulara yer verildi:

-Et ve Süt Kurumu ne kadar küçük ne kadar büyükbaş hayvanı kurbanlık olarak ithal etmiştir?

-İthal edilen hayvanlar kurban pazarlarında satışa çıkarılmış mıdır?

-Kurbanlık hayvan olarak ithal edilen şarbonlu hayvanların tüketiciye satışı yapılmış mıdır?

-İthal edilen kurbanlık hayvanların hastalıklı olduğunu tüketicilerin hasta olma deneyiminden mi öğreneceğiz?

-İthal edilen kurbanlık hayvanlarla ilgili olarak görevini ihmal eden var mıdır?

-İhmal var ise ilgililer hakkında ne gibi işlem yapılmıştır öğrenmek istiyoruz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz