6.8 C
Ankara
Pazar, Aralık 22, 2024

TSE geçen yıl 4 bin 252 gıda analizi gerçekleştirdi

Okumalısınız!

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, geçen yıl TSE bünyesinde gerçekleştirilen gıda analizleri kapsamında, toplam 4 bin 252 numune raporu hazırlandığını açıkladı.

Bakan Işık, Türk Standartları Enstitüsü’nün (TSE) gıda sektöründe yürüttüğü faaliyetlere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Gıda sektöründe bin 409 güncel belge olduğunu belirten Işık, belgelendirme yapılan standart sayısının ise 300’ü bulduğunu ifade etti. Işık, arıcılık, balıkçılık, et, tahıl, baklagil, meyve, sebze, kakao, süt, çay, nişasta, şeker ve şekerli ürünler, içme suları ve doğal mineralli sular, içecekler, yağlı tohumlar, yenilebilir yağlar, gıda katkıları, baharat ve çeşni maddelerine belgelendirme yapıldığını anlattı.

Işık, helal gıda genel kılavuzu standardında yer alan tanıma ve kapsama göre 318 helal uygunluk belgesi ile 60 ayrı sevkiyat için de helal kesim belgesi düzenlendiğini bildirdi.

“Analizler Ankara ve Gebze’de yapılıyor”

TSE’de Gebze Biyogenetik ve Gıda Laboratuvarı Müdürlüğü ile Ankara Gıda Laboratuvarı Müdürlüğü olmak üzere 2 gıda analiz laboratuvarı bulunduğunu vurgulayan Işık, “Ankara Gıda Laboratuvarı hizmet profili kapsamında 332, Gebze Biyogenetik ve Gıda Laboratuvarı hizmet profili kapsamında ise 321 farklı üründe test ve analiz hizmeti veriliyor. Her iki laboratuvarımızın da Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) akreditasyonu mevcut” diye konuştu.

Işık, geçen yıl TSE bünyesinde gerçekleştirilen gıda analizleri kapsamında, toplam 4 bin 252 numune raporu hazırlandığının altını çizdi.

“GDO, alkol, ağır metal analizi gerçekleştiriliyor”

Helal gıda analizi faaliyetlerinin Gebze Biyogenetik ve Gıda Laboratuvarı’nda yürütüldüğüne değinen Işık, burada yapılan çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi:

“Gebze Biyogenetik ve Gıda Laboratuvarı’nda, ülkemiz için çok önemli ve insan sağlığı açısından çok kritik konularda analizler gerçekleştiriliyor. Laboratuvarımızda GDO, alkol, ağır metal analizleri, zirai ilaç kalıntıları ve koruyucu maddelerin tarandığı katkı maddeleri analizleri yapılıyor. Et ve et ürünlerine, kesim hayvanlarına ait kas ve yağ dokusu dışında kalan ve kullanılmasına müsaade edilmeyen yabancı organ veya doku parçalarının katılıp katılmadığının tespiti yapılan histoloji analizlerinin yanında, gıdalardaki pestisit (zararlı organizmaları engellemek için kullanılan madde ya da maddelerden oluşan karışımlar) kalıntıları analiz ediliyor. Ayrıca mikrobiyoloji ve bulaşan madde analizleri de gerçekleştiriliyor.”

Son Haberler

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...