Süt ve süt ürünleri üreticisi Arla’dan GDO’suz yemi teşvik kararı

0
2036

Danimarka, İsviçre, İngiltere, Almanya, Belçika, Lüksemburg ve Hollanda’dan süt üreticilerinin bir araya gelerek kurduğu kooperatif süt şirketi Arla, daha fazla sayıda üreticinin GDO’suz yeme geçişini teşvik etme kararı aldı.

arla_logoArla Yönetim Kurulu Almanya’da yaşanan son gelişmeleri göz önüne alarak GDO’suz yem kullanımını teşvik etme kararı aldı. Almanya’da perakendecilerin GDO’suz yem ile beslenen hayvanlardan elde edilen süt ve süt ürünlerine talebi günden güne artıyor ve perakendeciler bu ürünler için daha yüksek fiyat ödemeye hazır. Arla, bu trendin diğer pazarlarda da kendine yer bulacağı ve aynı zamanda bu durumun çiftçilerinin ürettikleri süte bir değer katmak anlamına geldiği açıklamasında bulundu.

Arla Genel Başkanı Ake Hantoft, Arla’nın büyüyen talebi karşılamaya hazır olduğunu belirtti.

Åke Hantoft
Åke Hantoft

Hantoft; “Dünyadaki en büyük organik süt hacmine sahibiz, genel olarak yemlerimiz de GDO’suz. İsveçli çiftçilerimiz zaten her zaman GDO’suz yem kullanıyor. Bu da Arla’nın sütlerinin yaklaşık %20’sinin pazar talebini şimdiden karşıladığını gösteriyor. GDO’suz yem kullanmayı isteyen daha fazla sayıda üreticiyi bu yönde teşvik ederek ve destekleyerek bu ticari potansiyelden faydalanabiliriz.” dedi.

Hantoft, şirket olarak aldıkları kararın temelinde ticari fırsatın yer aldığına, bu kararın Arla sahiplerinin GDO konusunda yeni bir duruş sergilemeye karar verdikleri anlamına gelmediğine de dikkat çekti.

Hantoft; “Dünyanın artan nüfusunu sürdürülebilir bir şekilde beslemeye yardımcı olabilecek ve tarımı geliştirebilecek inovatif çözümleri ve yeni teknolojileri memnuniyetle karşılıyoruz. GDO’ya kapımızı kapatmıyoruz ve ileride de GDO’nun artı ve eksi yönlerini ortaya koyan bilimsel araştırmaları izlemeye devam edeceğiz.” açıklamasında bulundu.

Geçişin karşılığı bir kilo süt başına bir sent olabilir

GDO’suz yeme geçişin bir maliyeti olacağını kabul eden Arla, perakendecilerin ve tüketicilerin bu ürünlere premium fiyattan almaya hazır olduklarını da göz önüne alarak,  üreticileri mali olarak destekleyeceğini açıkladı.

Peder Tuborgh
Peder Tuborgh

Arla Yönetim Kurulu Başkanı Peder Tuborgh; “Şu anda bize gelen talep gelecek 12 ay için 1 milyar ton ekstra süt ve biz de bir kilo süt başına 1 Euro sent ekstra ödeme yapabileceğimizi tahmin ediyoruz. Bu pazar kaynaklı mali desteği, halihazırda GDO’suz yem kullanan İsveçli üreticilerimize de vereceğiz. Destek ödemelerine ne zaman başlayacağımız kesin olarak belli değil ancak detayları çözmek için hızlı bir şekilde çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.

Şirkette ve üretim aşamasında karşılaşılması muhtemel uygulama ile ilgili sorunlar ise hala inceleme aşamasında.

Talebin Almanya’dan geldiğini belirten Tuborgh, “Öncelikle Almanya’daki lojistik, ürünlerin ayrılması gibi uygulama ile ilgili konularla ilgileneceğiz. Bu ticari fırsat diğer ülkelerde de oluştukça gelecekte daha fazla üreticiyi bünyemize katacağız.” açıklamasında bulundu.

Genetiği değiştirilmiş yemlerin kullanım alanı genelde soya ile sınırlı. Soya, Arla üreticilerinin kullandığı toplam yem hacminin %10’a kadar bir kısmını oluşturuyor. İnekler her ne kadar bu sınırlı miktardaki genetiği değiştirilmiş soya ile beslense de sütlerinde GDO tespit edilmediğinden bu sütler GDO’suz olarak sınıflandırılıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz