Süt ürünlerinin geleceği atıştırmalık alanında

0
949
yoğurt, süt ürünleri ve peynir gibi geleneksel olmayan atıştırmalık ürünlerin tüketicilere sunuluş şekli değiştikçe bu atıştırmalık markaları açısından yeni bir rekabet alanı oluşturuyor.

Dünyanın en büyük ekonomilerinde, ekonomik ve politik istikrarsızlığın devam ediyor olması, süt ve süt ürünlerinin dünya genelinde satışlarını olumsuz yönde etkiliyor. Ancak süt ürünlerinin sağlıklı atıştırmalıklar alanına dahil olması sektöre yeni fırsatlar sunuyor.

Euromonitor pazar araştırma şirketi tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre, 2015 yılında perakende satış değeri %9 oranında azalan süt ve süt ürünleri sektörünün 2016 yılında da satış değerlerinde düşüş bekleniyor. Bu durumun en önemli nedeni ise dünyanın en büyük ekonomilerinde ekonomik ve politik açıdan istikrar sağlanamaması. Ancak perakende satış değerindeki düşüşün bir diğer nedeni ise aynı zamanda 2015 yılından beri avro, pound, ruble, real gibi pek çok para biriminin dolar karşısında değer kaybetmesi.

Döviz kurlarının olumsuz etkisi perakende satış değerinde düşüşe neden olsa da, tüketiciler süt ve süt ürünlerini daha az miktarda satın almıyor. Tam tersine Euromonitor verilerine göre 2015 ve 2016 yılları arasında süt ve süt ürünlerinin perakende satış hacmi artış sergiliyor. Dolar karşısında döviz kur oranı sabitlendiğinde süt ve süt ürünlerinin dünya genelinde perakende satışlarının 2016 yılında %4 oranında artış sergilediği görülüyor.

İlk 12 şirket

Euromonitor verileri dünya çapında süt ve süt ürünleri pazarının perakende değerinin 2011 yılında 474,4 milyar dolardan 2014 yılında 501,6 milyar dolar seviyesine yükseldiğini gösteriyor. Ancak Euromonitor verilerine göre 2015 yılında 454,2 milyar dolara düşen değer, 2016 yılında da 452,6 milyar dolar seviyesine geriledi.

Euromonitor verileri temel alınarak hazırlanan 2007 ve 2016 yılları arasında perakende satış değerlerine göre (sabit Amerikan dolar kuru ile) dünya genelinde süt ve süt ürünleri şirketleri sıralamasında, birinci sırada geçen yıl olduğu gibi Danone Grubu yer alıyor.

 

Euromonitor: 2016 Süt ve süt ürünleri şirketleri sıralaması

  1. Danone
  2. Lactalis
  3. Nestlé
  4. Inner Mongolia Yili
  5. China Mengniu Dairy
  6. Arla Foods
  7. Royal FrieslandCampina
  8. Unilever
  9. Yakult Honsha
  10. Groupe Bel
  11. Dean Foods

Euromonitor gıda analistlerinden Lianne van den Bos, şirketlerin istatistikler karşısında farklı stratejiler izlediğini belirtiyor. DairyReporter internet sitesine konuşan Lianne van den Bos; “Örneğin Nestle’nin izlediği stratejilerden biri reformülasyon odaklı. Şirket ürünlerini katkı içermeyecek veya yapay renklendirici ve tatlandırıcı içermeyecek şekilde reformüle ediyor.” açıklamasında bulunuyor.

Satın almanın da şirketlerin izlediği bir diğer önemli strateji olduğuna dikkat çeken Van den Bos; “Büyük gıda şirketleri yeni kurulan şirketlere yatırım yapmaya başladı. Geçen bir kaç yıl içerisinde, yeni kurulan yüzlerce şirket, sermaye yatırımcılarından ve büyük çaplı gıda şirketlerinden önemli bir miktarda fon bulmayı başardı.” açıklamasında bulunuyor.

Yeni atıştırmalıklar, süt ürünleri

Günümüze tüketicilerin süt ürünlerini besleyici ve doğal atıştırmalık olarak kabul etmeye başlaması ile atıştırmalık gıda ürünleri sektöründe faaliyet gösteren pek çok şirket de süt ürünleri alanında kendilerine yer bulmaya önem vermeye başladı.

Van den Bos; “Mondelez gibi atıştırmalık gıda üreten şirketler şu an için en büyük rakibinin Mars veya PepsiCo gibi yine bulanda faaliyet gösteren şirketler olduğunu düşünebilir ancak gerçek şu ki kategoriler iç içe girmeye başladı ve atıştırmalık tanımı bile değişiyor.” açıklamasında bulunuyor.

Zaman içerisinde tüketicilerin yaşam tarzlarının değişmesi, kadınların ev yaşamı içerisindeki rollerinin farklılaşması ve diğer kültürel faktörler, tüketicilerin ev yemeği yerine dışarıda atıştırmalık ürünleri tercih etmesinde büyük bir rol oynadı.

Van den Bos; “Atıştırmalıkların daha fazla oranda tüketilmesi geleneksel atıştırmalık endüstrisinin gelişmesini sağladı. Ancak durum şimdi değişiyor, yoğurt, süt ürünleri ve peynir gibi geleneksel olmayan atıştırmalık ürünlerin tüketicilere sunuluş şekli değiştikçe bu atıştırmalık markaları açısından yeni bir rekabet alanı oluşturuyor.” açıklamasında bulunuyor.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz