SETBİR Başkanı Tezel et, süt ve hayvancılık sektörüne ilişkin önerilerini sıraladı

0
454
SETBİR Başkanı Tezel et, süt ve hayvancılık sektörüne ilişkin önerilerini sıraladı

Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Tezel, gerekli düzenlemelerin yapılması halinde Türkiye’nin beş yıl sonra “süt ve kırmızı ette dışa bağımlılıktan kurtulmuş, yurtdışında rekabetçi bir ülke” haline gelebileceğini söyledi.

Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Olağan Genel Kurulu, bugün, Ankara Bilkent Otel’de gerçekleştirildi. Genel Kurula, SETBİR üyelerinin yanı sıra, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Nihat Pakdil, Türkiye Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, Bakanlık bürokratları ve Sivil Toplum Örgütlerinin temsilcileri katıldı.

Genel Kurulun açış konuşmasını yapan SETBİR Başkanı Tarık Tezel, geçmiş dönemde süt ve kırmızı et sektörlerini iyileştirmek, sektörün açık yönlerine işaret etmek, çözümler önermek için yoğun çaba sarf ettiklerini belirtti.

SETBİR üyesi şirketlerin günde 25 bin ton süt işlediklerini vurgulayan Tezel, “SETBİR üyesi şirketlerin hayvancılık işletmeleri 1 milyonun üzerinde büyükbaş, 100 binin üzerinde küçükbaş çiftlik kapasitesine sahip. Yıllık ciro toplamı 20 milyar liranın üzerinde olan üyelerimiz 85 bin kişiyi istihdam ediyor ve 500 bini aşkın üreticiyle iş yapıyor.” diye konuştu.

Tezel, yeni dönemde birlik üyelerinin bilgi ve deneyiminden daha çok yararlanabilmek için gruplar halinde çalışmayı arzu ettiklerini belirterek, bu grupların süt, et, yem, gıda ve hayvancılık teknolojileri, hayvan sağlığı, ambalaj, lojistik ve perakende alanlarında çalışmalar yapacağını kaydetti.

Et ve süt sektörlerindeki dağınık yapılara da dikkat çeken Tezel, sektörü SETBİR çatısı altında bütünleşmeye davet etti.

Tezel konuşmasında bir de sunum yaptı. Sunumunda et, süt ve hayvancılık sektörlerine ilişkin SETBİR’in önerilerini paylaştı. Daha önce de basınla paylaştığı et ve süt ürünlerinde KDV’nin sıfırlanması talebini hatırlatan Tarık Tezel, çiğ süt ve ambalajsız ürün satışının engellenerek kayıt dışının ortadan kaldırılması gerektiğini vurguladı.

Tüm tarımsal ürünlerde fiyatlandırmanın, kalite odaklı bir sisteme kavuşturulmasını isteyen SETBİR Başkanı, “Fiyat istikrarı ve arz-talep dengesi sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulmalı.” dedi.

Özellikle et ve süt sektöründeki bilgi kirliliğine dikkat çeken Tezel, bununla birlikte taklit ve tağşişin de önüne geçilmesi gerektiğini kaydetti. Tezel diğer önerilerini şöyle sıraladı:

-Meralar, ıslah amaçlı olarak hayvancılık işletmelerine kiralanabilmeli.

-Yem bitkisi üretiminde arazi büyüklükleri optimize edilebilmeli.

-Hayvancılığa dayalı bitkisel ürün deseni yaratılabilmeli.

-Gümrük Birliği, tarım ürünlerini de kapsayacak şekilde geliştirilmeli.

-Hastalıktan ari damızlık hayvan yetiştirme çiftliklerinin kurulması daha etkin bir şekilde desteklenmeli, bu çiftliklerdeki hayvanlar için ilave destekler sağlanmalı.

-Ülkemiz şartlarına uyumlu, hastalıklardan ari, etçi, sütçü ve kombine damızlıkların yetiştirilmesine yönelik hayvan ıslah projeleri yaygınlaştırılmalı.

-Buzağı ölümleri durdurulmalı.

-Tarım sektöründe çalışanlara yönelik İş Kanunu koşulları iyileştirilmeli.

-Know-how transferi için yabancı akademisyen ve danışmanlara vergi ve SGK desteği sağlanmalı.

Çiğ süt regülasyonu konusuna da değinen Tezel, “regülasyonu, hayvancılıktaki dönemsel arz-talep dengesini gözetecek şekilde yeniden yapılandırılması, bu sayede müdahale stokları ile regülasyon sağlanıp ihracatın teşvik edilmesi” gerektiğine işaret etti.

SETBİR Başkanı Tarık Tezel, bahsedilen düzenlemelerin yapılması halinde Türkiye’nin beş yıl sonra, “damızlık sığır ihtiyacını öz kaynakları ile karşılayabilen, toplam 28 milyon büyükbaş hayvana sahip, yılda toplam 26 milyon ton süt, 2,3 milyon ton kırmızı et üreten, yılda kişi başı 290 litre süt ve süt ürünü, kişi başı 25 kilo kırmızı et tüketen, sütü ile kırmızı eti ile hayvancılığa dayalı tarımı ile 10 milyon kişilik istihdam sağlayan, süt ve kırmızı ette dışa bağımlılıktan kurtulmuş, yurtdışında rekabetçi bir ülke” haline gelebileceğini söyledi.

Pakdil: “Regülasyonu nasıl yapacağız, şimdiden çalışma yapalım”

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Nihat Pakdil

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Nihat Pakdil de konuşmasında, Bakanlığın sürü yönetimi, sürü sağlığı ve salgın hastalıklar konusundaki çalışmalarından bahsetti. Bakanlık personelini bu konularda eğitimden geçirdiklerini ifade eden Pakdil; “Bunu bütün illere yayma çabası içindeyiz. Bu konuda özel sektörde başarılı olmuş işletmelerden de faydalandık. Biz buzağı ölümü değil de buzağı kaybı olarak bakıyoruz yani doğmamış buzağının sağlığını da dikkate almamız lazım.” şeklinde konuştu.

Süt regülasyonu konusuna da değinen Pakdil, sütte üretimin arttığı bir dönem yaşandığına dikkat çekerek; “Biz de bunu dikkate alarak piyasadaki fazla sütün alınıp süt tozuna çevrilmesi için bir karar verdik. Önümüzdeki yıl bu işi nasıl yapacağımızın çalışmasını şimdiden yapalım. Sektör için başka uygulamalar daha yararlı olur mu bunun çalışmasını yapalım. Bizim amacımız sektörümüze, çiftçimize hizmet etmektir, onların zarar etmemesini sağlamaktır.” dedi.

Açış konuşmalarının ardından yapılan seçimde, Tarık Tezel bir kez daha 2 yıllığına SETBİR Başkanı olarak seçildi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz